Barcelona vol facilitar l’accés a la universitat als sectors socials més vulnerables : Servei de Premsa

Barcelona vol facilitar l’accés a la universitat als sectors socials més vulnerables

20/10/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El comissionat d’Educació i Universitats, Miquel Àngel Essomba, ha presentat avui a la Comissió de Drets Socials una mesura de govern que, sota el títol ‘Barcelona i universitat: un objectiu comú’, engloba un conjunt d’iniciatives que busquen enfortir la relació de l’àmbit universitari amb l’administració municipal i el conjunt de la ciutadania.

Entre els eixos d’actuació previstos destaca “assegurar el desenvolupament de polítiques d’equitat i retorn social de l’activitat universitària a la ciutat”, especialment “en els barris més desafavorits i en els sectors socials més febles, potenciant el caràcter públic i de servei a la societat i a la ciutat que han de tenir a les universitats”.

Amb aquesta finalitat, es preveu “desenvolupar plans d’actuació per facilitar l’accés a la universitat a estudiants amb situacions socioeconòmiques desafavorides”, especialment en els barris d’intervenció prioritària, i s’impulsaran també polítiques d’orientació i suport en els tràmits administratius. La mesura incorpora també “actuacions que assegurin el retorn social de la universitat a la ciutat” i planteja, entre d’altres, potenciar el voluntariat universitari o fomentar l’educació al llarg de tota la vida, amb la posada en funcionament, per exemple, “d’aules d’extensió universitària per a la gent gran”.

Un altre dels eixos d’intervenció vol “contribuir al desenvolupament d’una xarxa d’infraestructures ciutadanes i universitàries”, per a la qual cosa s’elaboraran “els convenis necessaris per facilitar l’ús veïnal dels equipaments universitaris” i “perquè alhora els equipaments municipals puguin ser també utilitzats per les universitats”.

 

La mesura de govern situa també entre les prioritats el suport a la recerca, amb la voluntat que “l’Ajuntament passi a ser un agent proactiu generador de propostes de recerca universitària”. S’establirà, amb aquesta finalitat, “una línia d’ajuts a la investigació en matèria de drets socials i de ciutadania”, un àmbit en el qual es promocionarà “la creació d’un doctorat internacional”.

El Govern municipal també posarà en funcionament el Consell Assessor Municipal d’Universitats (CAMU) com a “òrgan de participació directa i de treball efectiu entre l’Ajuntament, les universitats i els diversos agents de la comunitat universitària” per tal que “esdevingui un òrgan fonamental en el disseny de les polítiques municipals en l’àmbit universitari”. Alhora, s’intensificarà la representació de l’Ajuntament en els consells socials de les universitats.

Podeu consultar la mesura de govern íntegra aquí.

 





Paraules clau

Universitat/