El districte de Sants-Montjuïc treballa per millorar la convivència veïnal a l’espai públic i promoure la coresponsabilitat : Servei de Premsa

El districte de Sants-Montjuïc treballa per millorar la convivència veïnal a l’espai públic i promoure la coresponsabilitat

11/05/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

El districte de Sants-Montjuïc endega un pla per millorar les relacions de proximitat a l’espai públic per tal de preveure i evitar activitats molestes en l’espai públic, enfortir la convivència veïnal i minimitzar les activitats indegudes a l’espai públic i els incidents de degradació del mateix.

 

Per fer-ho, s’han previst diverses accions per dinamitzar i millorar les relacions de proximitat, els vincles comunitaris i la participació veïnal; es desenvoluparan accions de sensibilització i coresponsabilitat sobre l’ús intensiu diürn i nocturn dels espais públics; també es faran intervencions urbanístiques per revitalitzar espais en desús i millorar llocs degradats com alguns interiors d’edificis d’ús públic; també s’impulsaran accions coordinades per treballar amb col·lectius en situació de vulnerabilitat social a l’espai públic i es milloraran les eines diagnosi, mapeig i seguiment per detectar els problemes i fer-ne una avaluació més acurada de les intervencions realitzades.

Per ara, basant-se en les incidències, reclamacions i suggeriments que es recullen a través del programa de gestió IRIS, el 50% de les queixes registrades són per la recollida i la neteja a l’espai urbà, el 20% fan referència a molèsties per soroll a la via pública, el 17% per problemes de seguretat i menys d’un 10% problemes vinculats a temes socials. La major concentració de queixes es reben al Poble-sec, seguit pel barri d’Hostafrancs.

“Les respostes als problemes a l’espai públic sempre han de ser respostes integrals, que assumeixin la diversitat i potencialitat dels actors socials existents al territori. És important preveure i avançar-se, però també escoltar i analitzar les problemàtiques ja detectades. Aquesta mesura neix d’aquesta filosofia i busca solucions per millorar la convivència i fer-nos més responsables de l’ús de l’espai públic”, considera Laura Pérez, regidora del districte.

 

Algunes de les accions recollides en aquesta mesura parteixen de propostes ciutadanes proposades en el marc dels eixos del PAD 2016-2019. En concret, en l’àmbit de treball de Convivència i Seguretat va destacar-se: incrementar el nombre d’educadors/es de carrer al districte, campanyes específiques per fomentar la convivència i el civisme, augmentar àrees de gossos, més policia de barri, projectes artístics d’intervenció comunitària i el pla d’usos del Poble-sec.

 

Places i jardins, els espais amb més problemàtiques

La mesura fixa uns espais prioritaris d’intervenció per dinamitzar i millorar les relacions de proximitat. Aquests són els Jardins de la Mediterrània, les places d’Hostafrancs de Joan Pelegrí, Herenni i Joan Corrades, el Parc de l’Espanya Industrial, la plaça de la Farga, la plaça Navas i la plaça Olivareta.

Pel que fa a la coresponsabilitat en relació a les problemàtiques d’ús intensiu d’espais públics, es vol treballar diferents zones del districte on en franja nocturna l’ús és intensiu i genera molèsties de convivència. Per dur a terme aquesta feina s’iniciarà una campanya de reducció de soroll amb més vigilància entre les 23h i les 04 hores els dijous, divendres i dissabtes per poder treballar amb els col·lectius que es queden a les places més conflictives, fent-ne pedagogia amb la voluntat de minimitzar la contaminació acústica que es produeix, sensibilitzant i implicant a la ciutadania i també als locals d’oci nocturn. També es proposa incidir en els Jardins de les Hortes de Sant Bertran per treballar amb les persones que pernocten a l’espai i que hi passen, també, part del dia. A més, s’intensificarà la vigilància de la Guàrdia Urbana durant els mesos d’estiu.

 

Més pedagogia, l’eina clau de la convivència

A banda dels espais de més concentració d’oci nocturn, la mesura també recull propostes vers els animals de companyia, ja que el comportament incívic d’alguns animals i dels seus amos també implica problemes detectats. Sants compta amb 6.209 gossos censats i des del districte s’han proposat activitats d’educació canina, una campanya de neteja i l’adequació d’un espai al carrer Priorat com a àrea de gossos.

La coresponsabilitat és clau en aquesta proposta municipal, com també ho és la pedagogia. Per això, es treballarà amb els infants del barri amb la voluntat de vincular-los a l’espai dels Jardins de la Rambla de Sants, generar un sentiment d’identitat al barri i que formin part de la sensibilització sobre el cost del mobiliari urbà i del seu manteniment.

Tots aquests espais funcionaran com a prova pilot, els resultats de la qual podran aplicar-se a altres zones del districte. El projecte, que es posa en funcionament a partir de maig fins a final de mandat, parteix amb un pressupost aproximat de 5.147,950 euros (IVA inclòs).





Paraules clau

Sants-Montjuic/