Barcelona aprofita l’Smart City Expo World Congress 2017 per dinamitzar i internacionalitzar l’ecosistema emprenedor local : Servei de Premsa

Barcelona aprofita l’Smart City Expo World Congress 2017 per dinamitzar i internacionalitzar l’ecosistema emprenedor local

12/11/2017



Temps estimat de lectura: 9 minuts

L’estand de la ciutat mostrarà 23 projectes adreçats a donar resposta als grans reptes que afronta Barcelona en matèria d’habitatge, mobilitat, innovació social i participació, infraestructures o sostenibilitat

Per dinamitzar l’ecosistema local empresarial, l’estand acollirà 17 empreses que han rebut el suport de Barcelona Activa en el procés de creixement i que, en conjunt, facturen més de 18 milions d’euros i donen feina a 216 persones

S’establiran col·laboracions amb Nova York o Japó que ajudaran a internacionalitzar empreses innovadores locals

Es coneixeran els tres finalistes del Challenge conjunt llançat per BCN i NY per donar resposta al repte de mobilitat de les persones amb discapacitat visual o on s’han presentat un total de de 35 empreses tecnològiques i startups

En el marc de l’Smart Cities Expo World Congress Barcelona, com a vicepresidenta del grup de treball de habitatge de Eurocities, ha organitzat també una trobada internacional de ciutats per treballar sobre l’habitatge, sota el lema “smart housing in a smart city”

Les alcaldesses de Barcelona i Madrid, Ada Colau i Manuela Carmena protagonitzaran dimecres un diàleg sota el títol “Empoderar les ciutats”

 

L’Ajuntament de Barcelona mostrarà a l’Smart City Expo World Congress 2017 un total de 23 projectes municipals adreçats a donar resposta als reptes socials, ambientals i energètics que té plantejats la ciutat. A la vegada, l’estand municipal estarà aquest any al servei de l’emprenedoria i el talent local i comptarà amb la presència de 17 empreses innovadores, acompanyades per Barcelona Activa, que exposaran les solucions tecnològiques que han desenvolupat per millorar la vida de la ciutadania.

Amb el lema “Linking talent for Barcelona”, la ciutat vol aprofitar aquesta trobada internacional per dinamitzar i internacionalitzar l’ecosistema innovador de Barcelona i afavorir les oportunitats de negoci que genera les transformació digital de les ciutats per les empreses, pimes i stratups locals. L’objectiu és fomentar l’intercanvi i la cooperació entre emprenedors i empreses, per impulsar i potenciar el diàleg públic-privat i públic-comunitari, permetre que empreses de diferents ciutats puguin connectar-se entre si i contribuir a l’enriquiment de l’ecosistema innovador i les economies col·laboratives.

La presència institucional es deixarà veure en diferents actes i debats. El més destacat és el diàleg que protagonitzaran les alcaldesses de Barcelona i Madrid, Ada Colau i Manuela Carmena, sota el títol “Empoderar les ciutats”, moderat pel catedràtic en ciència Política de la UAB, Joan Subirats. Tindrà lloc dimecres 15 de novembre, a les 15:50 a l’Auditori de Gran Via, Hall 2. Així mateix, el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, participarà a la Opening Session “SmartCity- Empower Cities, Empower People”, que tindrà lloc dimarts 14 de novembre, a les 9.30 hores. Dijous 16, a les 16.20h a l’Auditori la regidora de Participació i districtes, Gala Pin protagonitza el diàleg BCN-NY amb el CTO de NY City, Miguel Gamiño.

 

23 projectes de ciutat sota el paraigües de l’estand de Barcelona

L’estand municipal exposa les polítiques municipals en matèria de ciutat digital i transformació oberta i desenvolupament àgil de serveis i mostra 23 projectes corporatius de gran impacte agrupats en 5 àrees.

