La protecció del corredor de migració de cetacis i el soroll submarí, a debat : Servei de Premsa

La protecció del corredor de migració de cetacis i el soroll submarí, a debat

13/11/2017



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La protecció del corredor, en la pròxima Cimera del Conveni de Barcelona, depèn només del fet que el Govern espanyol compleixi el seu compromís adquirit internacionalment.

 

L’Ajuntament de Barcelona aposta per la protecció del corredor de migració dels cetacis de la Mediterrània com un ecosistema marí que pateix tota mena d’amenaces que posen en risc no només els cetacis, sinó altres animals com ara les tortugues. Barcelona contribueix a generar una conscienciació i sensibilització més gran d’aquests perills, ja que considera fonamental protegir i assegurar la preservació de la biodiversitat marina com a part essencial de la qualitat del litoral i dona suport que sigui declarada zona especialment protegida d’importància a la Mediterrània (ZEPIM).

Dimarts,14 de novembre, l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb l’Aliança Mar Blava, han organitzat una jornada de debat científic i ambiental sobre la importància ecològica i l’estat del procés per a la protecció en l’àmbit estatal i internacional del corredor de migració de cetacis de la demarcació marina valencianobalear de la Mediterrània i, en segon lloc, sobre el problema de la contaminació acústica submarina, una amenaça invisible però que danya greument la xarxa de la vida al mar.

Aquesta jornada se celebra en un moment especialment rellevant, ja que està previst que en la pròxima Conferència de les Parts (COP) del Conveni de Barcelona, que se celebrarà a mitjans de desembre a Tirana (Albània), es produeixi la declaració d’aquest corredor migratori de cetacis com a zona especialment protegida d’importància per a la Mediterrània (ZEPIM), si el Govern espanyol compleix prèviament el compromís adquirit internacionalment amb referència a aquest tema i fa els passos necessaris per a això en les properes setmanes.

En efecte, el 2016, el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA, aleshores MAGRAMA), tal com li havien sol·licitat mesos enrere l’Aliança Mar Blava i el Govern balear, i amb el suport explícit de la Comissió Europea, va iniciar els tràmits per a la declaració del corredor esmentat pel Conveni de Barcelona com a ZEPIM en la seva pròxima cimera de desembre del 2017. Així va ser anunciat oficialment pel MAGRAMA en l’anterior COP, celebrada a Atenes el febrer del 2016.

A més, el 6 d’octubre passat, el Govern espanyol es va comprometre a la cimera internacional “Our Ocean”, organitzada per la Unió Europea, a convertir el corredor de migració de cetacis esmentat en una àrea marina protegida, dins la normativa espanyola. Aquest compromís és coherent amb el procés iniciat el 2016 per a la declaració d’aquest corredor com a ZEPIM pel Conveni de Barcelona i hauria de servir per consolidar-lo.

El corredor esmentat és d’altíssim valor ecològic per allotjar una gran diversitat d’espècies de cetacis (incloent-hi la segona i tercera espècie més gran de la Terra: els rorquals i els catxalots, així com el dofí mular i el dofí llistat i espècies de cetacis bussejadors de gran profunditat com el cap d’olla gris, el cap d’olla comú i el zífid de Cuvier, entre altres) i, a més, és d’especial rellevància per ser utilitzat com a zona de pas migratori pel rorqual comú cap a les seves àrees de cria i alimentació al nord de la Mediterrània. Totes aquestes espècies han rebut ja estatus de protecció per part de diversos règims de conservació tant nacionals com internacionals. Malgrat això, aquest valuós espai està amenaçat per diversos projectes de prospeccions petrolíferes amb una superfície d’actuació prevista que coincideix amb la del mateix corredor.

 

Aquesta jornada tindrà lloc el dimarts 14 de novembre al Museu Marítim de Barcelona, de 10.30 a 18.00 hores. (S’adjunta programa.)

La presentació de la jornada la farà l’Ajuntament de Barcelona i anirà a càrrec de Marc Garcia, director de l’Oficina Estratègica del Pla del Delta del Llobregat, responsable de l’elaboració del Pla estratègic dels espais litorals de Barcelona.

L’esdeveniment consistirà en dues taules rodones: la primera, relativa al corredor de migració de cetacis, i la segona, sobre la problemàtica del soroll submarí. Al final de la primera, es projectaria el reconegut documental Sonic Sea, per donar peu, d’aquesta manera, a la temàtica de la segona taula rodona.

Aquest documental versa sobre el problema de la contaminació acústica submarina, produït principalment per les activitats de recerca d’hidrocarburs, la navegació marítima i les maniobres militars amb sonars, i la necessitat de protegir la vida als nostres mars i oceans davant els efectes destructius del soroll submarí. A l’aigua, el so viatja cinc vegades més ràpid, i moltes vegades més lluny, que a l’aire. Les balenes, dofins, marsopes i altres mamífers marins han evolucionat per aprofitar aquest mitjà sonor perfecte. Així com nosaltres depenem de la vista per sobreviure, ells depenen del so per buscar menjar, trobar companys i detectar depredadors. Cada dia, els cetacis, els peixos i altres espècies marines es veuen amenaçats per una cacofonia de soroll industrial procedent del transport marítim, l’exploració sísmica de les prospeccions petrolíferes i el sonar naval utilitzat en maniobres militars.

En la primera taula, que moderarà Xavier Durán, periodista científic a TV3, hi participarà Álex Aguilar, catedràtic de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona i director del Grup d’Investigació de Grans Vertebrats Marins; Txema Brotons, president de l’Associació Tursiops, l’objectiu principal de la qual és el coneixement de l’estat de les poblacions de cetacis que freqüenten les Balears; Raül Luna, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia (Eivissa) i representant de l’Aliança Mar Blava, i Eduard Degollada, de l’associació Edmaktub, assessor del Zoo de Barcelona, en representació de l’Ajuntament de Barcelona.

La segona taula, dedicada al problema del soroll submarí, les seves causes i les seves possibles solucions, moderada per Joaquim Elcacho —periodista especialitzat en medi ambient i ciència i coordinador del canal Natural de LaVanguardia.com—, estarà composta per quatre grans experts en aquesta matèria. Hi seran presents Simone Panigada, actualment president del Comitè Científic de l’Acord de Mònaco sobre la Conservació dels Cetacis del Mar Negre, el Mar Mediterrani i la Zona Atlàntica Contigua (ACCOBAMS, tractat internacional adoptat a Mònaco el 24 de novembre de 1996 i ratificat per Espanya el 1999), membre de l’IUCN Cetacean Specialist Group i president del Tethys Research Institute; Natacha Aguilar de Soto, investigadora de la Universitat de La Laguna (Tenerife), experta en l’estudi de l’ecologia dels cetacis, amb especialització en els de busseig profund; Sigrid Lüber, fundadora de l’organització internacional de conservació marina OceanCare —entitat amb estatus d’assessora especial de l’ONU sobre protecció del medi marí que, a més, és cofundadora i principal instància de la coalició Silent Oceans, fundada el 2003, amb la finalitat d’aconseguir una reducció i regulació del soroll als oceans— i, finalment, Michel André, bioacústic marí, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i director del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques.

Amb aquesta jornada, l’Aliança Mar Blava i l’Ajuntament de Barcelona, que al seu torn n’és membre, volen contribuir a una conscienciació i sensibilització pública més gran sobre la necessitat de protegir els nostres ecosistemes marins de les diferents i greus amenaces que posen en risc la seva viabilitat, com les prospeccions petrolíferes, la contaminació acústica submarina i el canvi climàtic.

 

Descarregar programa en format PDF





Paraules clau

cetacis/