L’Ajuntament de Barcelona i la UOC impulsen la participació ciutadana i les TIC a través del projecte Decidim : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona i la UOC impulsen la participació ciutadana i les TIC a través del projecte Decidim

30/11/2017

L’Ajuntament de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya han signat un conveni per tal de fomentar la investigació, la formació i la divulgació en participació ciutadana a través de plataformes digitals com el Decidim. El conveni porta per títol «Participació ciutadana, desenvolupament tecnopolític i comunicació en xarxa a través del Decidim» i l’han signat el tinent d’alcaldia, Jaume Asens, i el Rector de la Universitat Oberta de Catalunya, Josep A. Planell.

El conveni entre l’Ajuntament de Barcelona i el grup de Recerca CNSC (Communication Networks and Social Change) del IN3/UOC, dirigit per Manuel Castells, té un valor econòmic de 300.000 mil euros, on cada part assumeix el 50% de l’import total del projecte i té una durada de 3 anys (2017, 2018, i 2019). L’objecte del conveni servirà per ”dissenyar, desenvolupar, implementar, fer el seguiment, l’estudi, la recerca, la docència, la divulgació, l’extensió i la capacitació sobre la participació ciutadana mediada per les tecnologies de la informació en xarxa a través del projecte Decidim”.

En concret, les activitats de l’acord poden adoptar diverses fórmules, com són l’impuls de polítiques en participació ciutadana, la col·laboració en projectes de recerca o l’assesorament en el disseny i anàlisi de la plataforma digital Decidim i la seva activitat. D’aquesta manera, la UOC es compromet a desenvolupar investigacions i publicacions, de tall acadèmic, formatiu i divulgatiu, al voltant de la participació ciutadana, la democràcia en xarxa o la innovació institucional, per tal d’aprofundir al voltant de la concepció de ciutat democràtica “com a espai de participació i desenvolupament de polítiques públiques i de democràcia participativa”.

Les activitats del conveni permetran “vetllar pel manteniment dels principis que regeixen el Decidim, com son la transparència, la traçabilitat, la integritat, el caràcter lliure i obert del codi, o la qualitat democràtica dels processos de participació” en l’àmbit de la participació ciutadana i les TIC.

Per tal d’assolir els seus objectius, estan previstos també cursos de formació, seminaris, tallers i jornades destinades a fer difusió de la plataforma Decidim i promoure el coneixement al voltant de l’ús de les TIC i la participació ciutadana, la democràcia en xarxa i la innovació institucional.

Aquest conveni, a més, farà possible un intercanvi de personal tècnic i/o investigador i d’experts entre ambdues institucions per aprofundir en la formació de personal i en el suport tecnològic, l’estudi i el treball de recerca dins l’Ajuntament. Ambdues parts es comprometen a facilitar el treball de camp i l’accés a les dades obertes que es generin sobre els processos de participació de l’Ajuntament de Barcelona.

El conveni  també està orientat a coordinar el desenvolupament i l’extensió de la plataforma digital Decidim a altres institucions públiques i/o organitzacions socials que tinguin interès en fer-ne ús.

El grup CNSC de la UOC s’ha especialitzat en l’estudi de processos d’innovació democràtica en la societat xarxa. Així, ha estat impulsant el projecte europeu Decentralised Citizens Engagement Technologies (D-CENT), dedicat al desenvolupament d’eines i aplicacions per a la democràcia directa, l’organització col·lectiva i l’empoderament ciutadà. Actualment, CNSC també forma part d’altre projecte europeu com és el Decentralised Citizens Owned Data Ecosystems (DECODE), dedicat al desenvolupament d’infraestructures tecnològiques i legals per al desenvolupament d’ecosistemes ciutadans de dades obertes.

La Plataforma Decidim, 100% programari lliure, avui ja està essent utilitzada per  més de 14 ciutats  en les que hi ha incloses Terrassa, Badalona, Sant Cugat, Mataró, Sabadell, Gavà, L’Hospitalet del Llobregat, Pamplona i a altres institucions com la Diputació de Barcelona o la Generalitat de Catalunya. També s’està estenent a nivell internacional com és el cas de la ciutat de Helsinki i o la Comissió Nacional del Debat Públic a França, i està despertant un gran interès a un gran nombre de ciutats i organitzacions tan a nivell nacional com internacional.

Podeu trobar tota la informació sobre el projecte a https://decidim.orgCompartiu aquest contingut