Mobilitat
– NeMo. Treballa per crear una hiperxarxa d’instruments, models i serveis per proporcionar serveis d’e-mobility.
– C-Mobile. Pretén ajudar les autoritats locals a desplegar els serveis C-ITS que necessitin i a augmentar la consciència sobre els avantatges potencials per als usuaris de les vies
– InLane. Aplicacions de navegació de nova generació, de baix cost, a nivell de carril, amb girs precisos, a través de la fusió d’EGNSS i de tecnologia de Visió per Ordinador.
– GrowSmarter. Innovació en el sector de mobilitat: mesures per fer-la més sostenible. Combustibles alternatius; Smart Taxi i Van a pedal. Les solucions de mobilitat posades en pràctica a GrowSmarter inclouen un sistema sostenible de distribució de mercaderies, la instal·lació de punts de càrrega ràpida per a vehicles elèctrics, la recerca en la gestió del tràfic i la creació de parades de taxis intel·ligents.

Drets Socials i Participació
– La Comunificadora. Programa d’impuls de projectes d’economia col·laborativa de Barcelona Activa de base digital.
– Sobirania de dades. Projecte Decode. Ecosistema de dades descentralitzades en mans dels ciutadans
– Decidim.Barcelona. Plataforma de democràcia participativa de codi obert per a ciutats i organitzacions
– Fitxers d’entitats. Mapa i Fitxers d’entitats ciutadanes de l’Ajuntament de Barcelona.
– Bústia ètica i de Bon Govern. Canal segur que permet la participació anònima de la ciutadania per reforçar la gestió pública

Infraestructures urbanes
– Barcelona Smart Multifunctional Tower. Converteix els fanals tradicionals en nous microllocs de serveis. Les torres intel·ligents integren l’accés de wifi, els sensors ambientals i la capacitat d’instal·lar noves tecnologies de la comunicació, com a petites cèl·lules de pre5G.
– 5G City i FLAME, per democratitzar l’accés a les infraestructures de xarxa mòbil que a dia d’avui estan limitades als operadors mòbils
– Open Data BCN. Servei de l’Ajuntament de Barcelona que publica dades de la gestió municipal en formats oberts i estàndards.
– Barcelona Urban Patform (Sentilo i CityOS). Plataforma TIC que industrialitza la gestió de les dades de la ciutat i la seva anàlisi per oferir-la de forma segura i gestionada als diferents actors que ho necessitin, tant interns com externs.

Sostenibilitat mediambiental
– Aplicació de Gestió de l’arbrat. Integrada dins de l’ecosistema de NEV Mobilitat, permet dur el control de l’inventari de l’arbrat de Parcs i Jardins durant els seus tres primers anys de vida.
– Programa d’impuls i monitoratge de la generació d’energia solar. Preveu la implantació de sistemes d’aprofitament solar (fotovoltaica i solar tèrmica) a la ciutat. A data d’avui, hi ha de l’ordre d’unes 200 instal·lacions monitoritzades entre sistemes de producció i edificis consumidors.
– Calculadora Energètica. Eina que dona a conèixer a la ciutadania el consum de la seva llar
– Turisme: anàlisi de fluxos a la Sagrada Família amb IoT i Big data

Habitatge
– Habitatge d’alta eficiència energètica (Growsmarter). Districtes de baixa energia com a pas fonamental cap a les Smart Cities
– Cens d’habitatges buits i borsa de lloguer d’habitatges de Barcelona. Dos projectes pioners i complementaris que permeten detectar els pisos buits i posar-los a disposició de la ciutadania a un preu inferior al del mercat, a través de la Borsa d’Habitatge de Lloguer.
– Mous models de cohabitatge. La Borda, un projecte pioner de la cooperativa de veins que permet a una comunitat viure en un edifici sense ser-ne propietaris o arrendadors i a un preu inferior al del mercat
– Observatori de l’habitatge de Barcelona. Eina innovadora que centralitza, integra i analitza el màxim de dades estadístiques d’habitatge a nivell metropolità.

