L’Ajuntament de Barcelona, el més transparent segons el Síndic de Greuges de Catalunya : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona, el més transparent segons el Síndic de Greuges de Catalunya

21/09/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona ha obtingut la millor puntuació, en termes de transparència, del llistat de 23 ciutats de més de 50.000 habitants analitzades pel Síndic de Greuges. En concret, compleix 81 dels 90 ítems controlats per aquest organisme, segons es recull en el seu ‘Informe sobre Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern 2016’, que avalua el compliment de la llei de Transparència, Dret d’Accés a la Informació Pública i Bon Govern.

En el document, que va presentar el Síndic davant del Parlament de Catalunya, vol fer una primera aproximació del compliment de la Llei de Transparència de la Generalitat, d’obligat compliment per a totes les administracions públiques de Catalunya i ens associats, tot advertint que els efectes d’aquesta nova normativa “s’hauran de constatar de manera més pausada i amb una major perspectiva temporal, en avaluacions successives”.

La Llei de Transparència va aprovar-se a principis de 2015, i establia que el Síndic de Greuges seria l’encarregat d’examinar-ne el compliment. Per a elaborar aquest anàlisi, el Síndic ha examinat més de 2.400 portals d’administracions, ens i organismes dependents i subjectes privats.

A més, s’han enviat 132 sol·licituds d’accés a la informació a diverses administracions públiques, la qual cosa correspon a una mostra del 20.79% de les administracions i entitats públiques catalanes (excloent-ne els municipis de menys de 500 habitants).

De l’Ajuntament de Barcelona, el Síndic ha valorat especialment la publicació de dades de càrrecs electes, com currículums i retribucions; el compliment del dret a l’accés de la informació als ciutadans; la publicitat de les normes emeses per l’ajuntament, etc…

Entre els incompliments que detecta el Síndic, cita, entre d’altres, el fet de tenir aprovat el codi ètic i el reglament de grups d’interès del consistori, dos àmbits en els que el govern municipal ja està treballant. Concretament, aquest últim ja està en fase d’estudi i tramitació, un cop la Generalitat ha aprovat el seu.

No obstant això, l’Ajuntament de Barcelona ha desplegat mecanismes en matèria de Transparència que van més enllà del que dictamina la llei. És el cas de la creació del Consell Assessor per la Transparència, que compta amb membres de referència en la lluita contra la corrupció, com David Fernández, Itziar González, Josep Ramoneda o Simona Levi, així com altres integrants proposats pels partits polítics de l’oposició.

 

COMPLIMENT DE LA LLEI DE TRANSPARÈNCIA DELS AJUNTAMENTS DE MÉS DE 50.000 HABITANTS SEGONS EL SÍNDIC DE GREUGES DE CATALUNYA
transp





Paraules clau

transparència/