Barcelona organitza un seguit d’activitats per donar a conèixer a la ciutadania l’Estratègia Residu Zero : Servei de Premsa

Barcelona organitza un seguit d’activitats per donar a conèixer a la ciutadania l’Estratègia Residu Zero

20/11/2017



Temps estimat de lectura: 6 minuts

 

 

L’Ajuntament de Barcelona, se suma a la Setmana Europea de Prevenció de Residus que té lloc del 18 al 26 de novembre de 2017, enguany sota el lema: “Donem-li una nova vida”, Reuse & Repair. La Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) és una iniciativa que promou la implementació d’accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus al llarg d’una setmana. Arriba a un ampli sector de públics (administracions públiques, empreses privades, escoles i universitats, associacions i ciutadans) i els encoratja a participar-hi.

Barcelona hi participa amb la programació de diverses activitats per tal de donar a conèixer a la ciutadania l’Estratègia Residu Zero. Enguany destaquen entre d’altres, aquestes activitats:

 

Tallers de reparació

L’Ajuntament de Barcelona ofereix un programa de tallers de reparació, “fes-t’ho tu mateix” als centres cívics i casals de barri. Es tracta de dotar la ciutadania dels coneixements necessaris per reparar els seus propis ordinadors, telèfons mòbils, tauletes, etc. i petits electrodomèstics com ara planxes, torradores, batedores, etc..

L’objectiu és prevenir els residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEEs) per tal d’estalviar matèries primeres per a la fabricació d’aparells nous i evitar la generació de residus i per tant, els costos ambientals i econòmics per la seva gestió. D’aquesta manera també s’apodera a la ciutadania en la cultura del fes-t’ho tu mateix, donant valor a la reparació i la restauració.

http://ajuntament.barcelona.cat/ecologiaurbana/ca/residu-zero/reutilitzacio/tallers-i-festes-de-reparacio

 

Renova la teva roba:

És una iniciativa d’intercanvi de roba de segona mà que té per objectiu fomentar el consum conscient i la prevenció de residus, promoguda per entitats, associacions i equipaments de la ciutat, i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

http://ajuntament.barcelona.cat/ecologiaurbana/ca/node/2730

 

Renova la teva roba, edició jove:

L’edició jove es fa per primera vegada. Fomenta el consum responsable, la sostenibilitat i la prevenció de residus en l’ús de la roba entre les persones joves, de 12 a 35 anys, a través de l’intercanvi de roba. L’Ajuntament impulsa aquesta iniciativa d’entitats i equipaments de joves de la ciutat, amb la voluntat de demostrar que és possible una moda sostenible.

http://ajuntament.barcelona.cat/ecologiaurbana/ca/node/2732

 

Renova les teves joguines:

De cara als regals de joguines de Nadal, aquesta activitat permet reutilitzar, compartir i consumir de forma més responsable durant el període de màxim consumisme de l’any.

http://ajuntament.barcelona.cat/ecologiaurbana/ca/node/2731

 

Exposició ‘On van els residus’:

La mostra ofereix informació, mitjançant mecanismes i jocs interactius, diagrames, textos, vídeos i objectes tridimensionals diversos, sobre on van a parar els residus que es generen, a quins processos de transformació se sotmeten i en quin material o producte reciclat es converteixen, si és possible. “On van els residus?” permet conèixer com es gestionen i quin és el destí final de vuit tipus de residus diferents: ampolles de cava, brics, càpsules de cafè, roba, frigorífics, olis de cuina, fluorescents i residus orgànics.

Actualment es pot veure a l’espai Pere Calafell, Andrade, 184

 

Altres activitats de prevenció de residus

Si bé la Setmana Europea de Prevenció de Residus permet visualitzar moltes de les accions que es fan, durant tot l’any l’Ajuntament de Barcelona organitza activitats per sensibilitzar la ciutadania envers l’Estratègia Residu Zero.

 

Gots retornables i vaixelles reutilitzables

Un dels elements innovadors d’enguany ha estat la implantació del got retornable que s’ha provat en algunes zones de les Festes Majors de Gràcia, Sants i la Mercè i respon a les noves actuacions per generar menys residu.

L’aplicació d’aquest sistema té l’objectiu de reduir l’impacte ecològic i les deixalles en carrers i places. L’objectiu del projecte és eradicar el got d’un sol ús per apostar pels gots reutilitzables i la seva màxima reutilització. Amb el got reutilitzable el residu que genera el got de plàstic d’un sol ús desapareix i es substitueix per un nou objecte amb molts usos. La clau de la sostenibilitat del sistema és la reutilització del got. Durant les Festes Majors de Gràcia i Sants i les Festes de la Mercè (Av. Reina Maria Cristina) s’haurien estalviat uns 210.300 gots d’usar i llençar que equivalen a uns 210 kg de residus d’envasos.

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa també un servei gratuït de préstec de vaixella reutilitzable a l’abast de totes les entitats i associacions de la ciutat. En els actes, festes o celebracions populars sovint s’utilitzen plats i coberts de plàstic d’usar i llençar que acaben a les escombraries com a rebuig (al contenidor gris), i que per tant, no es reciclen. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona posa a disposició de les entitats de la ciutat aquest nou servei de préstec gratuït d’una vaixella reutilitzable per a usar en aquestes ocasions.

 

Dinar de sobrants

El Dinar de sobrants són àpats populars, gratuïts, solidaris i d’aprofitament destinats a visualitzar el malbaratament alimentari mitjançant l’aprofitament d’excedents que es dóna als comerços. A més, a través d’entitats i voluntaris  es fomenta el debat sobre el malbaratament alimentari i com combatre’l assolint objectius ambientals alhora que es fa xarxa social al barri. Enguany s’ha realitzat a Sant Andreu i ha suposat  un àpat per a 170 persones. Per a més informació:

 

 

 

L’Estratègia Residu Zero a Barcelona

La filosofia del residu zero es fonamenta, a grans trets, en el repte de disminuir progressivament la generació de residus fins a reincorporar totes les matèries al cicle productiu o als sistemes naturals. L’intercanvi, la reutilització, els mercats de segona mà o l’aprofitament dels excedents alimentaris, per exemple, són accions encaminades a fer de la prevenció i la reducció des de l’origen la via per avançar en la minimització de la càrrega residual.

Les estratègies més actuals incorporen també la idea de l’economia circular, en què es contempla tot el cicle de vida dels productes, des del seu disseny fins al seu ús i recuperació, considerant que es tracta sempre de recursos reaprofitables. En el context de l’economia circular, la implantació del sistema de dipòsit i retorn constitueix una de les mesures que més poden contribuir a reduir residus.

Barcelona comparteix les idees i els reptes de la filosofia del residu zero, ja que bona part de les actuacions que s’hi plantegen han estat impulsades per l’Ajuntament durant els darrers anys, amb la participació activa d’organitzacions, entitats i empreses del municipi.

L’Ajuntament aposta per continuar impulsant polítiques dirigides a avançar en el principal repte que ha guiat l’actuació municipal els darrers anys: reduir la generació de residus municipals, tot fomentant la recollida selectiva, la prevenció, la recuperació i la reutilització dels recursos i matèries primeres.

 

Per assolir aquest repte, l’Ajuntament es planteja els objectius següents:

 

Els objectius quantitatius són:

 

 

Per a més informació: http://ajuntament.barcelona.cat/ecologiaurbana/ca/residu-zero

i www.arc.cat/agendaewwr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Paraules clau

Estratègia Residu Zero/