Declaracions Institucionals aprovades pel Plenari del Consell Municipal : Servei de Premsa

Declaracions Institucionals aprovades pel Plenari del Consell Municipal

21/07/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona reitera el seu compromís amb la llibertat religiosa i de consciència i es compromet a celebrar l’efemèride de l’inici de la Reforma, condemna qualsevol tipus de terrorisme; es compromet a fer un inventari de tots els espais i municipals amb presència d’amiant o fibrociment; ha aprovat una Declaració Institucional en defensa del sistema públic de pensions; reconeix la figura d’Hilari Salvadó i Castell en el 80è aniversari de la seva elecció com a alcalde de Barcelona; i dona suport a la demanda de reducció de l’IVA dels serveis i activitats esportives.

 

El Plenari del Consell Municipal celebrat avui ha aprovat una Declaració Institucional amb motiu de la celebració dels 500è aniversari de la publicació de les tesis de Luter.

 

 

L’Ajuntament reconeix la important aportació de va suposar la reforma protestant a la transformació religiosa, i també política i social. Fou en aquest sentit, una dissidència que va canviar Europa i el món.

La Declaració Institucional reflecteix el record i honor als homes i dones protestants als quals se’ls ha prohibit viure públicament la seva fe i que, per les seves creences, van ser objecte de persecució i de discriminació, i també els que han treballat i lluitat pel reconeixement i la normalització del fet protestant a Barcelona i a Catalunya, en especial el teòleg Dietrich Bonhoeffer, vicari luterà a Barcelona que fou executat en un camp de concentració nazi.

L’Ajuntament de Barcelona reitera el seu compromís amb la llibertat religiosa i de consciència, com a condició per al respecte de la dignitat de les persones i per a una convivència fecunda i creativa en el si de la ciutat, celebra la pluralitat religiosa i confessional de la ciutat. Barcelona condemna l’antisemitisme, la islamofòbia, la cristianofòbia i d’altres formes de discriminació per raons de creença i es compromet a treballar perquè totes les visions del món, religioses o no, convisquin de manera respectuosa, en llibertat i igualtat.

El Consell Plenari també ha aprovat una Declaració Institucional en defensa del sistema públic de pensions i es demana a l’Estat que es recuperin els Fons de Reserva de la Seguretat Social així com un model de revalorització automàtica de les pensions en relació amb l’IPC real per assegurar el manteniment del poder adquisitiu. L’Ajuntament defensa treballar per la millora de l’actual model de pensions públiques amb la finalitat d’avançar cap a un model de pensió i de salari mínim per damunt dels 1.000 euros i promoure una reforma fiscal que permeti avançar cap a un sistema que es basi en unes cotitzacions social i empresarials més equitatives.

I, com a premissa innegociable, el consistori es proposa lluitar per preservar els serveis públics i reconeix, un cop més, el dret a uns subministraments bàsics garantits (aigua, llum, gas).

El Plenari reconeix la figura d’Hilari Salvadó i Castell en el 80è aniversari de la seva elecció com a alcalde de Barcelona. L’Ajuntament ha recordat la seva figura al capdavant del consistori, que, d’entre altres polítiques va modernitzar la xarxa de dispensaris de barri, l’acció ciutadana per socórrer els refugiats, les cantines per atendre l’alimentació bàsica dels nens i nenes i els refugis antiaeris per a protegir la ciutadania. La ciutat retrà homenatge a la seva figura posant el seu nom a un equipament municipal de la Barceloneta.

L’Ajuntament organitzarà un acte institucional que posarà de relleu el paper que ha tingut històricament i que continua tenint Barcelona com a “ciutat refugi”; col·locarà un monument en homenatge als homes i dones que van col·laborar amb la Junta Local de Defensa Passiva de Barcelona.

L’Ajuntament ha aprovat una Declaració Institucional coincidint amb 20è aniversari de l’assassinat de Miguel Ángel Blanco on es manifesta la condemna unànime a qualsevol forma de terrorisme i s’expressa la solidaritat i el reconeixement de la ciutat de Barcelona a totes les víctimes i a les seves famílies que durant anys han patit el terrorisme d’ETA.

El Plenari ha acordat també fer un inventari de tots els equipaments, espais i edificacions públiques municipals amb presència d’amiant o fibrociment; implementar un programa calendaritzat i dotat econòmicament per a la progressiva retirada d’aquests elements presents a la ciutat. Es potenciaran i milloraran la difusió dels programes d’ajut a les comunitats de veïns perquè puguin subvencionar part del cost que suposi la retirada de l’amiant i el fibrociment i s’instarà a les autoritats sanitàries a sistemitzar els controls i les revisions mèdiques periòdiques necessàries que hagin manipulat aquests materials.

El consistori ha aprovat donar suport a la demanda de reducció de l’IVA dels serveis i activitats esportives. L’Ajuntament acorda mostrar el seu suport a la UFEC (Unió de Federacions Esportives Catalanes) i a totes les federacions, clubs i agents esportius que porten molt de temps reclamant la rebaixa de tipus impositiu de l’IVA per activitats i serveis esportius; instar al Govern espanyol a reduir l’IVA dels serveis i les activitats esportives del 21% al 10%; i instar al conjunt de les forces polítiques amb representació al Congrés a donar suport a la proposició no de llei que demana la reducció de l’IVA esportiu, el més aviat possible.





Paraules clau

Plenari del Consell Municipal/