 

17 empreses de l’entorn de Barcelona Activa tindran presència a l’estand

Un total de 17 empreses de la ciutat que han rebut el suport de Barcelona Activa en el seu procés de creixement, així com la Plataforma LIVE (col·laboració pública-privada) disposaran d’un espai dins l’estand de Barcelona. Es tracta tant d’empreses de recent creació com d’altres amb vint anys de trajectòria al mercat que, en conjunt, facturen més de 18 milions d’euros i donen feina a 216 persones.

Les empreses seleccionades són: Aldebaran, Capmar, Ctrl4enviro, DroneFutura, Emser, Foot Analytics, Infraplan, Kimaldi, Mycelium Networks, Barcelona OpenData, Opticits, Rosmiman, Sinapse, Urban Al, Vadecity, Wattabit i Thingtia.

Empreses al SCWC 2017 from Barcelona Activa

A més, per tal de facilitar les oportunitats de negoci Barcelona Activa organitzarà SynergyS, un mercat de cooperació entre grans empreses i startups, així com Job Market Place, un esdeveniment de reclutament per connectar pimes de la ciutat amb professionals.

– SynergyS
En el marc d’aquesta fira líder mundial, una desena d’empreses referents presentaran reptes que tenen amb l’objectiu de generar oportunitats de negoci i de col·laboració amb startups i pimes de la ciutat. Algunes de les empreses que llancen reptes en aquesta edició son B:SM, Ecoserveis, TEB, Port de Barcelona, Hutchison o Suiphos. Tindrà lloc dimecres 15 a les 12:00h a l’espai Àgora, de l’estand de l’Ajuntament de Barcelona

– Job Market Place
S’organitzen dinàmiques de reclutament i networking per tal que els professionals de la ciutat tinguin opció de presentar la seva candidatura a empreses del sector que estan interessades en conèixer i incorporar diferents perfils professionals.

Participen a l’esdeveniment empreses com Rideo Software, Lavola 1981, Biwel Salud Empresarial, Grupo CMC i Roche Diagnostics. Serà dijous 16 a les 15:00 a l’Smart City Plaza.

 

Una oportunitat per la internacionalització de l’ecosistema emprenedor locals

La col·laboració entre Barcelona i diverses ciutats, com i l’impuls de projectes comuns serà també una bona oportunitat per contribuir a la internacionalització de l’ecosistema emprenedors local

Amb la ciutat de Nova York, Barcelona Activa ha establert dos projectes. D’una banda, la Plataforma Marketplace.city, una plataforma digital per connectar ciutats amb empreses proveïdores de solucions innovadores. Barcelona, juntament amb Dublín, Nova York i Atlanta són les quatre primeres ciutats que formen part d’aquest projecte. El llançament oficial de la plataforma “Marketplace.ctiy” es farà dimarts 14 a les 17:30 a l’estand de NYC.

D’altra banda, es coneixeran els finalistes del Challenge conjunt llançat per BCN i NY per donar resposta a reptes de mobilitat de les persones amb discapacitat visual. En total 68 empreses tecnològiques i startups, 35 d’elles pel repte de Barcelona, han proposat solucions per assistir a les persones amb discapacitat visual alhora d’orientar-se durant els seus desplaçaments, en concret en carrers de plataforma única. La nova tecnologia d’assistència ha de permetre que els vianants amb discapacitat visual puguin moure’s amb confiança. La presentació dels finalistes tindrà lloc dimecres 15 a les 17:30h a l’estand de l’Ajuntament de Barcelona.

