L’Ajuntament de Barcelona inicia la campanya de plantació de l’arbrat viari dels carrers i parcs de la ciutat : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona inicia la campanya de plantació de l’arbrat viari dels carrers i parcs de la ciutat

26/10/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

2.600 arbres seran reposats per nous exemplars d’octubre a maig a tots els districtes de la ciutat

 

L’Ajuntament de Barcelona, inicia la campanya de plantació 2016-2017 amb les tasques per renovar l’arbrat viari dels carrers i parcs de la ciutat. Es tracta d‘una actuació, per motius de seguretat, de substitució d’aquells exemplars malalts o vells perquè a llarg termini podrien presentar un potencial risc de caiguda, també d’arbres joves que no s’han implantat bé per les altes temperatures d’estiu i la contaminació o bé arbres que han rebut algun impacte.

 

 

En total es plantaran 2.600 exemplars: arbres i palmeres a tots els districtes de la ciutat. La intervenció del Govern Municipal es durà a terme des d’inicis d’octubre del 2016 fins al maig del 2017 i es realitzarà de manera progressiva, actuant preferentment sobre aquells exemplars més malmesos.

 

Substitució d’espècies i foment de la biodiversitat

La selecció d’arbres a plantar als carrers de la ciutat respon a criteris d’adequació i tolerància a les condicions climàtiques i ambientals de Barcelona i a la trama urbana (tipologia de carrer: amplada de voreres, balconades, calçada, etc.). La selecció també es realitza evitant espècies al·lergèniques i invasores i s’inclouen també espècies que potencien el color amb floracions. Per tal de diversificar l’arbrat de la ciutat, des de fa uns anys s’incorporen espècies noves com l’Handroanthus heptaphyllus (ipé morat) o la Koelreuteria paniculata ‘Fastigiata‘ (sapindal de la Xina piramidal).

La novetat més important de la campanya d’enguany és la plantació de palmeres que després d’estar anys sense fer-ho a causa de la plaga del morrut, es plantaran en aquelles ubicacions on es troba la palmera emblemàtica i històrica amb noves espècies no sensibles al morrut. Algunes d’aquestes espècies són: Arconthophoenix cunnighamiana (palmera de Cunningham), Butia yatay (palma yatay), Livistona chinensis (livistona de Xina) i es plantaran a llocs tan emblemàtics com el Parc de la Ciutadella o el Passeig Lluís Companys.

A la campanya de plantació de l’arbrat com a criteris de plantació destaca la substitució dels exemplars amb dificultats d’adaptació a les condicions urbanes i de fusta fràgil per altres espècies. Alguns d’aquests exemplars són: Platanus acerifolia (plàtan d’ombra), Prunus cerasifera (prunera vermella), Pyrus calleryana Chanticleer (perera de Chanticleer), Melia azederach (mèlia), Styphnolobium japonicum (sòfora), entre d’altres … En el cas del plàtan, per motius al·lergènics, en els darrers anys s’està fent un esforç per disminuir el nombre de plàtans passant del 50% de l’arbrat de la ciutat el 1992 a menys del 30% en l’actualitat.

 

Més de 200.000 exemplars de 200 espècies

Barcelona és una de les ciutats europees que compta amb més arbres a la via pública, amb 200.000 exemplars de 200 espècies diferents. Els darrers estudis municipals indiquen que el 95% dels arbres de la ciutat es troben en bon estat. El 5% restant són exemplars que es poden veure afectats per la contaminació atmosfèrica, els impactes o les plagues.

La ciutat compta amb un programa municipal per a la gestió d’aquest important patrimoni verd de la ciutat, el Pla de Gestió de l’Arbrat Viari, que recull els criteris i les actuacions per a una gestió integral i sostenible dels arbres de la ciutat. Es tracta d’un patrimoni vital amb importants beneficis ambientals i socials en l’entorn, com ara la regulació de la radiació solar, de reducció de la temperatura, de les partícules en suspensió o l’acció de filtre acústic que exerceixen sobre l’espai públic. Sense oblidar el valor paisatgístic i de foment de la biodiversitat en l’entorn urbà.

Un 80% de l’arbrat corresponen a espècies caduques i un 20% de perennes, aproximadament. En el clima mediterrani de Barcelona, a l’estiu les fulles de les capçades dels arbres proporcionen ombra, mentre que a l’hivern la caiguda de la fulla dels arbres caducs permet que la radiació solar arribi a les voreres i a nivell de façana dels edificis, proporcionant calor als espais d’estada de les persones.





Paraules clau

arbrat/