L’Ajuntament licita la redacció del projecte de rehabilitació de la nau central de Can Batlló per adequar-la com a Arxiu de la Ciutat de Barcelona : Servei de Premsa

L’Ajuntament licita la redacció del projecte de rehabilitació de la nau central de Can Batlló per adequar-la com a Arxiu de la Ciutat de Barcelona

28/11/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’empresa municipal BIMSA, ha tret a licitació la redacció del projecte i direcció de les obres de rehabilitació de la nau central de l’antic recinte industrial de Can Batlló per adequar-la com a Arxiu de la Ciutat de Barcelona. Aquesta licitació ja es pot consultar en el Perfil del Contractant de BIMSA i en el DOUE (Diari Oficial de la Unió Europea), fet que dona un ressò internacional al concurs.

Els projectes que es presentin s’han de fonamentar en l’excel·lència del disseny i l’optimització dels recursos econòmics, energètics i materials. La previsió és comptar amb un equip redactor guanyador a finals de l’estiu de l’any 2018.

El concurs es dividirà en dues fases. La primera englobarà totes les sol·licituds de participació que compleixin tots els requisits establerts en el plec de bases corresponent. En aquesta primera fase, l’òrgan de contractació, a proposta del jurat, seleccionarà un mínim de 5 i un màxim de 10 candidats, que seran convidats a participar a la 2a fase, un cop aplicats els criteris de selecció establerts en el plec. Els candidats seleccionats per a la 2a volta presentaran una documentació gràfica, una memòria i una proposta econòmica, de forma anònima i amb lema. El Jurat procedirà a l’examen de les proposicions i acabarà proposant un guanyador del concurs.

El jurat estarà compost per 14 membres, bàsicament professionals del mon de l’arquitectura i personal expert i/o especialitzat en arxius i un representant dels veïns.

S’han previst diversos moments participatius amb les entitats i col·lectius que han fet possible el teixit associatiu de Can Batlló.

La nau central de Can Batlló, corresponent a la nau 8 del recinte industrial,  és un edifici catalogat, fet que aporta un grau de complexitat al projecte, i que se suma a les característiques i necessitats tècniques que requereixen els usos als que es destinarà. Per aquests motius les pautes que han de regir la redacció del projecte són les de preservació, sostenibilitat, accessibilitat, funcionalitat i flexibilitat.

El pressupost previst per a dur a terme tots els treballs relacionats amb la redacció del projecte i la direcció d’obres és de 2,1 milions d’euros (IVA exclòs).

La licitació és un concurs de projectes obert harmonitzat restringit. Es dona la característica que és el primer concurs que convoca BIMSA, d’acord amb la nova Llei d’Arquitectura que va entrar en vigor el mes d’agost, i que posa en valor l’interès públic de l’arquitectura i té per objectiu principal restablir el seu valor social i la tasca dels arquitectes per tal de millorar el benestar de les persones. Una altra de les novetats de la nova llei i que per tant tindrà en compte aquesta licitació és la preeminència dels criteris de valoració de la qualitat arquitectònica per sobre dels econòmics.

 

La nau central  de l’antic recinte industrial de Can Batlló ubicarà la seu de l’Arxiu de la Ciutat, unificant l’actual xarxa d’arxius en un gran equipament d’àmbit de ciutat, de cara l’any 2022.

El nou equipament possibilitarà unir en un únic edifici els més de 50 quilòmetres de documentació dispersa entre els 21 centres d’arxiu i les dependències municipals i amb espai suficient per als ingressos pendents. A més permetrà establir un nou model més obert a tota la ciutadania amb un programa cultural renovat. El nou edifici tindrà una capacitat de creixement suficient, com a mínim, per als propers 30 anys.

L’Arxiu de la Ciutat és una aposta clara per la transparència i per l’accés a la documentació com a  expressió real dels serveis als que té accés la ciutadania, i assegurar a les persones el dret a la informació.

Es pretén oferir un millor servei a la ciutadania des d’un únic centre de consulta de la informació i els documents. En aquest marc, s’impulsaran polítiques de difusió per  intensificar l’acció expositiva centrada especialment en la fotografia i audiovisuals i es pretén un apropament al món educatiu i familiar amb l’organització d’ activitats divulgatives que incorporin, entre d’altres, les aportacions dels moviments socials i les persones.

L’equipament també vol esdevenir un espai de memòria històrica del territori amb el qual té la voluntat de compartir el seu espai. La memòria dels barris, la història, la formació i la cultura seran alguns dels eixos que articularan les activitats que es programaran.

La nau central és l’únic element de tot el conjunt de Can Batlló que està catalogat com a Bé cultural d’interès local (nivell B). El planejament urbanístic manté aquest nivell de protecció, així com també la seva qualificació urbanística com a sistema d’equipaments comunitaris i dotacions de nova creació.

Aquest espai es transformarà en un edifici funcional i amb tecnologia punta que reunirà en un únic equipament els més de 50 quilòmetres de documentació, 4 milions de fotografies i milers de documents gràfics i cartogràfics, entre d’altres. L’equipament tindrà una superfície construïda l aproximada de 25.000 m2. Estarà dividit en una zona pública i una interna. A la primera s’organitzaran els serveis adreçats a la ciutadania com per exemple les sales de consulta de documents,  les sales d’exposicions, l’auditori, les aules de formació, etc. A la zona interna s’ubicaran els dipòsits per conservar la documentació dotats de les condicions climàtiques adients a més de les zones de treball del personal.

La recuperació del complex industrial de Can Batlló ha estat possible gràcies a les reivindicacions del  teixit veïnal. Per aquest motiu l’equipament de l’Arxiu de la Ciutat comptarà amb espais destinat a tot aquest col·lectiu, el qual s’anirà definint al llarg dels propers mesos.

L’Arxiu de la Ciutat serà un espai cultural i de memòria històrica, emblemàtic, innovador i sostenible, que garantirà les necessitats de conservació del patrimoni documental i transmetrà una imatge d’espai proper, acollidor i obert a l’entorn





Paraules clau

Arxiu de la Ciutat de Barcelona/ can batlló/