L’Ajuntament de Barcelona informarà la ciutadania sobre el dret a la mort digna : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona informarà la ciutadania sobre el dret a la mort digna

27/04/2017Temps estimat de lectura: 2 minuts

El consistori aprovarà demà al plenari una declaració institucional de suport a l’associació Dret a Morir Dignament-Catalunya, i es compromet a promoure la cultura de la mort digna

 

L’Ajuntament de Barcelona aprovarà demà una declaració institucional de suport a l’associació Dret a Morir Dignament-Catalunya (DMD-C), impulsada per la tinença d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència. En el document, el consistori es compromet a difondre la cultura de la mort digna entre la ciutadania i a informar-ne perquè es pugui exercir el dret de decidir en l’última etapa de la vida. La declaració se signarà de forma individual atenent a la petició del grup municipal Demòcrata.

 

 

El text recorda que “la llibertat no s’ha de perdre en cap moment de la vida, tampoc en el procés final que ens porta a la mort”. Per això, el consistori s’ha compromès a informar sobre el procediment d’elaboració del Document de Voluntats Anticipades (DVA) a través de les seves oficines d’atenció al ciutadà, amb la publicació de tríptics i amb xerrades. A més, es formarà els treballadors i treballadores socials municipals sobre els drets de les persones al final de la vida perquè aquesta informació arribi als usuaris dels diferents serveis municipals, especialment a la gent gran.

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha explicat avui que l’objectiu del consistori és ampliar la xifra de persones que fan la DVA, que en aquests moments és d’un 1,43% a Barcelona, i menys de l’1% a Catalunya. “Vint-i-quatre anys després de la mort de Ramon Sampedro segueix ressonant la seva veu i la seva reclamació a través de les persones i familiars que es veuen patint la mateixa situació. Per aquesta raó, assumim el compromís com a ciutat de donar suport a la mort digna, un dret que no es pot negar”, ha afegit Asens.

La declaració es compromet a col·laborar amb el Parlament i la Generalitat de Catalunya en cercar vies per a simplificar el tràmit del DVA –que ara obliga a fer-ho davant de notari o davant de tres testimonis—perquè es pugui oferir la possibilitat de signar el document davant d’un funcionari públic municipal perquè tingui la validesa corresponent, una reclamació que l’associació DMD-C. El consistori també dóna suport a la proposta del Parlament de Catalunya demanant la despenalització de l’eutanàsia al Congrés i emplaça a la resta de municipis catalans i de la resta de l’Estat a bastir un front comú municipalista en favor de la despenalització de l’eutanàsia.

 

Podeu consultar el text de la Declaració Institucional aquí.

 

Paraules clau

dret a morir dignament/