El Govern municipal incorpora millores al PEUAT perquè tingui un acord ampli : Servei de Premsa

El Govern municipal incorpora millores al PEUAT perquè tingui un acord ampli

16/01/2017Temps estimat de lectura: 4 minuts

Janet Sanz dóna compte de les aportacions introduïdes a la proposta de Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) que iniciarà aquest dimecres el tràmit de l’aprovació definitiva

El PEUAT “ja no és el pla del Govern municipal, sinó que és fruit del consens, el diàleg i la participació amb tothom que ha cregut necessari que la ciutat tingui aquesta regulació de forma immediata”

 

La tinenta d’alcaldia Janet Sanz, ha donat compte aquest dilluns de les incorporacions i millores introduïdes a la proposta de Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) que iniciarà el tràmit de l’aprovació definitiva aquest dimecres a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat. Es tracta del pla que ha de fer compatibles els allotjaments turístics de la ciutat amb un model urbà sostenible basat en la garantia de drets fonamentals i la millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes.

En roda de premsa, Sanz ha explicat que el Govern municipal ha dut a terme un procés intens de diàleg amb els grups municipals, el veïnat i el sector i ha analitzat el conjunt de les al·legacions rebudes al PEUAT per fer que el pla “incorpori les mirades de moltíssima gent i sigui millor”. “Ja no és el pla del Govern municipal, sinó que és fruit del consens, el diàleg i la participació amb tothom que ha cregut necessari que Barcelona tingui aquesta regulació de forma immediata”, ha ressaltat.

Així, s’han mantingut desenes de reunions amb els grups, plataformes veïnals i representants del sector turístic que se sumen al procés d’escolta activa previ a la redacció del pla. Aquesta feina ha derivat en l’anàlisi de diverses propostes i demandes, i això ha suposat la inclusió d’una sèrie d’aspectes al document de l’aprovació inicial de cara a cercar el màxim consens possible per a la seva aprovació definitiva.

Les millores que s’han introduït al PEUAT són:

Canvis en la regulació per zones: Ha estat un dels elements centrals en la negociació. La proposta que es planteja va en la línia d’ampliar les zones de restricció, tal com han demanat els grups d’ERC i la CUP. La filosofia inicial es manté, de manera que es defineix una zona central de decreixement natural; una segona zona que envolta el centre i que preveu el manteniment de places; una tercera zona més perifèrica on es permet el creixement contingut, i zones de tractament específic –la Sagrera, 22@ i la Marina del Prat Vermell–.
Respecte la zonificació inicial, s’incorporen a la zona de decreixement natural els barris del Poblenou, la Vila Olímpica, Hostafrancs i el triangle Floridablanca-Paral·lel-Ronda Sant Pau i Urgell de Sant Antoni, i el Parc de la Llacuna passa a la zona de manteniment, de manera que s’elimina part de la zona de transformació del 22@.
Aquesta proposta, ha dit Sanz, és “equilibrada i permet abordar la regulació amb perspectiva de futur”, i està justificada en base a les demandes veïnals i també de criteris tècnics com la relació entre la població flotant i la resident del territori.

Obres de renovació als allotjaments: Per delimitar bé l’encaix urbanístic dels allotjaments existents a les zones on no es permet créixer, el pla determina específicament les obres de renovació que podran dur a terme. Així, en general es permetran totes les actuacions i obres excepte les grans rehabilitacions que comporti enderrocar l’edifici. Aquesta és una demanda feta per part de diversos grups, entre ells CiU, ERC i Cs, que ha estat incorporada al redactat actual.

Millora dels criteris reguladors i urbanístics. Es flexibilitzen les condicions d’implantació de nous allotjaments a la zona perifèrica, sense que això permeti incrementar la limitació inicial del nombre de places. Per exemple, abans es prohibia l’obertura de nous hotels en carrers de menys de 8 metres, i ara se’n podran implantar de menys de 50 places en carrers d’entre 6 i 8 metres. I si abans s’establia un radi de 150 metres de separació entre un nou hotel i els hotels existents, ara els radis seran de 100 a 150 metres depenent el nombre de places.

Prohibició de més pisos turístics. Pel que fa a la gestió dels Habitatges d’Ús Turístic (HUT), es manté la prohibició total d’obrir més pisos al centre de la ciutat –zones de decreixement i de manteniment–, ja que el procediment de tramitació urbanística continua sent el de règim de comunicat i no el de llicència, tal com reclama l’Ajuntament a la Generalitat per tenir-ne un major control. A més, es preveu permetre el trasllat de pisos de les zones de decreixement i de manteniment a les perifèriques per tal de descongestionar el centre. Per tant, si hi ha una baixa de pis turístic a les zones centrals, es permetrà compensar-la a la perifèria sempre i quan el pis nou se situï en edificis exclusius i no hagin tingut ús d’habitatge residencial. Es reserva un màxim de 400 places per a moviments d’aquest tipus.

Finalment, Janet Sanz ha fet èmfasi en el fet que “bona part de les al·legacions de determinats grups s’han pogut incorporar en l’articulat” actual del PEUAT, de manera que compta amb més consens respecte al document inicial. A més, ha recordat que avui “ja ningú posa en dubte que cal una regulació i que hi ha zones saturades en què cal actuar”. “Ens estem jugant el model de ciutat i quins elements preservem per garantir als nostres veïns i veïnes que podran seguir vivint a la nostra ciutat”, ha conclòs.

Paraules clau

PEUAT/