La Festa Major de Gràcia aposta per la inclusió i proposa més de 40 activitats accessibles i inclusives per a totes les edats : Servei de Premsa

La Festa Major de Gràcia aposta per la inclusió i proposa més de 40 activitats accessibles i inclusives per a totes les edats

18/08/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Festa Major de Gràcia aposta per la inclusió i l’accessibilitat i per això a la programació hi ha tot un conjunt d’activitats -la Festa Inclusiva- que estan organitzades conjuntament per diferents entitats que treballen en l’àmbit de la inclusió, per l’Ajuntament de Barcelona a través del Districte de Gràcia i de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), i amb el suport de la Fundació Festa Major de Gràcia. Més de 40 activitats, una oferta que ha anat creixent en cada nova edició, fet que respon a l’èxit d’assistència i participació que tenen aquestes propostes festives any rere any.

Es tracta d’activitats inclusives, on poden participar tant pensades persones amb discapacitat com la resta de la ciutadania. També es programen activitats específiques per persones amb discapacitat sensorial.

Una de les propostes són les visites àudio descrites per a persones amb discapacitat visual als carrers guarnits, organitzades per a grups reduïts amb la col•laboració d’entitats de persones amb discapacitat visual i les comissions de festa major dels carrers. Aquestes visites, que ja van tenir gran èxit en la festa major de l’any passat, consisteixen a passejar pels carrers guarnits mentre un àudio descriptor explica i descriu l’ambient i la decoració dels carrers engalanats. Membres de la comissió de festa participen en aquesta activitat per explicar detalls sobre el procés de creació dels decorats i els participants, excepcionalment, els poden tocar i descobrir així les diferents textures i els volums.

Aquest any s’han organitzat visites guiades per descobrir els decorats però també itineraris adaptats sobre la història de Gràcia. Se n’ha muntat un on s’explica l’evolució de la festa al llarg dels anys. El recorregut compta amb servei d’interpretació amb llengua de signes i emissores FM per a persones amb discapacitat auditiva.

Per altra banda, el refugi de la plaça del Diamant, un dels 1.400 refugis antiaeris construïts a la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil, ofereix una visita adaptada a les persones amb discapacitat auditiva. A dotze metres sota terra, parets i sostres revestits de maons, podia refugiar prop de dues-centes persones que, en sentir les sirenes, tenien uns deu minuts per arribar-hi abans no caigués la primera bomba.

 

Activitats per a totes i tots

La Festa Inclusiva persegueix l’objectiu de ser cada cop més transversal. Per això ha previst activitats per a totes les edats. Per segon any s’ha editat una guia específica, ja que la Festa Inclusiva ja té incidència i oferix diferents activitats en els següents programes: La Biblioteca va de Festa, Arteneu de la plaça de la Revolució, a la programació de l’Espai Joanic, al Punt verd Tabuenca, i a la Plaça de les Dones del 36.

En concret, a l’Arteneu de Gràcia de la plaça de la Revolució, els més petits poden gaudir d’una extensa programació de caire inclusiu. De les 11 a les 17 h, ludoteca infantil amb una selecció de jocs per jugar en família i un espai de lectura amb llibres inclusius i de sensibilització.

I cada tarda una doble sessió de conta-contes sensorials adaptats per a infants amb pluridiscapacitat i contes participatius.

Les activitats de la plaça Joanic les programen les entitats del districte que atenen a les persones amb discapacitat. Tallers d’arteràpia, dansateràpia i molt més.

Al Punt Verd Tabuenca les activitats de sensibilització ambiental estan adaptades als infants amb plurisdicapacitat que també son protagonistes a la biblioteca Vila de Gràcia. A més, la plaça de les Dones del 36 adapta la seva programació de visió de gènere a les persones amb discapacitat auditiva amb servei de llengua de signes.

 

Els guarnits

Les persones amb discapacitat son les encarregades aquest any dels guarniments de la plaça Joanic (realitzat per ACIDH, integració Centre Ocupacional Eneida, Fundació Joia i Fundació ARAPDIS amb la col·laboració d’AMAD) i del carrer Guilleries (a càrrec del Centre Ocupacional Eneida).

 

Una festa accessible

La Vila de Gràcia és coneguda pels seus carrers estrets i per les places plenes de vida que són, alhora, l’epicentre de la Festa Major. Des del Districte de Gràcia es treballa per garantir l’accessibilitat de totes les persones i en tots els àmbits: s’estableixen 12 places d’aparcament i es reserven espais per a persones amb cadira de rodes als espectacles i s’instal·len 17 lavabos portàtils adaptats (el 16% dels serveis públics totals).

També es treballa amb els carrers festers perquè aquests siguin segurs i accessibles (portalades, ubicació dels guarniments i altres objectes), s’organitzen itineraris d’entrada de sentit únic i es fan recomanacions per evitar que els mateixos guarnits, cadires i escenaris puguin interrompre la circulació d’aquells que van en cadira de rodes o bastó.

Des de fa uns anys la Vila ha transformant molts dels seus carrers convertint-los en una plataforma única (un únic nivell) per tal de facilitar la circulació dels i les vianants.





Paraules clau

Festa Major de Gràcia/ Gràcia/