Barcelona celebra i reivindica la diversitat sexual i de gènere a través del nou pla per la igualtat LGTBI : Servei de Premsa

Barcelona celebra i reivindica la diversitat sexual i de gènere a través del nou pla per la igualtat LGTBI

25/10/2016



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El Pla per la Diversitat Sexual i de Gènere (2016-2020) incorpora mesures específiques per garantir drets fonamentals com la salut i la ocupació del col·lectiu LGTBI

Diferents accions estan adreçades a garantir la visibilitat de la diversitat “en positiu”, entenent que la diversitat sexual i de gènere és una riquesa i un valor que la ciutat ha de promoure i defensar

El pla neix amb un pressupost de més d’1 milió d’euros anual, sent la primera vegada que l’Ajuntament de Barcelona fixa una despesa directa per a polítiques municipals LGTBI

 

L’Ajuntament de Barcelona ha elaborat un Pla Municipal per la Diversitat Sexual i de Gènere a través del qual adquireix el compromís de vetllar pels drets del col·lectiu LGTBI, sent una ciutat que garanteixi i defensi la diversitat sexual i de gènere de la ciutadania.

Aquest pla, que comprendrà des d’ara fins el 2020, constitueix el principal instrument d’actuació de l’Ajuntament de Barcelona per a promoure, per una banda, la perspectiva de la diversitat sexual i de gènere i, per l’altra, treballar per l’eliminació de les desigualtats i violències que es deriven de l’orientació sexual, la identitat de gènere i les diferències en el desenvolupament sexual, com ara: la invisibilitat i l’estigma de les persones intersexuals; la patologització i medicalització de la transsexualitat; l’exclusió laboral de moltes dones trans; la dificultat d’expressar l’afectivitat en l’espai públic; la violència que poden patir les persones grans LGTBI; o l’assetjament escolar, que es nodreix del silenci de les mateixes víctimes i de la manca de recursos per a portar a terme una prevenció i detecció efectives.

Jaume Asens, tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, ha dit que “aquest pla reforça la nostra voluntat perquè Barcelona sigui ciutat capdavantera en la defensa dels drets humans, sent-ne referent internacional i exemple a seguir”

Per contribuir a eradicar la LGTBIfòbia i implementar la Llei Catalana 11/14 amb aquest fi, aquest pla tindrà un caràcter transversal, que incorporarà i reforçarà la mirada LGTBI en totes les polítiques municipals, reforçant els circuits de prevenció, detecció, denúncia i acompanyament a les víctimes. A través del pla es vol oferir eines de promoció social per a l’assessorament i empoderament del col·lectiu LGTBI; promoure unes polítiques de coeducació i identitat de gènere; incorporar la perspectiva en diversitat sexual i de gènere en polítiques de salut –posant especial atenció a la salut reproductiva de dones lesbianes i bisexuals, la despatologització de la transexualitat i la prevenció d’infeccions de transmissió sexual-; promoure la inclusió de les dones trans; vetllar pels drets de les persones grans LGTBI; i garantir els drets de les persones que sol·liciten refugi a causa de la seva orientació sexual o identitat de gènere, entre altres.

Aquest pla neix amb un pressupost inicial d’1.167.806 euros anuals per any, sent la primera vegada que l’Ajuntament de Barcelona fixa una despesa directa per a polítiques municipals LGTBI.

 

Una mirada LGTBI més amplia i còmplice amb col·lectius i administracions

Barcelona ha estat en diverses ocasions ciutat pionera en aquestes defenses, comptant amb una important tradició i un gran nombre d’entitats i associacions que han treballat per la visibilitat i defensa del col·lectiu LGTBI. L’any 2010 l’Ajuntament de Barcelona va iniciar el Pla Municipal per al Col·lectiu Lesbià, Gai, Transexual i Bisexual. El nou pla pren el relleu amb la voluntat d’augmentar-ne els objectius, les accions, els indicadors que permeten analitzar els seus resultats i la sistematització de posar la mirada LGTBI a totes les àrees del Consistori, és a dir, en el centre de les polítiques municipals.

Aquest nou pla, a més, s’elabora després de l’aprovació –fa poc més de dos anys- al Parlament de Catalunya de la Llei per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia i la transfòbia, el 10 d’octubre del 2014. Així doncs, el govern desplegarà aquesta llei a la ciutat de Barcelona i per tal de desenvolupar les polítiques que no són estrictament competència municipal com salut o ensenyament, entre d’altres, l’Ajuntament de Barcelona establirà un diàleg amb la Generalitat de Catalunya a través dels diferents consorcis i espais de coordinació interinstitucional.

A més, a banda de la col·laboració institucional, aquest pla s’ha elaborat a partir del treball col·lectiu amb les entitats i col·lectius que defensen la diversitat sexual i de gènere.

