Barcelona endega una campanya per frenar els rumors i missatges discriminatoris a les xarxes socials : Servei de Premsa

Barcelona endega una campanya per frenar els rumors i missatges discriminatoris a les xarxes socials

18/09/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Xarxa BCN Antirumors posa a disposició dels usuaris de les xarxes socials un protocol i una infografia per combatre l’augment dels rumors i discursos d’odi amb recursos pràctics per saber com actuar

#NoComparteixoRumors és l’etiqueta que es proposa utilitzar per rebutjar els missatges negatius, fent-ne reflexió en comú i creant noves narratives

 

Avui s’ha posat en marxa una acció comunicativa per saber com actuar davant de missatges i rumors discriminatoris a les xarxes socials. La iniciativa és de la Xarxa BCN Antirumors, que aplega a més de 1000 membres entre entitats i persones a títol individual, entre els quals es troba l’Ajuntament de Barcelona, i que vol remetre l’augment dels discursos negatius sobre la diversitat cultural i religiosa que creix a les xarxes socials. En part, alguns usuaris s’escuden en l’anonimat per emetre rumors, missatges ofensius i manipular el debat. Per aquest motiu, la Xarxa BCN Antirumors endega aquesta campanya i posa a disposició dels usuaris un protocol per saber què fer i com es pot actuar per aturar aquestes cadenes virals de missatges estereotipats. Aquesta és una iniciativa més de la Xarxa, que porta més de 5 anys treballant sobre aquest tema.

Les xarxes socials són espais on la llibertat d’expressió i el debat crític i constructiu hi té tota la seva cabuda. Aquest protocol apel•la a la responsabilitat dels propis usuaris que puguin rebre a través de les seves xarxes socials missatges que els incomodin o indignin perquè facin un discurs insultant, manipulador, falsament informatiu entorn a la diversitat cultural. La viralitat d’aquests entorns digitals fa que els rumors discriminatoris es propaguin amb molta rapidesa, moltes vegades de forma impulsiva sense reflexionar-ne prou sobre el seu contingut o veracitat.

La infografia que avui es presenta convida a reflexionar, pensar, aturar-se, valorar els efectes del missatge a les xarxes, no compartir missatges ofensius i, si es vol fer saber el propi rebuig, etiquetar-ho amb #NoComparteixoRumors

En paraules de la comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona, Lola López, “no podem permetre que consignes com #StopIslam siguin trending tòpic a una ciutat com Barcelona, ciutat diversa i feta per centenars de cultures d’orígens diversos, que ha demostrat ser solidària i responsable, i estar cohesionada, en la resposta que ha donat després del recent atemptat a les Rambles”.

 

Aturar el missatges ofensius i denunciar els discursos d’odi

Des del grup de comunicació de la Xarxa BCN Antirumors es considera molt important aturar la difusió d’aquests missatges i, si es vol, també es poden denunciar. El protocol explica que si el missatge conté expressions que promoguin, justifiquin o incitin l’odi, la violència i la discriminació per motius d’ideologia, religió o creences, situació socio-econòmica, ètnia, origen nacional, sexe, orientació o identitat sexual, gènere, malaltia o discapacitat es pot denunciar als administradors de la xarxa o, presencialment, al jutjats de guàrdia i a la Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació.

A més, els usuaris es poden adreçar a S.O.S Racisme, a l’Observatori contra l’Homofòbia, als diferents cossos de seguretat i a l’Oficina per la no Discriminació, aquesta última depenent de l’Ajuntament de Barcelona.

En canvi, si es tracta d’un rumor basat en estereotips o en dades no contrastades, parcials, falses o errònies, o bé, si insulta o parla de manera denigrant, el protocol recomana demanar respecte, avisar a l’emissor que no et torni a enviar aquesta tipologia de missatges, intentant frenar la viralitat i convidant a la persona a informar-se i actuar responsablement a les xarxes socials. La infografia demana fer-ho de manera ferma, però sempre des del diàleg, el debat constructiu i el pensament crític.

 

Més informació sobre la Xarxa BCN Antirumors:
http://ajuntament.barcelona.cat/bcnacciointercultural/ca/la-xarxa-antirumors
http://ajuntament.barcelona.cat/bcnacciointercultural/ca/antirumors-que-fem





Paraules clau

#NoComparteixoRumors/