L’Ajuntament de Barcelona participa a les fires In3Dustry i IOT World Congress per afavorir que la revolució digital millori l’economia de la ciutat : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona participa a les fires In3Dustry i IOT World Congress per afavorir que la revolució digital millori l’economia de la ciutat

02/10/2017



Temps estimat de lectura: 6 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona té l’objectiu d’incentivar la transformació digital de la ciutat i per això participarà activament a les fires In3Dustry i IOT World Congress que tenen lloc a Fira de Barcelona dins de la Barcelona Industry Week, del 3 al 5 d’octubre.

D’una banda, l’Espai Barcelona ciutat productiva, oberta i democràtica, al Saló In(3D)ustry, presentarà i donarà a conèixer 4 iniciatives singulars que plantegen una nova visió, on la tecnologia i la fabricació digital esdevenen, prioritàriament, instruments per transformar i millorar la vida de les persones i la sostenibilitat de les ciutats. De l’altra, un estand a l’IOT World Congress servirà per donar a conèixer la “Barcelona Ciutat Digital” amb una presentació multimèdia interactiva de gran format.

Aquestes iniciatives s’emmarquen en el Pla “Barcelona Ciutat Digital”-Transició cap a la Sobirania Tecnològica, que promouen conjuntament Barcelona Activa i el Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital. Aquest pla vol afavorir la inclusió de ciutadans i organitzacions a l’economia digital i donar suport a l’emprenedoria de base tecnològica, impulsant projectes i  processos de reindustrialització del teixit productiu i fomentant l’ús de tecnologies avançades per a la producció local, entre d’altres objectius.

LEspai Barcelona ciutat productiva, oberta i democràtica recull quatre projectes seleccionats d’entre els participants al Call for Makers, una crida feta a Grups i Makers independents de projectes d’innovació social digital en base al concepte de ciutats productives, obertes i democràtiques. Cobrirà 4 sectors diferents, amb un projecte que, en cada cas, permet il·lustrar les iniciatives que s’estan duent a terme.

Així la Manufactura avançada estarà representada pels – actualment en expansió- ATENEUS DE FABRICACIÓ. El sector de la Recerca Biosanitària el representarà el grup DIYBIO Barcelona, investigadors científics que desenvolupen la biologia dels laboratoris al garatge; La Big Data i l“Internet de les coses” (IoT)  la representarà The Things Network, una xarxa mundial de sensores oberta, independent i autogestionada; i finalment el Cultiu i l’Alimentació Circular per AQUAPIONEERS,  una peixera convencional de 50 L que permet cultivar vegetals amb un sistema que combina l’aqüicultura i la hidroponia connectant la peixera a una lleixa sense terra.

 

Es tracta d’un nou servei d’interès públic on els ciutadans, però també les entitats locals, les organitzacions, les escoles, les universitats i les empreses s’impliquen en la realització d’activitats conjuntes d’innovació social amb el suport d’un laboratori de fabricació digital: un taller equipat amb programari i màquines de fabricació per a convertir les idees i conceptes en productes físics i útils per a la societat.

Actualment hi ha Ateneus a les Corts,  Ciutat Meridiana i  la Fàbrica del Sol (a la Barceloneta). Durant el 2018 s’obriran els ateneus del Parc Tecnològic de Nou Barris i de Gràcia.

 

 

Nou Barris serà la seu d’un nou Ateneu de Fabricació que té la particularitat de combinar l’ús social amb l’empresarial. El nou Parc Tecnològic de Barcelona Activa vol ser un Ateneu més de la Xarxa amb la voluntat de ser un espai de referència per a la indústria avançada a Barcelona. Aquest espai d’innovació i tecnologia s’adreça a les PIMES de la ciutat i especialment a les empreses que elaboren un producte propi en el camp tecnològic i industrial que, mitjançant serveis com l’Ateneu de Fabricació, volen obrir-se al veïnat de Nou Barris en una doble dimensió: potenciar el teixit econòmic de proximitat i fomentar vocacions científiques i tecnològiques. L’Ateneu que preveu obrir a Gràcia, actualment en fase d’obres, estarà dedicat a les arts escèniques.

