El Districte de Sant Martí instal·la un faristol de memòria històrica a la plaça de la Palmera : Servei de Premsa

El Districte de Sant Martí instal·la un faristol de memòria històrica a la plaça de la Palmera

11/11/2017



Temps estimat de lectura: 2 minuts

 

El Districte de Sant Martí descobreix avui un faristol de memòria històrica que s’ha instal·lat a la plaça de la Palmera, i en el qual s’explica als visitants l’origen de l’espai i sobretot la lluita veïnal a través de la qual es van aconseguir els canvis necessaris perquè aquesta plaça esdevingués el que és ara, un espai d’ús col·lectiu. Aquest faristol descriu i explica també els elements que configuren aquest espai singular: la palmera, la xemeneia i també l’escultura de l’artista nord-americà Richard Serra, que hi ha a la plaça.

 

 

La instal·lació d’aquest element de memòria històrica és de fet, una reivindicació veïnal que s’ha executat en col·laboració i amb la participació de les entitats del barri, que han rebut l’assessorament de l’historiador local José Ángel Borlan.

El faristol, amb textos escrits en català, castellà i anglès, recorda el passat industrial d’aquest indret: les fàbriques tèxtils, i químiques, els abocadors industrials, les cases de cooperatives, que va anar substituint al segle XIX els camps de conreu. Dels camps no en va quedar res, però si de la indústria tèxtil, de la qual es conserva la xemeneia. Hauria desaparegut també aquesta icona del segle XIX si els plans que els propietaris d’aquestes indústries tenien per aquest indret haguessin prosperat. La iniciativa vendre’s les fàbriques a promotores immobiliàries perquè edifiquessin al seu lloc 400 habitatges va ser rebutjada per un veïnat de Sant Martí que reivindicava espais lliures. La intensitat de la lluita veïnal era tal que va ser l’Ajuntament qui l’any 1977 va comprar els terrenys, en els quals finalment, l’any 1984 es va obrir una plaça pública, caracteritzada per la palmera, però també per la seva xemeneia, i per una escultura que la fa encara més singular.

 

 

 





Paraules clau

plaça de la Palmera/