Ada Colau assisteix a l’acomiadament de la flota solidària ‘Dones rumb a Gaza’ : Servei de Premsa

Ada Colau assisteix a l’acomiadament de la flota solidària ‘Dones rumb a Gaza’

13/09/2016Temps estimat de lectura: 4 minuts

Dimecres 14 de setembre, a les 19:00 hores, l’alcaldessa, Ada Colau, assistirà a l’acte d’acomiadament de la flota solidària ‘Dones rumb a Gaza’, que tindrà lloc al Moll Bosch i Alsina del Port de Barcelona. Està previst que assisteixin, també, la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez; l’ambaixador de Palestina a Espanya, Misa Amer Odeh, i l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater.

“Dones rumb a Gaza” és una iniciativa impulsada per persones de diferents ciutats de l’Estat Espanyol en el marc de la coalició internacional de la “Flota de la Llibertat” amb la qual es vol mostrar la solidaritat amb la població de Gaza amb l’objectiu de reivindicar el respecte dels Drets Humans del poble palestí.

Barcelona acull la sortida oficial de la flota internacional que partirà rumb a Gaza per denunciar-ne el bloqueig i acull també les activitats paral·leles de suport i difusió els dies 12, 13 i 14 de setembre. El suport financer, logístic i organitzatiu ha implicat diverses àrees de l’administració municipal: la direcció de Justícia Global, així com la regidoria de Feminismes, i el districte de Ciutat Vella, a més d’altres departaments puntualment implicats.

A la flotilla viatjaran la premi Nobel i activista per la Pau a Irlanda del Nord, Mairead Maguire i la membre del partit dels Verds de Nova Zelanda al Parlament, Marama Davidson, entre altres personalitats.

Paral·lelament, el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha enviat una carta al cònsul israelià, per informar-lo del suport que dóna el Govern municipal de Barcelona a aquesta iniciativa “pel seu compromís amb els drets humans i el feminisme”. Pisarello ha destacat que es tracta d’una iniciativa “pacífica, impulsada a l’empara de la legalitat espanyola i internacional, i que té com a objectiu denunciar la situació de la població de la franja de Gaza i visibilitzar el paper de la dona palestina al si de la seva societat” i ha posat de relleu que, segons un informe de Nacions Unides de 2012, “la situació a la franja de Gaza s’ha deteriorat fins al punt que podria tornar-se inhabitable en els propers anys”. A la missiva, el tinent d’alcaldia demana al cònsul “que respecti i traslladi al seu Govern el nostre suport a la iniciativa per tal que pugui acomplir els seus objectius”, i es posa a disposició per “garantir i promoure la solidaritat entre pobles, el respecte i la protección dels Drets HUmans i la legalitat internacional”.

El suport a “Dones rumb a Gaza” s’emmarca en la política internacional del Govern municipal barceloní, que ha marcat com una de les seves principals prioritats treballar per fer de Barcelona una ciutat referent en la lluita pels Drets Humans i el compliment de la legalitat internacional com a principis inexcusables, i treballa per establir una política de Justícia Global que impulsi una nova visió de la cooperació i doni suport al teixit de la societat civil compromès amb aquests valors. El suport encaixa amb la línia de treball de suport a iniciatives amb societat civil organitzada de denúncia de les injustícies en diverses part del món, i té com a antecedents més propers el suport econòmic a Proactiva Open Arms o a la iniciativa de portar busos de dones a Grècia.

A més, un dels primers passos realitzats va ser incorporar a la modificació pressupostària del 2015 i al pressupost 2016 una partida per destinar el 0’7% de la despesa municipal a aquest àmbit. També s’ha prioritzat aquest 2016 les accions al Mediterrani adreçades a donar resposta a la crisi dels refugiats que arriben a Lesbos o a Lampedusa, entre altres destins. Coherent amb aquesta línia, el Consistori denuncia la vulneració de la legalitat internacional i dels Drets Humans en el conflicte del Pròxim Orient, i específicament l’ocupació de territoris palestins i el bloqueig a Gaza, que vulneren les resolucions de les Nacions Unides i incompleixen les Convencions de Ginebra. L’ocupació i el bloqueig són inhumans i il·legals, tal com han denunciat nombrosos organismes, administracions, organitzacions i ciutadanes i ciutadans no només d’arreu del món, sinó també d’Israel.

Paral·lelament, l’Ajuntament va reactivar la col·laboració de Barcelona amb la ciutat agermanada de Gaza, i posarà en marxa al mes de novembre un nou programa d’intercanvi tècnic de cooperació en matèria de gestió i aprofitament d’aigües pluvials i residuals, sistemes tous de depuració d’aigües i aprofitament per recàrrega d’aqüífers. En aquesta iniciativa hi col·laboren, a més de l’Ajuntament i Acció Contra la Fam, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el GWOPA i el Consell Comarcal del Maresme. També es dóna suport al Programa de Reconstrucció d’habitatges a Gaza a l’àrea destruïda per l’atac militar israelià de fa dos anys, posat en marxa per la UNRWA, Agència de les Nacions Unides pel treball amb Refugiats Palestins, i com a ciutat, juntament amb Torí, Cascais, Dunkerque (FR) i Tromso (Noruega) es forma part del Grup EUROGAZA, un grup informal, coordinat i dirigit des de l’Ajuntament de Gaza per articular accions de suport, tant a través d’ONG que treballen al territori com des del mateix Consistori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paraules clau

ada colau/ alcaldessa/ alcaldessa colau/ Dones rumb a Gaza/