 

The Things Network va néixer l’agost de 2015  a Amsterdam amb una missió senzilla però de gran ambició: cobrir el món amb una xarxa de dades d’Internet de les coses  oberta i universal, operada i en propietat dels seus usuaris.  The Things Network és avui una comunitat global de 23.158 persones a 360 ciutats de més de 90 països que construeixen plegats una xarxa de dades, mundial, d’IoT.

El seu objectiu és reunir a ciutadans i administracions públiques locals per explorar, al fil de les noves tecnologies, noves maneres de resoldre problemes rellevants per a la societat. Un bon exemple de com la innovació de baix a dalt pot contribuir, amb l’ajuda de xarxes obertes i tecnologia, a superar reptes econòmics i socials.

En un futur immediat, la col·laboració entre els diferents agents implicats arreu del món tindrà un paper fonamental: amb una gran quantitat de dispositius connectats a Internet la connectivitat ja ha esdevingut una part essencial a les nostres vides.

 

The Things Network a Barcelona

La preexistència d’una escena local Maker molt activa, establerta al voltant del Fab Lab Barcelona, Ateneus de Fabricació, Made Maker Space i nombrosos altres  grups, associacions i Institucions actuant a la ciutat i rodalies, ha contribuït sens dubte al creixement de la comunitat de The Things Network a Catalunya.

Actualment The Things Network treballa en desenvolupar casos d’ús comunitari per la ciutadania. Un eix que desenvolupen és el monitoratge energètic, captant dades de consums que ajuden a millorar la consciència i eficiència energètiques. Un altre eix és el monitoratge ambiental: la qualitat de l’aire i de l’aigua.

Tenen previst cobrir tota la ciutat de Barcelona i els seus voltants amb una xarxa de connexió de dades desenvolupada amb codi obert, i d’accés gratuït.

Ara mateix a Barcelona compten amb una vintena d’espais makers, entitats socials, de recerca i del sector IoT que ja han firmat la seva adhesió al projecte.

 

DIYBIO és un grup interdisciplinari d’investigadors i  biohackers que fa experiments científics fora dels grans centres de recerca fabricant les seves eines de laboratori i experimentant amb biologia sintètica amb la voluntat d’obrir la Recerca a públics més amplis tot apropant la biologia als ciutadans

DIYBio és un moviment nascut el 2006 als EUA amb la intenció de treure la ciència fora dels laboratoris, amb la idea central de democratitzar les ciències biològiques i  les experimentals.

El col·lectiu dels ‘biohackers’ pretén també visualitzar com la biologia i les ciències biològiques cada vegada seran més importants per a les persones i afectaran les seves vides.

Al seu garatge-laboratori d’Hangar reben a qualsevol persona amb un projecte experimental de biotecnologia i l’ajuden a fer-lo possible. Ensenyen com construir les seves pròpies màquines de laboratori i com utilitzar-les. L’espai està obert al públic dijous a la tarda, i estan oberts a col·laboracions.

 

 

Aquaponioneers es val del poder de la fabricació digital per convertir un aquari convencional  de 50 litres en un ecosistema acuapònic autosostingut. Utilitzant els mateixos principis que regeixen els ecosistemes naturals, combina els desfets que generen els peixos al madurar com a nutrients que les plantes utilitzen per créixer, netejant a la mateixa vegada l’aigua del tanc.

El resultat: una relació simbiòtica que permet a les plantes créixer saludables i als peixos una existència feliç, mentre que es produeixen zero residus. Un oasi cobert que pot proporcionar vegetals i herbes aromàtiques durant tot l’any.

 





Paraules clau

In(3D)ustry/ IOT World Congress/