Barcelona constituirà un marc estable de participació dels infants en les polítiques de ciutat : Servei de Premsa

Barcelona constituirà un marc estable de participació dels infants en les polítiques de ciutat

18/11/2017

 

 

 

L’Ajuntament de Barcelona constituirà un marc estable de participació dels infants en les polítiques de ciutat. El projecte és una de les principals mesures que es contempla en el Focus Infància 2017-2020 que es va presentar el dia 14 de novembre. L’objectiu és crear una estratègia que ordeni i posi en marxa mecanismes concrets de participació de la ciutadania menor d’edat, de manera que augmenti la seva visibilitat social i política.

La jornada “Infantlab: laboratori d’idees per a la participació d’infants i adolescents” (dilluns 20 de novembre a partir de les 16.30h, Auditori del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona), que se celebra coincidint amb el Dia Internacional dels Infants, servirà perquè un centenar de nens, nenes i adolescents de la ciutat donin el seu punt de vista sobre quines característiques ha de tenir aquest marc estable de participació. És a dir, quin és el millor model de participació per tal de garantir que la seva opinió i els seus interessos siguin escoltats i tinguts en compte a l’hora de projectar les polítiques de ciutat.

L’òrgan o òrgans de participació resultants hauran d’involucrar directament els infants i joves i donar-los les eines perquè es puguin expressar directament i es puguin tenir en compte les seves opinions. Es vol contribuir també a desenvolupar la seva autoestima i les seves capacitats i habilitats, a més d’empoderar els infants com a col·lectiu de la ciutat.

En aquest sentit, s’estableixen tres línies estratègiques per promoure la participació dels nens i nenes:

En les darreres setmanes, i com a treball previ a les jornades, s’han dut a terme diferents debats de participació d’adolescents als diferents districtes: Horta (25 d’octubre), Sarrià (26 d’octubre), Sants (30 d’octubre), Gràcia (2 de novembre), Les Corts (6 de novembre), Sant Martí (7 de novembre), Nou Barris (8 de novembre), Sant Andreu (9 de novembre), Ciutat Vella (13 de novembre) i Eixample (15 de novembre).

La voluntat de tenir en compte l’opinió dels infants i adolescents de la ciutat es tradueix també en l’elaboració per primera vegada de l’Enquesta sobre el Benestar dels Infants, els resultats de la qual es van donar a conèixer aquesta mateixa setmana. Aquesta va ser la primera vegada en què es va preguntar a 4.000 nois i noies de 10 a 12 anys sobre el seu grau de benestar.

A Barcelona, vivien 245.144 infants i joves menors d’edat a 1 de gener de 2017, el que suposa el 15% de la població de la ciutat. Del total de ciutadans i ciutadanes de Barcelona, 1 de cada 4 són infants o conviuen amb infants a casa seva, el que suposa un col·lectiu de 625.678 persones.

 Compartiu aquest contingut