Així mateix està previst que Barcelona signi un MoU amb la ciutat de Kyoto per promoure l’intercanvi de startups i de talent (internships amb doctorands i enginyers) entre les dues ciutats. I amb Fukuoka per col·laborar en l’àmbit emprenedoria, exportant el model d’incubació de Barcelona Activa
Una Àgora per donar a conèixer iniciatives amb valor social

L’estand municipal disposa d’una Àgora amb un aforament de 40 persones i una programació d’activitats continua durant els tres dies. En total s’hi celebraran fins a 36 activitats diferents, que engloba tant projectes municipals com iniciatives de ciutat de valor gran valor social o impacte en el teixit econòmic. Algunes destacades:
1. Debat sobre Smart Citizens. Re-design relationships. Community Co-production and new place for Democracy. Dimarts 14 de 12:00h a 13:00h. Amb la participació d’Ezio Manzini (Desislab Elisava), Nick de Leon (Royal College of Art), Lluïsa Moret (Alcaldessa Sant Boi), Ramon Sanguesa (Elisava) Francesca Bria (Ajuntament de Barcelona) Moderat per Arianna Mazzeo (Desislab-Elisava)
2. Democracy is smart: Decidim. Dimecres 15 de novembre a les 16:00h. Ponent: Xabier Barandiaran (Ajuntament de Barcelona)
3. Presentació dels finalistes Barcelona / NY City Challenge. Dimecres 15 a les 17:30h. El repte d’enguany és sobre com facilitar la mobilitat urbana a persones invidents.
4. La transformació Digital Àgil de l’Ajuntament. Dijous 16 de 14:30h a 15:00h. Sobre el procés de transformació engegat per l’Ajuntament per esdevenir una administració més àgil i centrada en el ciutadà en la que es fomenti el programari de codi obert i es recuperi la sobirania tecnològica. Ponent: A. Bastida i O. Sanz (Ajuntament de Barcelona)

 

Grup de treball sobre habitatge d’Eurocities

En el marc de l’Smart Cities Expo World Congress Barcelona ha organitzat també una trobada internacional de ciutats per treballar sobre l’habitatge, sota el lema “smart housing in a smart city”.

Les polítiques públiques d’habitatge, les pràctiques i les experiències d’altres ciutats, els objectius socials de facilitar l’habitatge digne per a tothom, la inclusió, l’accés a l’habitatge, els nous fenòmens especulatius com la financiarització que pateixen les grans ciutats, són alguns dels temes que es debatran en l’agenda dels “side events”, que es desenvolupen entorn del congrés mundial d’Smart Cities.

Així doncs, entre els dies 14 i 16 de novembre tindran lloc diferents trobades obertes al públic que assisteixi al congrés i en les quals participaran diferents experts en habitatge.

Destaquen:
– Presentació de l’informe sobre l’estat de l’habitatge a la Unió Europea a càrrec de la representant del grup d’habitatge a Europa, Alice Pittini, dimarts, 14 de novembre a partir de les 9.45h, acte en el qual està prevista la participació del gerent d’Habitatge de Barcelona, Javier Burón, i de la presidenta del grup de treball sobre habitatge a Eurocities, la vienesa Susanne Bauer.
– El debat sobre les mesures per estabilitzar la pujada de preus del lloguer, que tindrà lloc també dimarts 14 a partir de les 11.30h i en el qual està prevista la participació del regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, la del tinent d’alcaldia responsable de desenvolupament de l’habitatge a la ciutat de Lisboa, Rui Neves Bochmann Franco, la d’un representant de l’Ajuntament de Bonn, Bernhard von Grünberg, i l’administradora del programa del sector del lloguer privat de Londres, Rhona Brown.
– Les responsabilitats sobre les polítiques d’habitatge com a motor de canvi a les ciutats, seran objecte del debat en la sessió que començarà a les 11.00h del matí de dimecres 15 de novembre, i en el qual participarà la tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, també com a presidenta del Fòrum d’Afers Socials d’Eurocities. Està prevista l’assistència a aquest debat del tinent d’alcalde de l’Ajuntament de París responsable de les polítiques d’habitatge, Ian Brossat, a més del coordinador d’investigacions sobre desenvolupament del municipi d’Amsterdam i el gerent de l’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Javier Burón.

 

Document relacionat





Paraules clau

Smart City Expo World Congress 2017/