Es col·loca la primera pedra de la residència universitària del Campus Diagonal-Besòs de la UPC : Servei de Premsa

Es col·loca la primera pedra de la residència universitària del Campus Diagonal-Besòs de la UPC

25/10/2017

Janet Sanz assisteix a la col·locació de la primera pedra del futur centre, que es començarà a construir el novembre, tindrà una capacitat de 300 places per a estudiants i personal docent i investigador i estarà a ple rendiment el curs acadèmic 2019-2020

 

Aquest dimecres s’ha col·locat la primera pedra de la residència universitària del Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que es començarà a construir el mes de novembre. Amb una capacitat de 300 places per a estudiants i personal docent i investigador, el nou equipament estarà a ple rendiment el curs acadèmic 2019-2020.

 

L’acte, de caràcter simbòlic i que donarà pas a l’inici de les obres el mes de novembre, ha comptat amb la intervenció de la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta del Consorci del Campus Interuniversitari Diagonal-Besòs, Janet Sanz; el Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Arcadi Navarro; l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau; el rector de la UPC, Enric Fossas; el CEO de LIFE, empresa operadora de la residència, Serge Hannecart; l’arquitecte de l’obra, Patrick Lootens, i el director de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), Luis Llanes.

Durant la seva intervenció, Sanz ha destacat que la construcció de la residència d’estudiants cal situar-la en el paper estratègic que juga el campus per a l’impuls de tota l’àrea del Besòs. “S’emmarca en l’objectiu comú d’aconseguir que aquest territori sigui un espai que faci sentir tothom orgullós, i això cal fer-ho de la mà dels veïns, dels barris i del seu dia a dia”, ha dit. Aquest entorn metropolità fa de gran frontissa connectant cinc municipis, 98 barris i gairebé un milió de persones.

“Fa molts anys que hi ha una aposta política per transformar aquest àmbit i fer realitat aquest campus, amb una oferta educativa de primer nivell. Fa poc, a més, cinc alcaldies de l’àmbit hem tirat endavant un acord de primer nivell per posar el Besòs al centre de les prioritats i dotar-lo de molta més activitat i vida”, ha recalcat, i ha afegit que el campus és un element central en els projectes a tirar endavant.

 

Un equipament de més de 6.000 metres quadrats

L’empresa LIFE ha estat la guanyadora del concurs públic per a la construcció i gestió de la residència universitària per a estudiants i personal investigador. Es tracta d’un equipament de més de 6.000 m2, que no és propietat de la UPC, i que es preveu enllestir a la primavera del 2019. La constructora invertirà més de 14 milions d’euros en aquesta obra.

L’equipament, que estarà a ple rendiment el curs 2019-2020, es construirà en un solar a pocs metres dels edificis que configuren l’EEBE dins del Campus Diagonal-Besòs, al costat de la futura zona verda d’aquest campus. Tindrà una àmplia zona coberta, com a prolongació de l’actual passeig o rambla interior del Campus, un entorn obert i sostenible que simbolitza l’intercanvi de coneixement i d’idees. Aquesta zona coberta dóna accés directe als espais funcionals interiors de l’edifici.

Estructurat amb vuit plantes, l’edifici està concebut al voltant d’un espai obert central, un pati enjardinat que permet l’entrada de llum natural i arriba al nivell -1. En aquest primer soterrani i a la planta baixa s’hi ubicaran el vestíbul i una zona d’espais flexibles, també amb un gran predomini de la llum natural, que incorporarà serveis comuns, accessibles per a tota la comunitat del Campus, com ara sala de música-gimnàs, la cafeteria i el restaurant, sales polivalents per a presentacions i trobades d’estudiants i un aparcament de bicicletes. Al soterrani -2 hi haurà un espai d’aparcament, connectat a l’aparcament de la resta del Campus.

 

Diversos tipus d’habitatges

Les plantes superiors de l’edifici es destinaran a les habitacions dels residents, a les quals s’hi accedirà per amplis passadissos coberts que donaran al pati interior. Aquests passadissos constituiran una prolongació de la zona de menjador i de l’entrada a les habitacions, oferint espais que afavoriran la vida social. La residència comptarà, en total, amb 17 apartaments de 46 m2, 80 habitacions individuals de 22 m2, 79 habitacions de 22 m2 per compatir amb lliteres i 14 habitacions dobles de 33 m2, totes equipades amb cuina americana. La capacitat total serà de 300 places.

L’alçària dels habitatges, de 2,94 m, permetrà situar el llit per sobre de la zona de l’escriptori i guanyar espai addicional, alhora que aportarà més llum natural. La zona del menjador i la cuina d’aquests espais s’obrirà cap als passadissos per mitjà d’una paret de vidre que es podrà obrir, mentre que la zona de la sala d’estar i d’estudi donaran cap a l’exterior de la residència i del mateix Campus.

 

Zones verdes i terrasses

A més d’estar flanquejat en la planta baixa amb zones verdes enjardinades, l’edifici també disposarà de diverses terrasses a les plantes 5 i 8 amb vistes al campus i al mar, així com una piscina. Les façanes de l’edifici estaran constituïdes per panells de formigó pintats de blanc, combinats amb panells d’alumini de color pastel per als revestiments fixos, especialment a les façanes nord i sud. També s’inclouran persianes en la façana on donen les habitacions, que faran de protectors solars.

S’han previst dos tipus constructius diferents per a cada zona funcional de l’edifici: les plantes superiors, de la primera a la setena, destinades a l’habitatge, tindran un sistema modular; mentre que les primeres tres plantes es plantegen de forma monolítica, com a base per a l’estructura modular superior.

 

Criteris rigorosos d’eficiència energètica

L’edifici es construirà segons els estàndards d’eficiència energètica Passive House, un conjunt de mesures rigoroses per reduir l’impacte ambiental, com ara la doble orientació de les habitacions, que permet una beneficiosa ventilació creuada, de manera que aconseguirà temperar les condicions càlides a l’estiu. En aquest sentit, també s’ha realitzat una anàlisi solar de l’edifici en totes les seves orientacions per tenir en compte la projecció d’ombres al llarg del dia i en les diferents èpoques de l’any.

 

Així mateix, l’edifici estarà connectat a la xarxa urbana de distribució d’aigua calenta i freda de Districlima per a la calefacció, la climatització i l’aigua sanitària.

Imatges en alta resolució:
ftp://media.upc.edu/residencia-Campus-Diagonal-Besos/



Compartiu aquest contingut