Madrid, Barcelona, València, Saragossa, Valladolid, la Corunya i Terrassa uneixen la seva veu contra l’atac a l’autonomia municipal dels PGE’17 : Servei de Premsa

Madrid, Barcelona, València, Saragossa, Valladolid, la Corunya i Terrassa uneixen la seva veu contra l’atac a l’autonomia municipal dels PGE’17

17/05/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Els ajuntaments denuncien que pressupostos generals de l’Estat que proposa el govern del PP suposen un nou atac als municipis

En una Declaració municipalista conjunta defensen, per sobre dels colors polítics, la democràcia local

Es reuneixen amb els grups parlamentaris del PSOE; Units Podem; PDeCAT; ERC i Compromís

Les ciutats demanen augmentar les aportacions de l’Estat al finançament local i retirar les disposicions addicionals 27 i 35 que suposen un greu atac a l’autonomia municipal ia la remunicipalització de serveis

 

Els Ajuntaments de Madrid, Barcelona, ​​València, Saragossa, Valladolid, la Corunya i Terrassa han subscrit una declaració municipalista per denunciar les limitacions que el projecte dels pressupostos generals de l’Estat per a 2017 suposen a autonomia local i al finançament local.

Per això, Ajuntaments de diferent signe polític han acudit avui al Congrés dels Diputats per fer sentir la seva veu i reclamar a les forces parlamentàries que atenguin les reivindicacions dels ajuntaments en el marc de la tramitació parlamentària dels pressupostos generals de l’Estat per a 2017. per això s’han reunit amb els grups parlamentaris del PSOE; Units Podem; PDeCAT; ERC i Compromís.

A l’acte han assistit Rita Maestre, portaveu de l’Ajuntament de Madrid i el tinent d’alcalde Carles Sánchez Mato; el tinent d’alcalde i alcalde en funcions de l’Ajuntament de Barcelona, ​​Gerardo Pisarello, l’alcalde de la Corunya, Xulio Ferreiro; l’alcalde Saragossa, Pedro Santisteve; el tinent d’alcalde de València, Sergi Campillo i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. L’Ajuntament de Valladolid també ha subscrit el manifest “Els pressupostos del PP, un nou cop a l’autonomia local. Els municipis alcem la veu”.

“Venim a recordar-li al Govern l’article 140 de la Constitució, que sanciona l’autonomia local i per tant les competències i la legitimitat dels municipis per regular la prestació dels seus serveis”, ha explicat Rita Maestre. “En els últims anys els municipis ofereixen bones dades econòmiques i demostren que es pot gestionar de manera honesta els diners de tots i totes”, ha subratllat la portaveu de l’Ajuntament de Madrid. “El projecte de pressupostos generals ataca aquesta capacitat de gestió i la pròpia autonomia local”.

Els Pressupostos Generals, en cas d’aprovar, “suposa una retallada important aportació financera dels ajuntaments que compromet la seva capacitat per atendre les capacitats bàsiques de la ciutadania”, va explicar l’alcalde accidental de Barcelona, ​​Gerardo Pisarello. A més “els ajuntaments som les administracions que han actuat amb major solvència, rigor i responsabilitat en aquests anys i no obstant això seguim sent castigats amb un sostre de despesa que ens obliga a generar superàvit totalment desproporcionats i que ens impedeix que aquests diners vagin a parar a la satisfacció de les necessitats ciutadanes “.

Els municipis s’enfronten a “una amenaça en l’eficàcia dels serveis públics perquè no ens permeten reforçar una cosa tan elemental com les plantilles municipals. Es mantenen de manera injustificada les limitacions a la taxa de reposició i, a més, per la porta de darrere, i amb dues disposicions addicionals, es vol impedir que els ajuntaments reverteixin processos de privatització injustos i ineficaços”, ha dit.

En termes generals, ha resumit el representant de Barcelona, ​​”demanem als grups parlamentaris que reverteixin lleis com la llei d’estabilitat pressupostària com l’anomenada Llei Montoro que han estat una autèntica arma de destrucció massiva de l’autonomia municipal i de la suficiència financera de els ajuntaments”.

Per la seva banda l’alcalde de la Corunya, Xulio Ferreiro, va advertir que amb el projecte de pressupostos s’ofega encara més als municipis. Va al·ludir a “l’insuficient finançament per als municipis mentre l’Estat pretén ingressar més per tributs que gestionen els ajuntaments”. “Sent rigorosos en la despesa pública, reclamem poder decidir en què gastem els diners dels contribuents per prestar millors serveis”, va assegurar Ferreiro.

Per la seva banda l’alcalde Saragossa, Pedro Santisteve, ha demanat al Partit Popular que atengui a raons i no aprovi les disposicions addicionals 27 i 35. “Ha estat ben fàcil privatitzar o dur a gestió indirecta dels serveis públics i en canvi, ens està sent molt complicat als ajuntaments revertir aquesta situació i passar al que hauria de ser la norma general, gestió directa aquests serveis”. Segons ha denunciat el representant de Saragossa “46 mil milions de euros de contractació publica s’han anat per la claveguera a de la corrupció o del malbaratament de diners públics. Aquesta situació hauríem revertir des dels ajuntaments. És una garrotada a l’autonomia local i no podem consentir”, ha dit.

Per la seva banda l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha recordat que a la seva ciutat “estan immersos en un procés de municipalització del servei públic de l’aigua amb molts problemes, procés molt complex i dificultós per les traves i impediments que ens estan posant les empreses concessionàries del servei, per les pressions dels lobbies i dels interessos econòmics. No volem que el que no han guanyat en els jutjats ara de la mà del PP ho portin al Congrés dels Diputats ”

El tinent d’alcalde de València, Sergi Campillo, ha celebrat que els municipis estiguin teixint xarxes de suport contra l’agressió constant del Govern central a l’autonomia i finançament local. “El PP va contra l’interès públic, contra l’interès general i davant de les tendències de remunicipalització dels serveis públics, ens ho impedeix amb la taxa de reposició de personal, una taxa per privatitzar els serveis públics”, ha dit Campillo. “Ara que han canviat les majories en els ajuntaments, el Govern PP es dedica a fer-nos la contra i a impedir-nos fer les nostres polítiques en una concepció molt antidemocràtica de la democràcia. L’Estat no és només el govern central, som tots. També els ajuntaments”, ha subratllat.

Document relacionat (PDF)

Talls d’àudio:
En català | En castellà

 

Nota en castellà





Paraules clau

municipalisme/ pressupostos/