L’Ajuntament de Barcelona preveu doblar enguany la xifra de persones refugiades ateses al SAIER : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona preveu doblar enguany la xifra de persones refugiades ateses al SAIER

20/06/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats ha atès, fins al maig, a 1.917 persones, gairebé les mateixes que va atendre en tot el 2016

El Programa Nausica ja compta amb una vuitantena de places que allotgen a persones refugiades en situació de vulnerabilitat

Una nova iniciativa municipal ofereix l’accés gratuït als refugiats als centres esportius municipals pels beneficis terapèutics que permet l’activitat esportiva en els processos d’acollida

 

L’Ajuntament de Barcelona preveu que, a finals de 2017, s’hagi doblat la xifra de persones refugiades ateses pels serveis municipals. El Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER), ha registrat, fins al maig d’enguany, 1.917 persones ateses, només dues-centes menys que en tot l’any 2016. Això suposa un increment d’un 79% de les persones ateses d’un any a l’altre. La xifra de menors atesos també incrementa exponencialment: de 156 menors atesos al 2016 s’ha passat a atendre’n 357.

Segons les xifres mensuals del SAIER, aquest servei municipal ha realitzat 6.831 activitats en relació amb els sol·licitants d’asil –atenció social, jurídica, traducció i interpretació, etc…–. Al maig de 2016, aquesta xifra era de 4.500 activitats.

Per nacionalitats, els sol·licitants d’asil més nombrosos a Barcelona procedeixen de Veneçuela (increment del 156% respecte l’any passat), Ucraïna, Hondures i El Salvador.

Respecte del programa d’atenció integral Nausica, que va posar en marxa l’Ajuntament de Barcelona al mes de desembre passat, en aquests moments hi ha 80 places en funcionament. El consistori consolida així aquest programa, que espera arribar al centenar de places a finals d’any. El servei es va obrir per a atendre a aquelles persones refugiades en situació de vulnerabilitat que per algun motiu quedaven fora del programa estatal de refugi o que acabaven la protecció estatal sense haver aconseguit les eines necessàries per ser completament autònoms. Les places estan gestionades per sis entitats del tercer sector, una de les quals, ACATHI, ha obert el primer pis per a persones del col·lectiu de LGTBI.

 

La funció terapèutica de l’esport

D’altra banda, en el desplegament dels serveis per a l’atenció de persones refugiades de l’Ajuntament de Barcelona, des de fa quatre mesos s’ha posat en marxa una iniciativa perquè aquestes persones puguin fer esport en algun centre esportiu municipal, com a part del procés terapèutic per a l’acollida de les persones refugiades que arribin a la ciutat de Barcelona. 47 persones ja s’estan beneficiant d’aquesta iniciativa des de la seva posada en marxa.

La iniciativa es basa en el criteri professional de psicòlegs sobre els beneficis que pot comportar la pràctica regular d’activitat esportiva en les primeres fases de la integració de les persones refugiades. Alhora, les relacions personals que ofereix l’activitat esportiva també resulten beneficioses per al procés d’acollida i integració de les persones refugiades, perquè també els permet interactuar amb les persones de totes les edats que les practiquen.

El Programa d’esports per a persones refugiades a Barcelona es planteja perquè en puguin fer ús les persones majors de 16 anys des dels centres esportius municipals, però també perquè els nois i noies de 6 a 17 anys puguin incorporar-se a qualsevol de les ofertes esportives fora de l’horari escolar adreçades a aquesta població.

Inicialment, el programa oferirà en total un centenar de places, (amb una oferta màxima de 5 places en un mateix CEM) i a un període inicial de 6 mesos, prorrogable en 3 mesos més (en total 9, com a màxim). L’accés a l’activitat serà gratuït. No es cobrarà inscripció, ni matricula, i tampoc cap quota mensual, trimestral o anual. El cost l’assumirà l’Institut Barcelona Esports que pagarà l’import equivalent a les quotes mensuals que deixi de percebre el centre esportiu.





Paraules clau

refugiats/