Sessió de control : Servei de Premsa

Sessió de control

24/11/2017



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’alcaldessa ha recordat que l’esforç de l’Ajuntament de Barcelona ha permès congelar les tarifes del transport públic els últims tres anys, i ha demanat la mateixa implicació a l’Estat i de la Generalitat

Ada Colau ha citat, com a prioritats de govern, els drets socials, les polítiques d’habitatge, de salut i d’educació, i s’ha compromès a “seguir impulsant l’agenda de canvi i de aprofundiment democràtic” dels últims dos anys i mig

 

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcaldessa, Ada Colau, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals:

 

Prec del Grup Municipal Demòcrata el govern municipal presenti al gener de 2018 una mesura de govern sobre l’establiment d’un salari mínim de ciutat consensuada amb les principals organitzacions sindicals i patronals de Barcelona. L’alcaldessa ha defensat que l’establiment del salari mínim de ciutat és una mesura que cal impulsar des del consens, i per això ha recordat que així s’està treballant en el marc del Consell Econòmic i Social, on estan presents tots els actors implicats. Ha recordat, també, que malgrat que l’Ajuntament no pot incidir en la normativa pel que fa a aquest àmbit, ja que és competència estatal, sí que està generant acords i consensos perquè sigui possible aquesta mesura, que al seu parer ha de ser d’aplicació metropolitana. “Mentrestant”, ha afegit Ada Colau, “hem fet allò que sí que estava en les nostres mans en matèria de salaris”, i ha recordat mesures com una nova gestió de les ofertes de feina de Barcelona Activa perquè aquestes siguin de salaris superiors a 1.000 euros; o els ajuts a la petita i mitjana empresa per promoure l’ocupació estable i amb salaris superiors a 1.000 euros, entre d’altres.

 

Pregunta del grup municipal d’ERC perquè s’aturin les obres de l’Alberg de la Vila Olímpica i es convoqui la comissió de l’alberg per avaluar si l’últim informe de la Generalitat permet suspendre’n definitivament la seva construcció i obertura.  L’alcaldessa ha explicat que el govern municipal comparteix la preocupació per l’obertura d’aquest equipament “perquè nosaltres tampoc volem que es faci”. Malgrat això ha recordat que cap estudi encarregat per l’Ajuntament no dóna motius tècnics que avalin aturar l’obra. “Suspendre unes obres té conseqüències administratives greus si no té empara jurídica i nosaltres ara no el tenim”, ha lamentat. Per això, ha demanat als grups municipals responsabilitat a l’hora de “fer creure aquesta possibilitat, perquè aquestes il·lusions no se sostenen administrativament”.

 

Prec del Grup Municipal del PSC perquè es congelin les tarifes del transport públic pel 2018. L’alcaldessa ha subratllat que el transport públic és una prioritat absoluta per aquest govern i per aquest motiu l’Ajuntament de Barcelona ha congelat tarifes els últims tres anys. L’alcaldessa ha recordat que l’aposta ha suposat un esforç considerable del consistori, que ha incrementat en un 50% la dotació econòmica que aporta al consorci de l’ATM.  L’alcaldessa ha aprofitat per reclamar més implicació de l’Estat i de la Generalitat per a poder congelar tarifes al 2018 i, concretament, ha advertit que seguirà interpel·lant a la Generalitat perquè desencalli la Llei de Desenvolupament del Transport Públic, que entre d’altres mesures, conté l’impuls de nous mètodes de finançament del transport públic.

 

Pregunta del grup municipal de C’s sobre quines mesures farà el govern municipal davant dels desnonaments sense avís que pateixen persones amb condicions de vulnerabilitat. L’alcaldessa ha lamentat que la llei d’àmbit estatal segueixi emparant els desnonaments. Ha recordat que aquests afecten, en un 90%, a persones que estan de lloguer, unes xifres que a Barcelona s’han estancat. Ha recordat que mentre no hi hagi canvis legislatius, el consistori posa tots els mitjans possibles per evitar-los. “Ens n’ocupem i estem donant alternatives habitacionals als afectats” des dels serveis municipals, que ha recordat que han incrementat per quatre el pressupost en habitatge. Ha xifrat en 1945 famílies o unitats de convivència amb ordre de desnonament que han estat ateses per l’ajuntament fins al mes d’octubre. “Hem triplicat la xifra de famílies ateses per a garantir-ne el reallotjament o impedir-ne el desallotjament”, ha explicat. Colau ha lamentat, també, que el canvi de presidència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi endarrerit l’acord amb els jutjats perquè posin en avís els serveis municipals amb més antelació del que es fa ara abans del desnonament.

