L’entorn del Mercat de Sant Antoni guanyarà nous espais per al gaudi del veïnat : Servei de Premsa

L’entorn del Mercat de Sant Antoni guanyarà nous espais per al gaudi del veïnat

28/09/2016



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’entorn del Mercat de Sant Antoni guanyarà nous espais per al gaudi del veïnat. I és que la cruïlla entre els carrers de Tamarit i del Comte Borrell, que defineix una creu de quatre trams, esdevindrà un nou espai públic pacificat pel barri. Aquesta és una de les propostes que han estan validades en el marc del procés participatiu “Omplim de barri el mercat”.

Així, es proposa pacificar els trams del carrer de Tamarit entre el carrer de Viladomat i la Ronda de Sant Pau; i el del carrer del Comte Borrell entre Floridablanca i Manso. Aquest àmbit donarà extensió a les dues placetes que es generen en l’aspa del Mercat als carrers de Tamarit i del Comte Borrell.

Com a resultat del procés, també s’ha determinat que aquestes dues placetes, les corresponents a l’aspa del mercat als carrers de Tamarit i del Comte Borrell, comptin amb espai verd en totes aquelles zones en les que sigui tècnicament viable. A més, hi ha un ampli consens sobre la necessitat que aquests entorns esdevinguin espais de trobada, per compartir, intergeneracionals i que permetin el lleure i el joc. El projecte d’urbanització d’aquests espais haurà de contemplar bancs, fonts, aparcament de bicicletes, papereres, sòl sense obstacles i una bona il·luminació.

Pel que fa a la pacificació futura de la Ronda Sant Antoni, hi ha una àmplia majoria que la defensa, tot i que cal tenir en compte que aquesta actuació requerirà d’un procés participatiu específic en el que es comptarà amb veïns i comerciants i que vol implicar als dos barris que tenen la seva frontera en la Ronda, Sant Antoni i el Raval.

El Mercat, a més, comptarà amb 700 m2 d’espais veïnals en diferents nivells destinats a usos compartits i que han de permetre donar resposta a les necessitats del veïnat. En aquest cas, l’espai comptarà, entre d’altres usos, amb una aula de cuina que pivotarà sobre alguns elements essencials, com són l’alimentació, la salut i la lluita contra el malbaratament alimentari. Uns usos especialment relacionats i complementaris a un mercat alimentari.

Es tractarà d’una cuina comunitària que acollirà tallers per infants i adults i que estarà relacionada amb la resta de serveis i equipaments del barri com poden ser les escoles, el CAP Manso, Calàbria, 66… De fet, en el marc del procés participatiu també s’ha decidit que aquest Mercat entri a formar part de la xarxa de Mercats Verds de l’Ajuntament de Barcelona i s’ha plantejat que s’impulsin mesures per tal que el mercat no acabi patint els efectes d’una presència excessiva de turistes que pugui acabar desvirtuant la seva essència.

Aquest espai també acollirà altres usos que es treballaran a partir d’ara amb les diverses entitats per tal d’acordar un programa funcional complert, com poden ser usos infantils, per a joves, intergeneracional, de magatzem… A més, la gestió d’aquest espai serà comunitària mixta: veïnat, entitats i comerciants amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu de consolidar i potenciar el mercat orientat al veïnat i al barri.

A més, també existirà una sala polivalent en l’interior del Mercat que gestionarà l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona però que estarà oberta a acollir activitats promogudes pel paradistes, la direcció del mercat i el veïnat.

En el cas de l’espai del fossat, aquest serà un entorn obert en el que es podran dur a terme activitats culturals, com són exposicions relacionades amb mercats, amb el barri; i amb la seva història; l’exposició permanent de les runes romanes; espectacles, sempre i quan aquestes no generin molèsties en el veïnat; i acollir activitats de les entitats i el mercat. Aquest espai comptarà amb un magatzem que permetrà guardar tots aquells materials necessaris per dur a terme les activitats.

Finalment, hi ha un ampli consens sobre la necessitat de retirar la carpa del carrer Urgell, un cop enllestides les obres i reubicat el Mercat dominical. En la sessió de retorn del procés participatiu, la regidora va comprometre’s al seu desmantellament al més aviat possible. Actualment, l’Ajuntament de Barcelona està treballant amb tots els agents implicats per tal d’arribar a una solució definitiva a l’emplaçament d’aquest mercat amb el màxim de consens possible i amb la voluntat de tenir-la aviat, de tal manera que no s’endarrereixi el calendari d’obres previst.

 

Conèixer les necessitats del barri i donar resposta entre tots

El passat mes de juny el Districte de l’Eixample va iniciar el procés participatiu “Omplim de barri el mercat” amb la voluntat de pensar en clau d’activitat comunitària i vida de barri els espais, tant interiors com exteriors, del Mercat de Sant Antoni que es destinaran a ús veïnal. Tot això s’ha volgut fer incloent les necessitats del veïnat en la formulació d’alguns aspectes del mercat i els seus entorns pròxims.

Per aconseguir-ho, s’ha dut a terme una important tasca de diagnosi que ha permès conèixer quines són les necessitats dels diferents actors presents en el territori i elaborar els criteris necessaris per poder donar resposta.

El procés s’ha desenvolupat en tres fases. La primera d’elles estava formada per quatre sessions informatives per tal de compartir amb totes les persones del barri i agents implicats en la construcció i desenvolupament del mercat tota la informació disponible per després poder prendre decisions col·lectivament, de forma responsable i conscient, sobre aquells elements en els que es pot incidir a dia d’avui.

En la segona fase s’ha treballat una metodologia per garantir que tothom que ho desitgés pogués participar i exposar les seves necessitats al voltant del mercat fent activitats sectorials amb persones de diversos perfils, així com debats transversals per posar-les en comú i consensuar les solucions a proposar per l’espai. La tercera fase ha consistit en el retorn que ha fet l’Ajuntament a les propostes sorgides de la fase deliberativa.

Finalment, hi ha tot un seguit de propostes sorgides en el marc del procés que s’hauran d’estudiar per valorar la seva viabilitat i que, en el cas que es puguin tirar endavant, caldrà anar desenvolupant-les i consensuant-les amb els agents implicats.

 

Un motor econòmic al bell mig de Sant Antoni

El Mercat de Sant Antoni ha de tornar a esdevenir un motor econòmic del barri de Sant Antoni. El projecte de remodelació i modernització del mercat, va ser atorgat en concurs públic al Taller d’Arquitectes Ravetllat-Ribas en data 19 de desembre de 2007. El projecte pretén potenciar les peculiars característiques de l’edifici existent, tot reordenant la seva distribució, dotant-lo de nous serveis per a comerciants i clients a l’alçada del  segle XXI i fent-lo molt més accessible.

El Mercat de Sant Antoni, està constituït per 3 mercats diferents: El Mercat del Fresc, el Mercat dels Encants i el Dominical del Llibre. És el més gran de Barcelona, amb una superfície total de 12.100 m2. i una superfície comercial de 5.214 m2.  Amb la reforma, es passarà pràcticament a 30.000 m2 de superfície edificada, i a uns 10.000 m2 de superfície comercial.





Paraules clau

mercat de sant antoni/