L’Ajuntament de Barcelona es solidaritza amb el cas de la mort del jove Pedro Álvarez i demana la seva reobertura : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona es solidaritza amb el cas de la mort del jove Pedro Álvarez i demana la seva reobertura

23/11/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, ha rebut aquest matí els pares i la germana del jove Pedro Álvarez, mort al desembre de 1992 després de ser atacat amb una pistola. Aquest cas està a punt de prescriure judicialment després que l’únic detingut pels fets, un membre del Cos Nacional de Policia, quedés lliure per manca de proves suficients.

 

426303880_195390_17603789007189577270

 

El tinent d’alcalde, acompanyat dels representants dels grups municipals de CiU, ERC i CUP-Capgirem, ha anunciat que al plenari del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona es presentarà una declaració institucional de suport a la família d’Álvarez, amb qui “es tanca el deute pendent que tenia la ciutat de Barcelona”, una família que al seu parer “ja fa molt de temps que hagués hagut de ser rebuda per aquesta institució”. Una declaració similar també s’està debatent aquests dies als plenaris de l’Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei i Esplugues de Llobregat.

Segons Asens, el cas “ens interpel·la” a tota la societat “però sobretot a les institucions, que no hem estat a l’alçada de la lluita d’aquesta família per veure reparat judicialment aquest crim, un fet que demostra que el sistema ha fallat”. “Amb aquest acte volem fer d’altaveu de la croada de la família Álvarez. Esperem que aquesta petita contribució ajudi a revifar un cas que, a les portes de la seva prescripció, necessita d’elements probatoris nous per reobrir-se”, ha afegit, i ha fet una crida als Síndics de Greuges de l’Hospitalet, Barcelona i Catalunya perquè s’examinin els fets per determinar si s’ha pogut produir un mal funcionament de l’Administració.

La nit del 15 de desembre de 1992, aquest jove de 20 anys acompanyava a la seva parella Yolanda fins a casa seva. Uns instants després d’acomiadar-se, un cotxe que circulava a gran velocitat va estar a punt d’atropellar la noia. Aquest incident va desencadenar una discussió que va ser resolta de manera cruel pel conductor. Li va disparar tres trets al jove a poca distància, a causa dels quals va ingressar mort a l’Hospital de Bellvitge.

La investigació del cas la va dur a terme la Policia Nacional que, pocs dies després, va detenir a un membre d’aquest mateix cos, José Manuel S.F, com a presumpte autor dels fets. A la causa hi consta que el sospitós havia protagonitzat un incident violent instants abans de l’assassinat amb un guarda de seguretat de l’Hospital de Bellvitge en el que havia exhibit la seva arma. També hi consta que els testimonis oculars de l’assassinat recordaven tres números de la matricula del cotxe  coincidents amb la del seu cotxe i que fou identificat en una roda de reconeixement com l’autor dels trets. No obstant això,  el cas no va arribar a judici i va ser arxivat per “falta de proves concloents” contra ell. Entre altres motius, perquè la policia nacional no pot determinar amb certesa absoluta que la seva arma fos la del crim.

Milers de persones van sortir al carrer per demanar justícia pel cas, es van tancar en esglésies. Cada 15 de desembre s’organitza una concentració i una manifestació per mostrar el ferm rebuig a com s’ha portat el cas.





Paraules clau

Pedro Álvarez/