Barcelona convida els ciutadans a l’acte commemoratiu de l’atemptat d’Hipercor amb un vídeo fet amb els familiars de les víctimes : Servei de Premsa

Barcelona convida els ciutadans a l’acte commemoratiu de l’atemptat d’Hipercor amb un vídeo fet amb els familiars de les víctimes

09/06/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

 

L’Ajuntament de Barcelona ha fet un vídeo que compta amb la col·laboració i la participació de familiars de les víctimes de l’atemptat d’Hipercor, per fer una crida a la ciutadania a assistir a l’acte ciutadà que tindrà lloc el proper 17 de juny al Parc de Can Dragó per commemorar el trentè aniversari de l’atemptat d’ETA que va provocar 21 morts i 45 ferits.

El vídeo, que es difondrà durant la setmana prèvia a la celebració de l’acte d’homenatge, recorda breument els fets ocorreguts, com aquests van colpir a la ciutadania, i situa al centre els familiars de les víctimes, difonent el sentiment que els ha acompanyat durant aquest temps i el missatge que volen transmetre ara, per reivindicar, en primera persona, respecte, pau i memòria. La voluntat del vídeo, que es podrà veure a les pantalles de la xarxa de metro i autobusos, és que creui la ciutat en totes direccions, seguint l’esperit de l’acte que es planteja com un acte de ciutat i que vol transmetre que l’amenaça va ser per tots.

Així mateix, els familiars de les víctimes mortals també tindran un protagonisme destacat i participaran en la proposta artística Memorial a les Víctimes de l’Atemptat de l’Hipercor, d’Àngels Aymar, que tindrà lloc al migdia al passeig de Can Dragó, davant del monòlit “Tall Irregular Progression”, i que es planteja com un acte d’evocació, acompanyament i ofrena així com d’interacció i d’identificació entre ciutadans i ciutadanes i les víctimes.

El Comissionat de Programes de Memòria ha plantejat la commemoració del 30è aniversari de l’atemptat com un homenatge de la ciutat a les víctimes de l’Hipercor. Així mateix es vol aconseguir que els ciutadans s’hi identifiquin i recuperin la memòria d’aquests fets tràgics que formen part de la història col·lectiva de la ciutat i que van generar nombroses i multitudinàries mostres de rebuig. Parteix de la premissa que l’atac dels terroristes va anar directament contra la població i que, per tant, qualsevol persona podria haver estat aquell dia allà on van tenir lloc el fets.

Per a preparar-ho, i conèixer de primera mà la seva visió,  experiència i sensibilitat, durant els últims mesos, el comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Vinyes, s’ha posat en contacte i ha celebrat reunions amb cadascuna de les famílies de les víctimes mortals, amb l’acompanyament de suport psicològic quan ha estat necessari.

Les trobades han permès oferir el reconeixement de la ciutat, 30 anys més tard de la tragèdia, expressar el reconeixement dels dèficits institucionals durant tants anys i compartir la proposta de commemoració per poder comptar amb la seva participació.

El vídeo d’Hipercor s’emetrà a la xarxa de metro i autobusos a través del vídeo MOUTV i es difondrà per les xarxes socials de l’Ajuntament de Barcelona.

El vídeo es pot veure en el següent enllaç: https://youtu.be/dPSMPQ4S4VM

Paral·lelament a l’acte del proper dia 17 de juny, es treballa en l’elaboració de l’exposició que l’Ajuntament organitzarà per recordar l’explosió d’aquell cotxe bomba col·locat pel Comando Barcelona d’ ETA que va sacsejar la ciutat i que va treure a desenes de milers de persones al carrer en senyal de rebuig. Comissariada pel periodista Francesc Valls, l’exposició es podrà veure a partir del mes de desembre del 2017 al recinte de la Fabra i Coats.

La proposta, adreçada a tots els barcelonins i barcelonines, vol aprofundir en el coneixement que els ciutadans tenen de la tragèdia, escàs en molts casos, i mostrar el context polític i social en què es va produir aquell atemptat, l’any 1987 a Barcelona. La mostra també vol contribuir a transmetre el buit i la manca d’acompanyament i suport que han patit o sentit les víctimes i els seus familiars al llarg de trenta anys.





Paraules clau

Hipercor/