Ada Colau presenta el projecte commemoratiu “en moviment [s]. dones de Barcelona. 40 anys i més. 1976-2016” : Servei de Premsa

Ada Colau presenta el projecte commemoratiu “en moviment [s]. dones de Barcelona. 40 anys i més. 1976-2016”

25/11/2016Temps estimat de lectura: 4 minuts

Dilluns 28 de novembre, a les 19:00 hores, (Sala Moragues, El Born Centre de Cultura i Memòria, Pl. Comercial, 12), l’alcaldessa, Ada Colau, participa a la presentació del projecte commemoratiu “en moviment [s]. dones de Barcelona. 40 anys i més. 1976-2016”.  L’objectiu és recuperar, honorar i transmetre la memòria de les mobilitzacions de les dones per la millora de la vida als barris de la ciutat i per la construcció de relacions socials més democràtiques i equitatives.

L’acte comptarà amb la presència del primer tinent d’alcaldia, Gerado Pisarello, el  comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes; la regidora de Feminismes, Laura Pérez; Anna Batllebó, presidenta de la Fundació Olof Palme; Cristina Borderias, catedràtica d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona i comissaria de l’exposició; Mireia Bofill, activista feminista i membre de Ca La Dona; Marilen Barceló i Eulàlia Vintró.

“en moviment [s]. dones de Barcelona. 40 anys i més. 1976-2016” és un programa que es desenvoluparà de gener a juliol del 2017 als deu districtes de la ciutat per commemorar els 40 anys de les I Jornades Catalanes de la Dona. Aquest esdeveniment va marcar un abans i un després en la vida de les dones i l’esdevenir de la ciutat. Moltes qüestions fins aleshores reservades a l’àmbit personal van transcendir a l’esfera pública i política, i van donar peu a algunes de les campanyes i mobilitzacions més importants dels anys següents.

El programa, impulsat pel Comissionat de Programes de Memòria amb la col·laboració dels districtes i comissariat per Cristina Borderías, inclou una petita exposició itinerant i un cicle de taules rodones i cinefòrums oberts a tothom. L’objectiu és recuperar, honorar i transmetre la memòria de les mobilitzacions de les dones per la millora de la vida als barris de la ciutat i per la construcció de relacions socials més democràtiques i equitatives.

 

 

L’alcaldessa, Ada Colau, participa aquest vespre a El Born, Centre de Cultura i Memòria, a la presentació del projecte commemoratiu “en moviment [s]. dones de Barcelona. 40 anys i més. 1976-2016”. Aquest programa es proposa obrir a l’espai públic un procés de reflexió col·lectiva que permeti recuperar, honorar i transmetre la memòria de les mobilit­zacions de les dones per millorar la vida als barris de la ciutat i per construir relacions socials més democràtiques i equitatives. Les reivin­dicacions i accions als barris, la resistència antifranquista i el moviment feminista han compartit més interessos, experiències i valors ètics del que podria semblar.

L’acte de presentació comptarà amb la presència del primer tinent d’alcaldia, Gerado Pisarello, el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes; la regidora de Feminismes, Laura Pérez; Anna Batllebó, presidenta de la Fundació Olof Palme; Cristina Borderías, catedràtica d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona i comissaria de l’exposició; Mireia Bofill, activista feminista i membre de Ca La Dona; Marilen Barceló i Eulàlia Vintró.

“en moviment [s]. dones de Barcelona. 40 anys i més. 1976-2016” és un programa que es desenvoluparà de gener a juliol del 2017 als deu districtes de la ciutat per commemorar els 40 anys de les I Jornades Catalanes de la Dona. Aquest esdeveniment va marcar un abans i un després en la vida de les dones i l’ esdevenir de la ciutat. Moltes qüestions fins aleshores reservades a l’àmbit personal van transcendir a l’esfera pública i política, i van donar peu a algunes de les campanyes i mobilitzacions més importants dels anys següents.

El programa, impulsat pel Comissionat de Programes de Memòria amb la col·laboració dels districtes i comissariat per Cristina Borderías, inclou una petita exposició itinerant i un cicle de taules rodones i cinefòrums oberts a tothom. L’objectiu és recuperar, honorar i transmetre la memòria de les mobilitzacions de les dones per la millora de la vida als barris de la ciutat i per la construcció de relacions socials més democràtiques i equitatives.

El programa també inclou la projecció del documental El despertar de les dones: la lluita feminista. Aquest film recupera les vivències de dones de diferents procedències –feministes, veïnes, sindicalistes, militants de partits i de diferents associacions– a les I Jornades Catalanes de la Dona (Barcelona, 1976). Unes jornades que van canviar la vida de moltes dones i l’ esdevenir de la nostra ciutat.

 

Documents adjunts:

motoribe

Tancament de les dones dels treballadors de Motor Ibérica a l’església de Sant Andreu de Palomar. L’acció va durar 28 dies, fins que van ser desallotjades per la policia, 1976. Foto: Pilar Aymerich. FPA

Paraules clau

dones/