Barcelona amplia a la Vila Olímpica la parella itinerant de l’estand antimasclista que informa i actua en cas d’assetjament al Front Marítim : Servei de Premsa

Barcelona amplia a la Vila Olímpica la parella itinerant de l’estand antimasclista que informa i actua en cas d’assetjament al Front Marítim

01/08/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’estand modifica el seu horari per poder cobrir el tancament dels locals d’oci nocturn, el moment de la matinada en que es produeixen més incidents

El 49% de les persones que s’han apropat al punt d’informació a assessorar-se són homes, mentre que el 51% han estat dones

Des del 29 de juny s’han atès a 471 persones, 458 a l’estand i 13 en itinerància, i s’han repartit més de 38.000 unitats de materials comunicatius entre díptics, adhesius i xapes

 

Fa més d’un mes que l’Ajuntament de Barcelona va ubicar al Front Marítim, a la cruïlla del passeig Marítim amb el carrer Trelawny, un estand fix per assessorar i/o denunciar assetjaments sexuals, o bé, discriminacions per raó de gènere i orientació sexual.

L’estand es troba en una zona de Ciutat Vella on es concentra força públic per l’oferta d’oci nocturn, segons les dades obtingudes entre l’estand fix i la parella de professionals itinerants durant aquest primer mes, el flux més gran de persones que s’apropen a l’estand és entre les 03 i les 04 hores de la matinada, coincidint amb la sortida d’alguns dels locals d’oci nocturn.

Per aquest motiu, la regidoria de Feminismes i LGTBI ha decidit modificar l’horari i obrir-lo entre les 00 i les 06 hores de la matinada, enlloc de 23 a 05 hores com ha estat funcionant aquest primer mes, i mantenir-lo les nits de dijous, divendres i dissabte.

“Hem apostat per generar aquest espai de confiança en un dels punts de la ciutat on creiem que podia ser més útil. I l’estem adaptant per poder donar encara un millor servei de sensibilització, prevenció, detecció i atenció. Per això, ampliem l’espai d’intervenció a la Vila Olímpica i modifiquem l’horari”, explica Laura Pérez, regidora de l’àrea.

A l’espai treballen 4 professionals, totes amb formació i/o experiència en l’abordatge de les violències masclistes. Considerant-ne que ho són des de comentaris ofensius i degradants, insults, persecucions, tocaments no consentits fins a intents o consumació de violacions. Dues d’elles estan ubicades a l’estand i, les altres dues, de forma itinerant estan sensibilitzant la zona fent entrega de díptics informatius produïts en tres idiomes (català, castellà i anglès).   Durant aquestes prop de 5 setmanes s’han entregat aproximadament 38.000 unitats de materials informatius, entre díptics (4.000 en català, 4.000 en castellà i 3500 en anglès); adhesius (7.500 en català i 10.000 en anglès) i xapes (5.000 en català i 4.000 en anglès).

 

 

 

L’estand en xifres

Durant aquest primer mes de funcionament, la franja d’edat que més s’ha apropat a l’estand ha estat la compresa entre els 19 i els 25 anys amb un 44,92%. Les dones són el 51% mentre que els homes que han demanat informació i assessorament han estat el 49%.

A més, el flux de persones que han passat per l’estand ha augmentat entre les 00 i les 02 hores, mentre que els assessoraments augmenten entre les 03 i les 04 hores. Pel que fa a la procedència, el 51% són persones residents a Barcelona i el 34% són turistes (23,4% provinents del Regne Unit, seguit d’un 20,13% de persones que visiten la ciutat i provenen de la resta de l’Estat espanyol i un 11,69% de nacionalitat italiana)

De les 458 consultes que s’han atès des de l’estand fix, 18 casos responen a assessorament per situacions de violència vers les dones i, en dues ocasions, per orientació sexual. Tanmateix, dels assessoraments personalitzats que s’han fet a l’espai, el 50% ha estat per situacions viscudes la mateixa nit a l’espai del Front Marítim i, la resta, sobre situacions viscudes en el passat (10%) o que estan vivint en l’actualitat en àmbits de la seva vida (15%). Cal destacar també que d’aquestes dones el 80% resideixen a Barcelona i el 20% són turistes. D’elles, la franja d’edat amb més atencions és la compresa entre els 19 i els 25 anys amb un 65%.

 

Un protocol per actuar de forma coordinada

Per tal de poder intervenir de forma àgil i coordinada en l’atenció a les víctimes, aquest estand està regit per un protocol d’actuació. Aquest s’ha treballat amb persones expertes i professionals municipals que es dediquen a assessorar i atendre a víctimes de violència de gènere, cossos policials (Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana) del districte de Ciutat Vella, ara també el districte de Sant Martí i els serveis d’atenció sanitària.

Així doncs, i segons el protocol, la parella de persones professionals de l’estand que fan atenció en itinerància també poden actuar en cas de detectar alguna situació d’assetjament física o verbal i agressió física.

D’aquesta manera, les pautes d’intervenció del personal de l’estand i per la parella itinerant són diferents segons el cas que s’observi o es denunciï i el seu grau de gravetat. Però en general implica actuar amb el consentiment de la persona que hagi viscut la situació de violència, escoltar-la, proporcionar-li un espai de seguretat, suport emocional i assessorament sobre què cal fer per preservar les proves, coordinar-se amb la resta d’actors del protocol implicats segons la necessitat del propi fet, identificar els agressors (sempre que es pugui), valorar i/o preguntar a la persona agredida si necessita alguna assistència i treballar per evitar els rumors, empoderant a la víctima perquè no es senti culpable de l’agressió.

Cal recordar que a Barcelona, segons dades de l’Hospital Clínic, el 93% de les agressions masclistes es produeixen d’homes a dones, encara que també es produeixen agressions sexistes a homes en funció de l’orientació sexual o de gènere. També, en el darrer Balanç de seguretat i activitat policial del 2016, les dades sobre Barcelona indiquen que les agressions sexuals han augmentat un 30%; que més de la meitat es produeixen els mesos de gener, juliol i agost i que la majoria dels fets denunciats succeeixen en cap de setmana i en horari nocturn.

 





Paraules clau

antimasclista/ estand antimasclista/