 

Pregunta del PP sobre quines són les decisions estratègiques per a Barcelona fins el final del mandat i, si entre aquestes, es preveu la rectificació d’algunes polítiques. L’alcaldessa ha citat, com a prioritats de govern, els drets socials i l’increment del pressupost que els desenvolupen, així com les polítiques d’habitatge, de salut i d’educació. Ha recordat, també, que ja s’estan desenvolupant els Plans de Barris, que tenen un pressupost assignat de 150 milions d’euros. Així mateix, ha recordat que s’han proposat impulsar l’economia enfortint la ciutat en el sector de l’economia social i el comerç de proximitat, fent sostenible l’economia a l’entorn del turisme, i apostant per la mobilitat sostenible amb el tramvia per la Diagonal o l’increment de l’espai verd. També ha recordat la posada en marxa de mesures emblemàtiques com l’operador energètic o la posada en marxa de la bústia ètica contra la corrupció. Tot plegat, ha afegit, “per seguir impulsant l’agenda de canvi i de aprofundiment democràtic que ens hem proposat, i que portem realitzant els últims dos any si mig”, ha conclòs.

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat les següents Declaracions Institucionals:

 

Millora de la seguretat de la mobilitat.

El Consell Municipal es compromet a desenvolupar el proper Pla Local de Seguretat Viària i el Pla de Mobilitat Urbana perquè recullin el concepte Visió 0 així com les actuacions i mesures en matèria de millora de la seguretat de la mobilitat. També s’acorda impulsar i augmentar les mesures d’enforcement encaminades a corregir les pautes i els comportaments de risc amb l’objectiu de vetllar per la seguretat viària de tots els usuaris de la via. La declaració també recull el compromís de fomentar i difondre la cultura de la consciència id e la seguretat viària promovent els valors de respecte, la responsabilitat, la convivència i la prudència; desenvolupar mesures de participació del trànsit en aquells àmbits de la ciutat que no formen part de la xarxa bàsica, i estudiar i fer el seguiment de les característiques dels accidents amb l’objectiu d’analitzar i millorar la infraestructura, senyalització i condicions d’ús de les vies, entre d’altres mesures.

 

Suport al comunicat del col·lectiu ‘Som Escola’ en defensa de l’escola catalana.

El Consell Municipal expressa el suport al manifest elaborat pel col·lectiu ‘Som Escola’ i rebutja les paraules de diferents ministres que han atacat el model d’escola catalana i que apunten directament als centres educatius i als seus docents, com les afirmacions dels ministres Alfonso Dastis i Méndez de Vigo. La declaració reitera el compromís amb l’escola catalana com a eina clau per a la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i la qualitat educativa, a través del consens que s’ha construït els darrers 30 anys. Així mateix es demana la rectificació dels ministres i la disculpa dels dirigents polítics i mitjans de comunicació “que han mentit deliberadament”.

 

Reconeixement del Pla d’Acció sobre Drogues de Barcelona.

El Consell Plenari fa un reconeixement al Pla d’Acció sobre Drogues de Barcelona com a instrument de governança per abordar a la ciutat la promoció de la salut, la prevenció del consum i dels riscos que es deriven de l’ús de drogues i l’atenció i intervenció dels consumidors de drogues que així ho requereixin. La declaració compromet el consistori a vetllar pel desenvolupament del Pla amb els recursos i la qualitat que sigui desitjable segons les recomanacions dels estudies científics i organismes d’àmbit nacional i internacional. Així mateix, es compromet a vetllar perquè aquest es desenvolupi a la ciutat evitant els riscos que, de vegades, els períodes electorals poden ocasionar.

 

Manifestar el rebuig i condemna de qualsevol forma de violència masclista.

El Plenari del Consell Municipal de Barcelona manifesta el rebuig de l’Ajuntament de Barcelona a qualsevol forma de violència masclista que s’exerceix diàriament contra moltes dones i que representa una greu vulneració dels drets humans fonamentals. Així mateix, encoratja a tota la societat a mostrar una tolerància zero envers qualsevol manifestació de violència. Així mateix, es compromet a vetllar pel compliment dels protocols d’atenció a les dones víctimes de violència masclista i treballar de manera coordinada amb tots els agents implicats i les entitats de dones. Alhora, recull el compromís d’impulsar campanyes de sensibilització, de prevenció i d’informació a tota la ciutadania, de forma especial als centres d’educació, per arribar a l’adolescència i joventut del municipi.

 





Paraules clau

Plenari del Consell Municipal/