En primer lloc, s’han establert diversos espais de participació per recollir les propostes de les entitats i activistes LGTBI. A través de la plataforma digital Decidim Barcelona s’han rebut 37 propostes relacionades amb polítiques de diversitat sexual i de gènere de les quals 34 han estat acceptades i, a més, s’han realitzat 3 cites presencials emmarcades en el procés d’elaboració del Pla d’Actuació Municipal (PAM). Aquestes han versat sobre la reproducció assistida, la discriminació laboral i l’educació i LGTBIfòbia a l’espai públic. I, per últim, s’ha treballat amb les diferents àrees i departaments de l’Ajuntament de Barcelona.

D’altra banda, durant el 2016 l’Ajuntament de Barcelona ha treballat en un altre procés participatiu específic per a definir el futur Centre Municipal de Recursos LGTBI junt amb els col·lectius que treballen per la diversitat sexual i de gènere a la ciutat. Aquest s’ubicarà a un local al carrer Borrell número 22 de 1.200 metres quadrats. Actualment es troba en la fase final de definició dels usos, espais i programes. Aquest centre copta amb una inversió econòmica específica d’1 milió i mig.

 

La diversitat sexual i de gènere, un valor en la ciutat de drets

La voluntat de l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria de Feminismes i LGTBI, és que el Pla Municipal per la Diversitat Sexual i de Gènere s’adreci al conjunt de la ciutadania, independentment del seu sexe, orientació sexual i identitat de gènere, amb l’objectiu de construir una ciutat més respectuosa vers la diversitat sexual i de gènere. El conjunt de polítiques que desenvolupa aquest pla entenen que la diversitat sexual i de gènere és una riquesa i un valor que la ciutat ha de promoure i defensar.

Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI, ha destacat que aquest pla és “una aposta ferma per la reivindicació de la diversitat sexual i de gènere, ja que volem construir una ciutat més respectuosa. Aquesta diversitat és una riquesa i un valor que cal promoure i defensar”.

Així doncs, impulsarem una administració inclusiva que reculli i doni resposta a les necessitats i interessos de la diversitat de la ciutadania, transformant les pràctiques i la cultura del mateix ajuntament i garantint drets fonamentals, amb accions com per exemple:

– Inclusió d’una clàusula de no discriminació per orientació sexual i de gènere en les clàusules de contractació municipal.

– Promoció de l’ocupació del col·lectiu trans en situació d’exclusió laboral, especialment de les dones, mitjançant les clàusules de contractació municipal, el diàleg amb els sindicats, reedició del programa TRANS-Ocupació amb un major abast i amb accions dirigides al col·lectiu de dones trans que exerceixen el treball sexual.

– Creació d’una línia de subvencions específica per projectes LGTBI de ciutat de les entitats amb 100.000 euros i amb un augment progressiu del pressupost dedicat al llarg del mandat. Es preveu pel 2017 un augment del 20% del pressupost destinat a aquesta subvenció.

– Es faran iniciatives culturals que promoguin i reivindiquin la diversitat sexual i de gènere: senyalitzant els monuments LGTB de la ciutat, i commemorant les lluites per la diversitat sexual i de gènere de la ciutat.

– Inclusió de representants del col·lectiu LGTBI en els diferents Consells de Ciutat i de districte i altres espais de definició de les polítiques.

– Apostant per un model coeducatiu: revisant el protocol d’actuació en vers l’assetjament a l’escola, capacitant als professionals del sector educatiu, fent accions que donin visibilitat la diversitat sexual i de gènere i de models de família i elaborant propostes de millora del currículum escolar perquè inclogui aquesta diversitat.

– Millora dels programes de vacunació d’hepatitis A i B, reforç de les proves de VIH ofertes per les entitats i ampliació de les proves a altres infeccions, major garanties d’accés als preservatius per col·lectius específics (homes que tenen sexe amb homes) i en barris amb fortes desigualtats, i impuls d’un model d’atenció i acompanyament a les persones trans no patologitzador i de caràcter social.

– I reforç dels mecanismes de denúncia i de seguretat per donar resposta als delictes d’odi per motius de diversitat sexual i de gènere:
amb la realització d’una enquesta de ciutat sobre discriminació LGTBI.
amb un seguiment dels delictes d’odi des de la OND (Oficina per la No Discriminació)
realitzant cursos formatius al personal de la GUB, entre altres accions.

– A nivell internacional a més es:
Donarà visibilitat ja que la persecució per raó d’orientació sexual i identitat de gènere són motius per a demanar protecció internacional.
S’inclourà a les persones activistes LGTBI dins el Pla Barcelona Refugi a través del qual l’Ajuntament de Barcelona ofereix acollida a les persones que busquen refugi a la ciutat. Pel 2017 hi haurà dos pisos en acollida.
Es participarà en projectes, iniciatives i xarxes internacionals de foment dels drets de les persones LGTBI: Barcelona ha entrat a ser membre de la European Rainbow cities, ha organitzat recentment el II congrés de ciutats europees LGTBI, i iniciaria projectes i col·laboracions de treball amb altres ciutats.

Aquest Pla Municipal per la Diversitat Sexual i de Gènere es presentarà el proper divendres al Plenari del mes d’octubre amb l’objectiu de fer front al sexisme existent en la societat actual.





Paraules clau

lgtbi/