Barcelona tindrà dos nous equipaments esportius al Turó de la Peira i a la Sagrera : Servei de Premsa

Barcelona tindrà dos nous equipaments esportius al Turó de la Peira i a la Sagrera

12/11/2016



Temps estimat de lectura: 5 minuts

A Nou Barris, ja han començat les obres per construir al Turó de la Peira una nova piscina municipal i una pista poliesportiva que formaran part d’un gran espai verd on es promourà la biodiversitat, la sostenibilitat i la integració social

El projecte inclou la nova piscina, la pista poliesportiva, la urbanització de l’interior d’illa i la millora de la connectivitat entre el carrer de Sant Iscle i el passeig de Pi i Molist, amb un pressupost d’uns 10 milions d’euros i una durada d’obres de dos anys

I a Sant Andreu, està previst que l’últim trimestre de 2017 es comenci a construir el triple pavelló poliesportiu Camp del Ferro, a la Sagrera

El projecte es troba ara en fase de redacció del projecte executiu, té assignada una dotació econòmica de 14,7 milions d’euros i es preveu i un termini estimat d’execució de 18 mesos

Els barris del Turó de la Peira, a Nou Barris, i la Sagrera, a Sant Andreu, disposaran de dos nous equipaments esportius municipals. Es tracta de la nova piscina municipal i pista poliesportiva del Turó de la Peira, que ja ha iniciat les obres, i del triple pavelló poliesportiu Camp del Ferro, que està previst que es comenci a construir l’últim trimestre de 2017.

Pel que fa al Turó de la Peira, ja han començat els treballs que permetran renovar l’antiga piscina municipal i pista poliesportiva, enderrocades aquest estiu, i urbanitzar l’interior d’illa que ocupaven i millorar la connectivitat de l’entorn.

Es tracta d’un dels projectes emblemàtics del mandat pel Districte i per l’Institut Barcelona Esports. Permetrà tenir unes instal•lacions esportives de qualitat al barri del Turó de la Peira, un cop renovades les anteriors, i també garantir el desenvolupament de projectes socioesportius que promouen la cohesió i la integració social, com ara el que du a terme el Club Montsant amb infants de la zona.

Les obres de la nova piscina i pista poliesportiva duraran dos anys, amb la finalització prevista pel novembre de 2018. El projecte constructiu aposta per fer d’aquest entorn un gran espai verd on hi haurà la nova piscina i la pista poliesportiva, i per millorar la comunicació entre el carrer de Sant Iscle i el passeig de Pi i Molist. El pressupost és de 10 milions d’euros i l’àmbit d’actuació és de 4.407 metres quadrats.

Es preveu que la nova piscina incorpori els nous serveis necessaris i adaptats a la normativa vigent. En la coberta d’aquesta nova piscina es farà una pista poliesportiva tancada. Aquesta pista substituirà la que anteriorment ocupava l’interior d’illa, bastant malmesa i que generava molèsties als veïns. En el lloc on hi havia la pista vella es construirà zona verda i espai públic.

 

Gran jardí amb espai per a la gent gran, jocs infantils i lleure

El pati es renaturalitzarà amb la creació d’un gran jardí que connectarà amb la xarxa d’espais verds de la ciutat. L’estructura d’aquest jardí aportarà consistència a l’espai emmarcat per una trama urbana heterogènia. Serà un espai tou i permeable on els desnivells es construiran amb talussos verds i que tindrà camins sinuosos de pendent suau que salvaran els desnivells i connectaran les diferents zones.

Tot plegat serà un lloc de relació i integració social estructurat en diferents zones: jocs infantils, llocs de repòs i de lleure. Aquest espai verd proporcionarà qualitat de vida, qualitat ambiental i suport a la biodiversitat.

L’edificació serà un element més del jardí. El volum quedarà encastat en el terreny, i la piscina se situarà a la planta baixa i el poliesportiu tindrà accés des del carrer Sant Iscle. Una rampa exterior connectarà directament amb la pista superior, que també es podrà fer servir com a espai per a esdeveniments amb vistes sobre el jardí. El volum de la pista volarà per sobre de la piscina i s’envoltarà d’una xarxa per on creixerà la vegetació, i crearà una galeria verda que apareixerà com un jardí vertical. Els vestidors se situaran en els entresolats, i els espais i les circulacions es distribuiran de manera racional i eficient.

