Pisarello defensa la banca amb valors “com alternativa al model actual i els seus efectes catastròfics” : Servei de Premsa

Pisarello defensa la banca amb valors “com alternativa al model actual i els seus efectes catastròfics”

23/11/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, inaugura la Jornada Internacional “Fem Banca Amb Valors, coorganitzada amb la Global Alliance for Banking on Values, integrada per 48 bancs de tot el món i més de 41 milions de clients (GABV)

El director general de la Global Alliance for Banking On Values (GABV), Marcos Eguiguren defensa els valors de la nova banca, la seva resiliència, solvència i liquiditat, igual o superior a la banca convencional

El model de banca amb valors garanteix uns valors ètics de gestió centrats en les persones, el planeta i l’economia real

 

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha defensat avui la necessitat que la banca amb valors “passi a l’atac i no es quedi a la defensiva” i sigui “una alternativa amb prou força per contagiar el conjunt de l’economia, en contraposició a l’actual model financer, especulatiu, que ha portat a resultats catastròfics en termes socials i econòmics i que han posat en perill l’economia productiva”.

“L’economia es pot fer i pot funcionar d’una manera diferent i es pot fer amb valors. No ens volem resignar davant una realitat que no és la única”, ha subratllat durant la inauguració de la jornada Internacional “Fem Banca Amb Valors” organitzada per l’Ajuntament de Barcelona juntament amb la Global Alliance for Banking on Values (GABV).

Pisarello ha defensat tot el que està fent l’Ajuntament de Barcelona per promoure la banca ètica, tal i com fixa el Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària 2016-2019. Ha destacat la nova política amb entitats financeres i l’impuls d’un fons cooperatiu que estableix línies de finançament per nous projectes d’Economia social i solidaria. En aquest context ha citat mesures com:

– Inclusió de criteris socials en la contractació de deute. Les ofertes rebudes es van avaluar en un 70% en funció del preu i en un 30% en funció del compliment d’aquestes clàusules socials. Això va permetre que per primer cop l’Ajuntament formalitzés préstec amb entitats de banca ètica: Caixa d’Enginyers i Fiare.

– Pel que fa a la col·locació d’excedents, l’Ajuntament ha establert una reserva de fins a 50 milions d’euros a dipositar en banca ètica i cooperatives de crèdit. En aquest context, el consistori ja ha obert comptes amb Triodos, Fiare i Caixa d’Enginyers. I ha esdevingut soci de Fiare i Caixa d’Enginyers.

– Impuls d’una ambiciosa política d’ampliació del parc d’habitatge públic a la ciutat amb el suport d’agents privats. En aquest context, el Patronat Municipal de l’Habitatge va signar amb Triodos préstecs hipotecaris per valor de 7,5 milions d’euros.

– A més a més, la banca ètica està treballant per finançar els projectes d’habitatge cooperatiu en solars públics cedits a aquests efectes per l’Ajuntament.

– Impuls d’un fons de crèdit cooperatiu. Permet facilitar l’accés al crèdit a projectes cooperatius i que entitats de banca i crèdit ètiques puguin assumir un major risc gràcies al suport de l’Ajuntament. Amb línies de finançament de fins a 1.000.000€ per a nous projectes d’economia social i solidària. Ja hi ha un primer conveni signat amb Coop57 i se n’ultima un amb Fiare.

Per la seva part, durant la inauguració de la Jornada, el director general de la Global Alliance for Banking On Values (GABV), Marcos Eguiguren, ha defensat l’ambició de “canviar el món de les finances”. “Som un model de bancs que fan les coses d’una determinada manera, mostrar que es pot ser rendible, donar satisfacció sensata als accionistes, però sense tractar les persones només com a clients i, a més, fer activitats positives per la societat i el planeta”, ha dit.

Eguiguren ha posat en valor la “transparència per explicar als clients que fem amb els diners” i la resiliència dels 48 bancs que formen part de la xarxa. ”Som més solvents que la mitjana, que els grans bancs, amb molt bona liquidesa i amb una rentabilitat igual o similar” ha dit, abans de defensar la necessitat de fer amb els diners coses sensates i alieneades amb els valors dels clients, i amb rendibilitat mediambiental social i econòmica.

Eringuren ha parlat “no de banca alternativa sinó de nova banca” i ha assegurat que això es mostra amb les xifres: 132.000 milions d’actius, 48 bancs, 41 milions de clients i, 50.000 treballadors.





Paraules clau

Banca Amb Valors/