L’Ajuntament de Barcelona organitza unes jornades sobre democràcia directa : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona organitza unes jornades sobre democràcia directa

21/06/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

» Els propers dies 27 i 28 de juny, El Born CCM comptarà amb experts tant a nivell nacional com internacional que debatran sobre els avantatges i els riscos d’aquest model de democràcia de la democràcia directa

» Les persones representants dels diversos grups municipals de l’Ajuntament debatran el seu posicionament al respecte

Els propers dies 27 i 28 de juny tindran lloc a Barcelona les “Jornades sobre Democràcia Directa” que organitza l’Ajuntament de Barcelona a la Sala Polivalent d’El Born CCM. Així, durant aquests dos dies es reuniran a Barcelona experts tant a nivell nacional com internacional per debatre i reflexionar sobre aquesta vessant de la democràcia.

Aquesta iniciativa té com a principal objectiu el poder reflexionar sobre la democràcia directa, a través del debat i de compartir experiències que han tingut lloc arreu del món. D’aquesta manera, es podran plantejar llurs avantatges i riscos, partint del convenciment que la millora del sistema democràtic té, en aquest àmbit, un ampli camp d’acció en el que avançar

Cal tenir en compte que la participació ciutadana té una forma molt concreta d’expressió en els canals de democràcia directa, mitjançant els quals, la ciutadania decideix sense intermediaris determinades actuacions públiques. Aquests canals, que aquí han estat poc utilitzats, tenen un enorme recorregut a molts països i s’han desplegat a diferents ciutats i Estats del món amb una extensa diversitat de manifestacions. Des dels referèndums revocatoris de Califòrnia a les iniciatives ciutadanes de Suïssa, hi ha un grapat d’experiències diferents que mostren aquesta gran varietat.

Aquestes jornades coincideixen amb el període d’informació pública de les normes reguladores de la participació, que es va aprovar inicialment el passat mes d’abril. Aquest document recull, com ja ho feien anteriors reglaments, mitjans de democràcia directa. Però en aquesta nova proposta es desenvolupen amb més detall per facilitar el seu ús la seva pràctica. D’aquesta manera es busca que la ciutadania pugui tenir més capacitat d’incidència en l’agenda política, en tot allò que sigui de competència municipal.

La trobada comptarà amb tot un seguit de debats i presentacions que se succeiran durant els dos dies. Dimarts 27 de juny s’iniciaran les jornades a les 9:30 hores amb una taula que porta per títol “Democràcia directa al món. Marc conceptual i experiències” presentada i moderada pel tinent d’Alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens; i amb una introducció general a la democràcia directa a càrrec del professor de la Pontificia Universidad Católica de Chile i referent en temes de referèndums i mecanismes de democràcia directa, David Altman.

Els grups municipals tindran l’oportunitat de manifestar i compartir amb les persones assistents els seus punts de vista el mateix dia 27, a les 16 hores, amb un debat en el que es tractarà “La democràcia directa a Barcelona: la perspectiva dels grups municipals” i on han confirmat la seva intervenció la regidora de Participació i Districtes, Gala Pin, per part de BComú; Raimond Blasi del PdeCat; Francisco Sierra de C’s; Trini Capdevila d’ERC; Camen Andrés del PSC; Pepe Castelltort de Candidatura d’Unitat Popular i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy.

Durant la jornada, tindran lloc un debat sobre “Iniciatives i consultes ciutadanes”, es reflexionarà sobre “Són possibles altres formes híbrides?” i la jornada acabarà parlant de “Riscos i virtuts de la democràcia directa”.

Pel que fa a dimecres 28 de juny, els principals temes de debat seran: “Tecnologia i democràcia directa”; “La democràcia directa com a eina d’incidència política per la ciutadania en moviment”; i les jornades es clouran amb una explicació del “Marc jurídic-polític: democràcia directa i autonomia local”.

Aquesta és la primera vegada que l’Ajuntament organitza unes jornades per parlar dels mecanismes de democràcia directa dins del seu marc competencial, convidant a experts de referència, representants de moviments socials i teixit associatiu i encabint-hi un debat amb tots els grups polítics.

Aquesta iniciativa és la primera activitat que organitza Barcelona des que ostenta la presidència de l’Observatori Internacional de Democràcia Participativa (OIDP). La ciutat acollirà la Conferència de l’OIDP a la tardor del 2018 i aquesta se centrarà en la iniciativa ciutadana, la inclusió social i la democràcia directa.

NOTA: s’adjunta el programa de les jornades.





Paraules clau

Democràcia Directa/