La Unió Europea premia Barcelona per un projecte d’innovació en la lluita contra la pobresa : Servei de Premsa

La Unió Europea premia Barcelona per un projecte d’innovació en la lluita contra la pobresa

12/10/2016Temps estimat de lectura: 3 minuts

S’impulsarà una prova pilot sobre la renda municipal d’inclusió per conèixer quina efectivitat tenen diversos tipus de prestació econòmica i serveis

Un miler de famílies de barris desafavorits participaran en l’estudi durant els propers tres anys

Barcelona és escollida també per liderar una xarxa d’aprenentatge compartit entre ciutats europees pioneres en innovació social

 

Barcelona ha estat una de les 15 ciutats guanyadores del projecte europeu Urban Innovative Action (UIA), a través del qual rebrà 4,85 milions d’euros per desenvolupar en els propers tres anys una prova pilot sobre la renda municipal d’inclusió. L’aportació representa el 80% del cost total del projecte que ha presentat l’Àrea de Drets Socials, amb el nom B-Mincome.

El seu objectiu és analitzar quina efectivitat tenen en la reducció de la pobresa diversos tipus de suports econòmics combinats amb alguns serveis com l’accés a l’habitatge, educació, ocupació o participació comunitària. Per analitzar-ho, se seleccionaran un miler de famílies de barris desafavorits, que participaran en la prova pilot dividides en cinc grups als quals s’assignarà un tipus de renda i algun dels serveis esmentats, que es definiran en els propers mesos.

La tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha assistit a Brussel·les a l’acte de proclamació dels projectes guanyadors, als quals optaven 377 candidatures. Ortiz ha destacat que “el B-Mincome es basa en l’aposta decidida del govern per implementar una renda municipal com a veritable instrument de canvi en la lluita contra la pobresa”. Segons ha explicat, aquest suport “millora les capacitats de les persones beneficiàries per a prendre decisions i els esperona a desenvolupar les seves pròpies estratègies, un cop tenen garantit un ingrés mínim”.

El projecte pretén, així, assolir conclusions sobre les formes més eficients de lluitar contra la pobresa urbana, millorar la coordinació i efectivitat dels diversos serveis que operen en un mateix territori, i que les persones perceptores de la renda guanyin autonomia, reduint a llarg termini la seva dependència dels subsidis públics. Ortiz ha destacat també entre les finalitats “l’enfortiment de les organitzacions socials que participen activament en les polítiques d’inclusió social, i un increment de la participació de les persones beneficiàries dels serveis públics en la vida comunitària”.

Juntament amb l’avaluació continua de resultats, es preveu desenvolupar un sistema d’investigació etnogràfica per obtenir una millor comprensió de la pobresa, oferint l’oportunitat a les persones participants d’expressar els seus relats i experiències sobre la seva trajectòria vital i les estratègies per fer front a la situació de pobresa.

Per desenvolupar i executar el projecte, l’Ajuntament ha establert una aliança amb organitzacions especialitzades en diferents àmbits d’innovació social, com la Young Foundation, l’IGOP, la UPC, el centre per a la innovació social Nova i IESE Business School.

 

Fons FEDER per als barris de l’Eix Besòs

La proclamació de Barcelona com a ciutat guanyadora de l’UIA arriba pocs dies després que la UE hagi escollit també la capital catalana com a perceptora de 15 milions d’euros dels fons FEDER per al projecte de desenvolupament urbà sostenible de l’Eix Besòs, amb la finalitat de millorar els indicadors de desigualtat social i urbana dels deu barris que integren aquesta àrea durant els propers quatre anys.

Aquest projecte busca entre els seus objectius reduir el nombre de persones en risc d’exclusió social, el fracàs i l’abandonament escolar prematur, la taxa d’atur, la fractura digital, la mobilitat en vehicle privat, incrementar el nivell de renda familiar, millorar la qualitat de vida de la gent gran, i fomentar el desenvolupament econòmic basat en el comerç de proximitat, l’economia circular, social i tecnològica.

Barcelona ha estat també escollida per liderar la xarxa sobre inclusió d’URBACT, un espai d’aprenentatge compartit entre ciutats europees com Cracòvia, Copenhagen, Nàpols, Lió i Glasgow, pioneres en el desenvolupament de noves fórmules per combatre la pobresa i les desigualtats socials. El govern municipal rebrà també finançament europeu per impulsar el coneixement i l’intercanvi de bones pràctiques en el marc d’aquesta xarxa.

A Brussel·les, Ortiz ha exposat avui els reptes principals d’aquests projectes, en el marc d’una sessió sobre ciutats inclusives i lluita contra la pobresa urbana organitzada durant la Setmana Europea de les Ciutats i Regions.

Paraules clau

Urban Innovative Action (UIA)/