Barcelona posa en marxa les mesures per eradicar l’ús del glifosat : Servei de Premsa

Barcelona posa en marxa les mesures per eradicar l’ús del glifosat

31/01/2017



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Des d’aquest mes de gener ja no s’aplica aquest herbicida tòxic i això suposarà un canvi positiu en la fesomia d’escocells i parterres

Les mesures a desenvolupar seran: mantenir la vegetació espontània, fer encoixinats, plantar gramínies i s’utilitzaran noves eines com el vapor d’aigua

Barcelona aposta per fer una transició cap a una ciutat naturalitzada aplicant jardineria ecològica gestionada públicament amb criteris de qualitat i sostenibilitat, evitant les podes excessives, l’ús d’espècies no adaptades al medi o amb grans necessitats hídriques i evitant l’ús d’agrotòxics.

 

Barcelona és una ciutat lliure de glifosat arran de l’aplicació de la mesura de govern aprovada el 2016 que establia que a partir de gener de 2017 la ciutat no aplicaria cap herbicida químic als espais verds i la via pública municipals. Per assolir l’objectiu d’eliminar l’ús del glifosat i altres herbicides tòxics, l’Ajuntament de Barcelona va establir un període màxim de transició d’un any que va finalitzar el 31 de desembre de 2016. El termini per a deixar d’utilitzar totalment el glifosat és l’1 de gener del 2017, tot i que les accions es desplegaran fins al 2020.

L’Ajuntament de Barcelona aposta per fer una transició cap a una ciutat naturalitzada aplicant jardineria ecològica gestionada públicament amb criteris de qualitat i sostenibilitat, evitant les podes excessives, l’ús d’espècies no adaptades al medi o amb grans necessitats hídriques i evitant l’ús d’agrotòxics. La mesura de govern de l’eradicació del glifosat s’emmarca en els objectius de fer de Barcelona una ciutat més naturalitzada.

Des de fa uns anys, l’ús de productes fitosanitaris s’ha anat reduint progressivament, mirant de prevenir plagues i malures amb tècniques culturals com millores en el reg, adobat, infiltració d’aigua,… Arran dels estudis científics que alerten sobre l’afectació dels productes químics sobre la salut humana i animal s’ha revisat la utilització i l’aplicació d’aquests productes en la gestió dels espais verds, estudiant les alternatives possibles amb l’objectiu final de reduir-ne l’ús.

 

Implantació a tota la ciutat

Per afrontar la gestió de les herbes a la ciutat sense l’ús d’herbicides químics s’han dut a terme diferents accions al llarg del 2016 tenint en compte la tipologia dels espais i la seva ubicació. S’han fet actuacions en carrers estrets i en avingudes, en carrers de nuclis antics, en espais emblemàtics, en zones properes a parcs o zones naturals i en aquelles altres tipologies que s’han decidit per poder avaluar com surten les herbes i quines són les necessitats de desherbar.

Pel que fa al territori, en els escocells dels arbres es deixaran les herbes espontànies, vetllant per una bona integració en l’espai urbà i pel seu bon estat, és a dir, evitant sensació de deixadesa o brutícia. Quan convingui s’eliminaran les herbes de manera manual o amb l’ús de maquinària específica. Les freqüències de desherbatge seran diferents segons la tipologia de carrer i la ubicació de l’escocell.

En el manteniment dels arbres viaris, per evitar l’aparició d’herbes s’aportarà escorça de pi (encoixinat) en les ubicacions que es determini. Es va començar al juliol del 2016, amb 1.000 unitats fins al desembre de 2016, i cada any s’actuarà sobre 1.000 escocells.

En les obres de noves urbanitzacions de carrers que incloguin plantació d’arbres, el projecte inclourà la partida de plantació de vivaces i gramínies en escocells. Es redactarà un document d’especificacions tècniques per dissenyar i determinar la mida dels escocells i el tipus de reg i de plantes.

