Barcelona acull el Fòrum d’Economies Col·laboratives Procomuns 2017: Cocreant polítiques, recursos d’empreneduria, i noves solucions pels reptes de ciutat : Servei de Premsa

Barcelona acull el Fòrum d’Economies Col·laboratives Procomuns 2017: Cocreant polítiques, recursos d’empreneduria, i noves solucions pels reptes de ciutat

27/06/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Els dies 27 i 28 de juny té lloc a Barcelona la segona edició del Fòrum d’Economies Col·laboratives Procomuns, organitzat pel Comissionat d’Economia Cooperativa Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona,  Barcelona Activa, el grup de recerca Dimmons de l’Institut Interdisciplinar d’Internet (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya, i  BarCola (Grup de treball d’economia col·laborativa procomú a Barcelona).

La primera edició va aplegar  més de 300 persones per co-crear conjuntament una declaració de recomanacions de polítiques públiques per a les administracions, per a impulsar la vessant procomú de l’economia col·laborativa, amb una important repercussió.

2017 és “l’any de la regulació” de l’economia col·laborativa, i per això es debatrà amb representants de la Generalitat, Ajuntament i Parlament Europeu sobre quines poden ser les millors polítiques públiques  per a l’economia col·laborativa. En concret, es discutirà la resolució del Parlament Europeu amb l’eurodiputat Nicola Danti responsable de la mateixa. I es debatrà amb Albert Castellanos (Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació de la Generalitat de Catalunya) la regulació que està preparant la Generalitat de Catalunya, que es farà pública en breu. Es revisaran  també  les  accions i recursos  previstos per part de l’Ajuntament  de barcelona pel foment i enfortiment de l’economia col·laborativa  procomú a la ciutat.

Un altre objectiu de la trobada és co-dissenyar solucions basades en l’economia col·laborativa procomú per als reptes de la ciutat, concretament en matèria d’habitatge, economia de les cures, exclusió social i precarietat laboral. Comptarem amb presentacions del recentment creat RicdersXDerechos entre treballadors i treballadores de Deliverro, o SmartIB, una cooperaiva de plataforma de freelances del mon cultural, que a Bèlgica compta amb 70.000 membres, i Catalunya quasi un millar. Tambe amb Fairmondo, un “ebay” cooperativa, o Som Mobilitat, una plataforma per fomentar la mobilitat sostenible.

Cal destacar també la participació de Yochai Benkler, professor a Harvard Law School i co-director del Berkman Center for Internet & Society de la Universitat de Harvard, autor del llibre La riqueza de las redes i referència internacional en els estudis d’Internet i societat. Benkler inaugurarà el fòrum Procomuns tot reflexionant sobre les formes de col·laboració transformatives que ofereix la xarxa i el paper que el procomú està jugant reconfigurant espais econòmics.

Durant la trobada es presentaran els resultats de DECODE, una recerca facilitada per Dimmons.net (IN3-UOC) que ofereix un mapeig de l’economia col·laborativa a Barcelona i un balanç procomú com un recurs que ajudi a diferenciar models col·laboratius de models extractivistes de economia de plataforma.

  

Elements de caracterització del model procomú:

El model procomú es caracteritza per la recerca de l’interès general, que es reflecteix en quatre elements distintius:

1) Models d’empresa i de negoci més democràtics (que involucren governança de la plataforma i distribució dels beneficis a la comunitat de productors i d’usuaris, respectant la cobertura social de drets laborals). En aquest sentit, es tractaria de la producció, re-producció, preservació o millora de la gestió d’un procomú material o immaterial, un bé o una capacitat que beneficia al conjunt d’una comunitat.

2) Ús de tecnologies lliures i/o obertes en les plataformes digitals, maquinari, dissenys i processos.

3) Una política de llicències de continguts lliure i/o oberta i política de dades obertes, comuns/compartides i sota paràmetres ètics. Aquest element i el previ (2) garanteixen la transparència del procés, la seva reproductibilitat, i la governança tecnològica.

4) La conscienciació i acció respecte d’externalitats negatives, com ara l’exclusió social, l’explotació laboral o l’impacte mediambiental; la sostenibilitat de l’activitat reduint els efectes negatius.

El model procomú es basa en la producció col·laborativa de recursos i serveis, articulada a partir de plataformes digitals, en comunitats de persones contribuïdores que s’autogovernen i en la propietat compartida d’un recurs comú i que es fa accessible com un bé públic. Un paradigma que es diferencia totalment d’altres plataformes com Airbnb, Uber o Wallapop, entre d’altres.

Els casos “clàssics” de producció procomú són el programari lliure i la Wikipedia, tot i que s’ha expandit a àrees amb un fort component de coneixement, de  producció material com maquinaria (ateneus de fabricació), allotjaments (couchsurfing) o divises (monedes locals).

Aquest model,  connecta amb els valors de l’economia social i solidària tot  cercant la  generació d’impactes ambientals i socials positius  i apostant  per  formes d’organització  més  democràtiques i participatives.

 

El programa de l’edició de 2017 s’articula en 4 àmbits de nivells d’intervenció:

 

 





Paraules clau

Procomuns/