Ajuntament i CIDOB analitzen, en unes jornades, l’origen i interessos que es troben darrere la guerra de Síria : Servei de Premsa

Ajuntament i CIDOB analitzen, en unes jornades, l’origen i interessos que es troben darrere la guerra de Síria

26/09/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona, des de la Direcció de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional, i el CIDOB han organitzat unes jornades els dies 27 i 28 de setembre, per analitzar la situació de Síria després d’aquests anys guerra i de dura repressió militar que està duent a terme el règim de Baixar Al-Assad sobre la població, i que des de 2011 està atacant les massives mobilitzacions que reclamen democràcia i drets civils, la fi de l’Estat policial i de la corrupció institucionalitzada.

 

Sota el títol ‘Síria: un futur sense dictadura ni sectarisme. Jornades internacionals d’informació, debat i solidaritat’, les jornades volen abordar l’espiral d’intervencionisme exterior i de violència sectària i el fet que des dels diferents interessos de la geopolítica internacional se justifiqui el gihadisme i la dictadura com a “mal menor” mentre es du a terme un autèntic genocidi de la població civil, i un  “politicidi” dels activistes socials i polítics pro-democràcia, en particular.

 

Les jornades es presenten com la possibilitat de donar veu als i les que no accepten ni la dictadura ni el confessionalisme a Síria, i consideren que els principis de ciutadania i autodeterminació, el respecte als drets humans –específicament, de la dona i la infància–, el pluralisme polític i la gestió social dels recursos han de ser els pilars de la reconstrucció democràtica del país.

 

Les ponències estaran impartides per una sèrie de professionals, intel·lectuals i activistes sirians a l’exili, que han destacat per la seva trajectòria a favor de la transició a un règim de llibertats democràtiques a Síria, i estan dirigides a  investigadors, professors i estudiants de think tanks, instituts regionals, facultats de ciències polítiques, dret, història, etc; cooperants i professionals amb presència o vincles al Llevant, membres de les comunitats àrabs de Barcelona, i públic en general.

 

PROGRAMA PRELIMINAR

 

Tarda – dimecres, 27 de setembre

 

Inauguració/Salutació inicial (16:00-16:30h.)

Intervenen: Loles Oliván Hijós (comitè organitzador), CIDOB i Ajuntament Barcelona

El compromís solidari que requereix Síria

 

Sessió 1 (16:30 -17:30h.)

La naturalesa del règim dels Assad: funcionalitat regional i dinàmica interna

Introdueix i modera: Santiago Alba Rico

Intervé: Yassin al Haj Saleh

 

Sessió 2 (17:45 -18:45h.)

La revolució siriana en el context de la Primavera Àrab: esclat revolucionari, comitès locals i activisme social.

Introdueix i modera: Lurdes Vidal

Intervenen: Roshak Ahmad i Karam Nachar

 

Sessió 3 (18:45 -19:45h.)

Repressió, militarització i internacionalització del conflicte (2011-2017).

Introdueix i modera: Carlos Varea

 

Matí – dijous, 28 de setembre

 

Sessió 4 (9:00 -10:00h)

Una perspectiva de gènere sobre el conflicte i la crisi humanitària a Síria.

Introdueix i modera: Representant Ajuntament Barcelona

Intervé: Leila Shami i Laila Alodaat (vídeo-missatge)

 

Sessió 5 (10:00 -11:00h.)

Guerra i procés negociador: ¿quina alternativa per a Síria?

Introdueix i modera: Iñaki Gutiérrez de Terán

Intervenen: Yassin al Haj Saleh i  Iyad al Abd Allah

 

Sessió 6 (11:15-12:15h.)

Reconstruir Síria després del conflicte

Introdueix i modera: Eduard Soler

Intervenen: Musallam Abedtalas i Yassin Swehat

 

Sessió 7: Conclusions (12:15 -13:45h.)

Síria: un futur sense dictadura ni sectarisme.

Introdueix i modera: Luz Gómez García i representant Ajuntament Barcelona.

 

PONENTS CONVIDATS

 

Iyad al Abd Allah: escriptor i filòsof represaliat pel règim sirià per escriure críticament sobre el president Bashar al Assad. Després d’un interrogatori e incursió a casa seva a Damasc va fugir cap al Líban. Allí, l’Ambaixada de França va ajudar-lo a viatjar a França, on va ser assistit per La Maison des Journalistes.

 

Karam Nachar: coneixedor dels cercles de l’oposició política i les elits sirianes, i escriptor actiu sobre diverses qüestions polític-socials. Membre de l’equip Al Jumhuriya.

 

Leila Shami: síria-britànica, porta des de 2000 treballant en temes de drets humans i justícia social a Síria i altres països del Pròxim Orient. És membre fundadora de Tahrir-ICN, una xarxa que connecta les lluites anti-autoritàries al Pròxim Orient, Nord d’Àfrica i Europa. És co-autora, junt amb Robin Yassin-Kassab de País en Llamas (recentment publicat en castellà), que dedica especial atenció a l’organització col·lectiva a les zones fora del control del règim i reverteix el tradicional discurs dicotòmic islamisme-règim.

 

Laila Alodaat: activista en matèria de Drets Humans i drets de la dona; ha explicat la situació de les dones víctimes dels excessos del règim a les presons en diferents fòrums internacionals. Membre de Women’s International League for Peace and Freedom. Resideix a Londres.

 

Musallam Abed Talas: sirià kurd, Doctor en Econòmiques per la Universitat d’Alep, resideix des de 2013 a Turquia on exerceix com a professor a la Universitat de Mardin Artuklu.

 

Roshak Ahmad: periodista i documentalista siriana-kurda que viu a Alemanya. Cursa estudis de Màster en periodisme digital a l’Escola de Mitjans de Comunicació d’Hamburg. Entre el 2011 i 2014 va informar sota pseudònim en diversos mitjans de comunicació d’oposició sirians així com a mitjans internacionals sobre l’aixecament popular a Síria.

 

Yassin al Haj Saleh: intel·lectual sirià opositor històric al règim, va passar 16 anys a les seves presons. És un referent de la comunitat siriana a Istanbul. Coordina debats i activitats per tal de promoure el diàleg sirià-turc i sirià-europeu, especialment per mitjà de les activitats que es realitzen en Hamish, la casa cultural siriana d’Istanbul, on resideix. Ha publicat en castellà Diari del setge a Duma 2013, de Samira Khalil.

 

Yassin Shewat: activista sirià de nacionalitat espanyola i exiliat a Istanbul, és membre fundador d’Al Jumhuriya.

 

 

Més informació: https://www.cidob.org/es/actividades/regiones/mediterraneo_y_oriente_medio/siria_un_futuro_sin_dictadura_ni_sectarismo#

 





Paraules clau

siria/