 

Seguiment de la Mesura de Govern per a l’eradicació de l’ús del glifosat

L’Ajuntament de Barcelona fa el seguiment trimestral de la “Mesura de Govern per a l’eradicació de l’ús del glifosat en els espais verds i via pública municipals de Barcelona” aprovada en la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat el 17 de febrer de 2016. La Mesura de Govern es desplega en 15 accions que queden agrupades en accions d’estudi i proves d’alternatives en zones verdes i escocells; accions informatives i comunicatives i accions col•laboratives i formatives. Aquestes accions es fan de manera progressiva i simultània.

L’eradicació de l’ús del glifosat comportarà un canvi palès i estens de la fesomia del verd urbà. Aquest canvi és plenament coherent amb els objectius del Pla del Verd i de la Biodiversitat, en relació a l’increment de la biomassa, la creació d’hàbitats i l’ampliació del verd efectiu a la ciutat i contribueix a aportar una nova mirada sobre la natura de la ciutat, on es revaloritza la naturalització dels espais urbans. Es tracta d’un canvi de paradigma que afavoreix el medi ambient i la salut.

La Mesura de Govern ha estat molt ben rebuda per part de les entitats municipals, veïnals i altres organismes implicats en aquest canvi cultural per tal d’evitar impactes en els espais naturals de la ciutat i ser més curosos amb la biodiversitat.

També s’ha iniciat, com a prova pilot, experiències de cogestió amb entitats veïnals i escoles i la ciutadania que es vulguin s’impliquen en la plantació dels escocells i amb la seva protecció i manteniment, principalment el reg. S’ha encarregat un “Pla de participació i cogestió del verd” en el que es treballaran les diferents possibilitats de participació i com incloure totes les propostes que sorgeixin. A partir de les conclusions d’aquest procés, durant l’any 2017 es farà un programa de treball d’impuls de la cogestió del verd.

 

L’estat de les quinze accions

Al llarg del 2016 s’ha realitzat una prova pilot a 10 barris de la ciutat on s’ha deixat d’utilitzar el glifosat i es fa l’observació i el seguiment de les herbes espontànies per tal de fer una avaluació i concretar la seva gestió i manteniment posterior.

En base a les conclusions d’aquestes actuacions s’establirà com abordar les herbes a la ciutat: en quins espais es poden deixar créixer les herbes, en quins es retiraran de forma manual i/o mecànica, en quins s’aplicaran mètodes alternatius de desherbatge (vapor d’aigua) i quina ha de ser la freqüència òptima i l’assumible per l’Ajuntament.

També s’han aplicat tècniques per prevenir l’aparició d’herbes com la plantació d’escocells i l’aportació d’encoixinat. En tots els projectes nous en que sigui viable la plantació d’escocells, es proposarà la instal•lació de reg automàtic (imprescindible per al bon desenvolupament de la planta) i la implantació de plantes herbàcies o vivaces, a escollir entre un ventall d’espècies, si bé es prioritzaran les plantes reservori, que són aquelles que acullen fauna beneficiosa, que ajuda al control de plagues i malures. A més, aquest any s’ha aportat triturat d’esporga a més de 1.500 escocells. Aquest triturat cal renovar-lo com a mínim un cop a l’any.

Les accions de comunicació i de formació són bàsiques per al desplegament de la Mesura de Govern. Es faran sessions de treball amb altres administracions públiques i amb empreses privades, amb entitats i col•lectius de jardineria i del sector que gestionen espais verds perquè compateixin i s’adhereixin a la nova cultura d’una ciutat naturalitzada.

A nivell municipal, s’ha iniciat una formació a tot els personal de les brigades de jardineria i arbrat de Parcs i Jardins, mitjançant la formació continua.

Per últim, es farà una instrucció a nivell de tot l’Ajuntament per deixar d’utilitzar qualsevol herbicida inorgànic dirigit a totes les empreses contractades per l’Ajuntament, i una Notificació informant a totes les entitats i organismes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i de Catalunya per informar de la Mesura i demanar que s’hi afegeixin

 

Per a més informació:
http://ajuntament.barcelona.cat/ecologiaurbana/ca/serveis/la-ciutat-funciona/manteniment-de-l-espai-public/gestio-del-verd-i-biodiversitat/tractament-de-plagues-i-malalties





Paraules clau

glifosat/