El Districte de Sarrià-Sant Gervasi inicia els treballs per convertir els jardins de Can Ferrer en un nou espai verd : Servei de Premsa

El Districte de Sarrià-Sant Gervasi inicia els treballs per convertir els jardins de Can Ferrer en un nou espai verd

15/01/2017

L’Ajuntament de Barcelona ha enllestit les tasques de desbrossament del jardí, i alhora treballa en la redacció del projecte per habilitar aquest jardí com a nou pulmó verd obert al barri

 

El Districte de Sarrià-Sant Gervasi està portant a terme tot un conjunt d’actuacions en la finca municipal de Can Ferrer, en la qual està previst recuperar el jardí per incorporar-lo al conjunt dels espais verds de la ciutat.

Can Ferrer és una finca del segle XIX situada al carrer d’Alfons XII 42-48, al barri de Sant Gervasi-Galvany. És de titularitat municipal, i té la qualificació urbanística de jardí de nova creació i de caràcter local. Compta amb una superfície de 2.550 metres quadrats, espai en el qual hi ha un edifici de planta baixa més dos pisos, que actualment està sense ús perquè l’edificació es troba en mal estat de conservació.

Els treballs que s’han portat a terme fins al moment han consistit a desbrossar el jardí i retirar la vegetació morta o que presentava risc de caiguda. Prèviament a aquesta intervenció, l’Ajuntament va realitzar un estudi exhaustiu de l’estat d’aquesta vegetació, n’ha fet l’inventari, i ha redactat un projecte d’estabilització i consolidació de l’estructura de l’edifici existent, per garantir-ne la seguretat.

Paral·lelament a aquestes actuacions, l’Ajuntament està treballant en el projecte executiu que permetrà la creació i l’obertura d’un nou espai enjardinat, en el qual es crearan itineraris accessibles, es col·locarà mobiliari urbà (bancs, cadires, taules i papereres) i les corresponents xarxes de drenatge i d’il·luminació pública, elements necessaris per convertir-lo en un nou espai d’ús públic del districte.

La intervenció que es preveu dur a terme en els jardins de Can Ferrer es desenvoluparà en dues fases. La primera d’aquestes fases afectarà les zones de jardí que no es troben incloses dins del perímetre de protecció de l’edifici. Un cop sigui restaurat aquest edifici, i en una segona fase d’intervenció, s’unificarà tot el conjunt.

L’objectiu de la reurbanització dels jardins de Can Ferrer és crear un nou petit pulmó verd obert al barri de Sant Gervasi-Galvany. Es tracta de crear un lloc d’estada i passeig on dominarà la vegetació, però on també es podran trobar racons d’estada i de repòs, espais per a la lectura i la conversa, i recorreguts que permetin diferents perspectives i visions de l’espai.

És per això que la principal actuació que es durà a terme amb aquest projecte consisteix en replantar arbres, arbusts i entapissats, així com recuperar les espècies ja existents sempre amb un criteri d’afavorir la vegetació autòctona i compatible amb les condicions climàtiques de Barcelona. Així doncs, als jardins de Can Ferrer trobarem les següents espècies:

– D’arbres: braquiquíton, causarina, còcul, xiprer, xicranda, ligustrum, olivera, palmera canària, bellaombra, fals pebrer, luca peu d’elefant, castanyer de l’Índia, tuia, alzina, magraner, til·ler, arbre de l’amor, garrofer, i prunera de fulles vermelles.
– D’arbustos: acant, agapant, llorer, murtra, baladre, llentiscle, pitòspor arbori, galzeran, marfull, arboç, bulbine frutescens, gaura i escalonia.
– D’entapissats i enfiladisses: buguenvíl·lea, heura, vinya verge, espart, thunbergia, lligabosc i hidrosembra.

Aquest projecte té un pressupost inicial previst de 635.000 euros, tot i que és un import provisional que quedarà definit i fixat amb el projecte executiu que s’està redactant.

 

La finca de Can Ferrer és un exemple dels processos d’urbanització duts a terme a l’antic municipi de Sant Gervasi de Cassoles (annexionat a Barcelona l’any 1897) a partir de mitjans del segle XIX. Es tracta d’una finca agrícola de 1843, amb una casa de camp, amb jardí i un hort. Aquest mas, com molts altres de la zona, es va transformar en una finca urbana a les acaballes del segle XIX, i posteriorment en segona residència o finca d’estiueig. Això no obstant, entre finals del segle XIX i principis del segle XX la casa es va tornar a convertir en primera residència, en aquest cas de la família Ferrer, que li va donar el nom en els anys del seu màxim esplendor.

 Compartiu aquest contingut