Tot l’espai s’ha dissenyat seguint criteris de sostenibilitat, ja que l’estructura serà de fusta per afavorir-ne la lleugeresa i l’adequació a l’ambient de la piscina. La coberta tindrà aïllament de suro i el jardí vertical servirà com a protecció solar, millorant la qualitat de l’ambient i promovent la biodiversitat. Els tractaments de filtrat i desinfecció de l’aigua també es faran amb sistemes eficients i que respectin el medi ambient. També hi haurà plaques solars, fotovoltaiques i sistema de climatització per aerotèrmia, entre altres.

 

Descomptes a altres centres pels abonats del Turó

Amb l’objectiu de minimitzar l’impacte de les obres i garantir la continuació de la pràctica esportiva habitual dels usuaris de la piscina i pista poliesportiva del Turó, el Districte de Nou Barris i l’Institut Barcelona Esports han ofert als abonats tarifes especials als tres centres esportius municipals més propers: Cotxeres Borbó, Can Dragó i Artesania.

D’altra banda, el Club de Natació Atlètic Barceloneta, fins ara gestor de la piscina Turó, ha ofert també una quota especial per accedir al CEM Sant Sebastià, ubicat a la plaça del Mar de la Barceloneta.

 

Poliesportiu Camp del Ferro

A Sant Andreu, l’Ajuntament hi construirà un triple pavelló poliesportiu Camp del Ferro, que s’edificarà en una part de la parcel•la de 26.600 metres quadrats destinada a equipaments i zona verda, en concret la part que se situa al carrer del Pare Manyanet número 40.

Aquest nou equipament tindrà tres pavellons poliesportius que permetran la pràctica de diferents modalitats esportives, des del bàsquet o el futbol, fins a l’hoquei sobre patins o el patinatge artístic, entre molts d’altres. L’equipament estarà dotat de vestidors, els magatzems necessaris per al material esportiu, graderies, un vestíbul i àrees per a l’escalfament. En total, disposarà de 7.600 metres quadrats de superfície construïda.

El projecte preveu semisoterrar una part important del complex poliesportiu assegurant una bona ventilació i una bona il•luminació naturals.

Aquest semisoterrament permetrà reduir l’impacte visual de l’edifici en l’entorn i alhora guanyar espai públic urbà al voltant de l’equipament. El disseny permetrà la creació d’una plaça exterior en la zona d’accés.

Tres pavellons en dues cotes

El disseny de l’equipament preveu la construcció de tres pistes poliesportives situades en dues cotes diferents. Al nivell inferior (semisoterrat) es troben dues de les pistes dedicades principalment a la pràctica de l’hoquei patins i el patinatge artístic, mentre que al nivell superior, just a sobre de l’anterior es troba la tercera altres pista poliesportiva.

El vestíbul es troba a la planta baixa, amb una zona de doble alçada que relaciona visualment els diferents espais. En aquesta mateixa planta es trobaran també altres espais com el bar, els despatxos d’administració, etc. També des del vestíbul de la planta baixa es podrà accedir a una de les graderies, la que correspon a la pista ubicada al nivell inferior. A la planta primera hi haurà una altra pista poliesportiva, mentre que a la planta segona s’ubiquen les graderies i sales d’activitats d’administració i sales tècniques.

Una banda central recorrerà l’edifici de dalt a baix, organitzant els nuclis, les grades, els serveis i les instal•lacions sobreposats a diferents nivells en una única peça.

El nou poliesportiu donarà servei a les entitats de la zona, i cobrirà la necessitat de reubicar les associacions esportives del barri el Patí Congrés, i l’Associació Esportiva Sant Andreu.

La previsió d’inici d’edificació del nou poliesportiu és per a l’últim trimestre de 2017, i l’obra té un termini estimat d’execució de 18 mesos.

 

Imatges en alta resolució

Imatge 1/3

Imatge 2/3

Imatge 3/3





Paraules clau

equipaments/ esport/