Barcelona impulsa una manera diferent d’entendre el consum durant el Nadal amb el foment d’una economia més social i solidària : Servei de Premsa

Barcelona impulsa una manera diferent d’entendre el consum durant el Nadal amb el foment d’una economia més social i solidària

17/12/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La II Fira de Consum Responsable, Economia Social i Solidària torna per Nadal- del 17 de desembre al 4 de gener- a la plaça de Catalunya amb 44 casetes i una seixantena d’entitats i empreses

La Fira acull nous espais com el Mercat de calçat sostenible o el Mercat Gourmet amb productes artesans de proximitat i de qualitat

La “Tribuna de les persones” serà l’espai on hi haurà activitats organitzades per les entitats i on hi haurà l’Install party per ajudar als ciutadans que vulguin fer la transició cap a nous operadors de serveis energètics i de telefonia responsables així com de finances i assegurances ètiques

La plaça de Catalunya s’omple de vida i acull una amplia proposta d’activitats culturals, socials, lúdiques i esportives

 

Del 17 de desembre al 4 de gener la plaça de Catalunya acollirà per segon any consecutiu la Fira de Consum Responsable. Economia Social i Solidària, organitzada pel Comissionat d’Economia Cooperativa, Social, Solidària i de Consum de l’Ajuntament de Barcelona. La Fira que comptarà enguany amb 44 estands i la participació d’una seixantena d’entitats i empreses, se suma al conjunt d’activitats culturals, socials, lúdiques i esportives que proposa l’Ajuntament per celebrar les festes de Nadal, sota el nom d’Un espai per somiar!

La mostra convida entitats i empreses d’economia social i solidària a exposar, vendre i divulgar els seus serveis i productes per fer partícips els ciutadans de practicar un consum responsable i de proximitat, fent possible, alhora, una economia realment social i solidària. L’any passat van passar per la fira més de 140.000 persones.

Com apunta el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, “aquesta Fira, té per objectiu posar en valor i fer visible una forma de fer economia de manera cooperativa, de manera social, i ambientalment responsable, molt necessària en els temps que vivim”. Pisarello ha recordat que tenim la obligació de mostrar alternatives i de posar-les en valor, perquè “avui més que mai és necessari tenir una economia social i ambientalment responsable per a nosaltres i pel futur dels nostres fills”.

Enguany, en total, hi participen una seixantena de projectes, entitats i empreses que ofereixen un ampli ventall d’oferta d’alimentació, moda i complements, lleure i turisme, cultura i coneixement, comunicació, finances i assegurances ètiques i cooperatives, finances i assegurances ètiques i cooperatives, salut i cura, entre d’altres.

A la fira es trobaran projectes, entitats i empreses que fan i volen fer economia i transformació social, proposant un canvi del model sòcio-econòmic. Projectes que impulsen l’economia de proximitat, arrelada als barris, districtes i a la ciutat i al país, aquella que no es deslocalitza, que s’orienta a satisfer necessitats, aspiracions i fins i tot desitjos, de les persones i els territoris. Actualment, a la ciutat de Barcelona hi ha 5.000 empreses i entitats vinculades al món de l’economia social i solidària.

En aquesta edició, la fira estarà ubicada a les dues corones exteriors de la plaça, de manera que les casetes guanyaran espai de visibilització i confort i, també, s’ampliaran els recorreguts de visita.

Jordi Via, Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, posa de relleu que “la Fira, enguany, acollirà les casetes amb millors condicions d’accessibilitat, per afavorir el recorregut de les persones que la visiten i per tal d’afavorir la visibilitat dels projectes que és un dels objectius de la fira”.

La Fira estarà oberta en horari de 11h a 20:30h, excepte els dies de Nadal, Sant Esteve i l’1 de gener, que romandrà tancada.

 

Espai “Tribuna de les persones”

En aquesta segona edició de la Fira de Consum Responsable, Economia Social i Solidària, adquireixen protagonisme les activitats proposades i/o organitzades per les entitats i projectes participants. Aquestes tindran lloc a l’espai “Tribuna de les persones” ubicat a l’interior de la plaça fins al dissabte 31 de desembre, i als espais propers a les casetes.

Activitats destacades de la “Tribuna de les persones”:

– Install party. Un espai on les iniciatives vinculades amb les finances ètiques i assegurances, l’energia cooperativa i renovable, la telefonia responsable, entre d’altres, difondran els seus serveis i projectes i donaran l’opció a la ciutadania d’optar a aquests serveis. Dissabte, 17 de desembre (matí i tarda) i dimarts, 27 de desembre (tarda).
Es tracta de facilitar als consumidors la tria d’alternatives de l’Economia Solidària en els camps de les finances, llum, telefonia, premsa i altres serveis per afavorir un nou model econòmic més ètic i solidari. Hi participen les següents iniciatives: Fiare / Oikocredit / Som Energia / Eticom Som Connexió / Fairphone / MésOpcions

– Actuacions musicals amb contingut social i transformador, com els concerts de Natxo Tarrés (diumenge, 18 de desembre, 12h) i Juddit Nederman (divendres, 23 de desembre, 19h)

– Actuacions teatrals i projecció de curtsmetratges

– Presentacions de llibres, recitals de poesia

 

Mercat Gourmet: Mostra gastronòmica

El Mercat Gourmet acull una mostra gastronòmica dels productes més selectes de les entitats que participen en la Fira. Un seguit de temptacions de petit format com pinxos i tapes- que es comercialitzaran a preus assequibles (d’1,5 a 3 euros)- i que permetran conèixer els millors productes artesans, de proximitat i de qualitat elaborats de forma responsable amb el medi ambient.

 

Mercat de calçat sostenible

Productors i dissenyadors de calçat que utilitzen criteris d’economia social i solidària tindran el seu espai a la fira. A més d’oferir alternatives de productes ecològics, de producció local i artesana, de reparació de calçat, i explicar la inserció socio-laboral en el sector, també es donaran a conèixer circuits de segona mà en el consum de calçat.





Paraules clau

consum responsable/ nadal/ nadal 2016/