Sessió de control a l’alcaldessa : Servei de Premsa

Sessió de control a l’alcaldessa

22/12/2017



Temps estimat de lectura: 7 minuts

L’alcaldessa ha recordat que el Govern Municipal manté un diàleg permanent amb els grups per aprovar uns pressupostos adreçats a garantir el benestar i els drets dels ciutadans

Colau ha manifestat que l’Ajuntament de Barcelona seguirà treballant per reforçar el posicionament global d’una ciutat referent en innovació i creació

 

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals:

 

Prec del Grup Municipal Demòcrata perquè el Govern Municipal dialogui amb tots els Grups del Consistori per tal d’aprovar un pressupost pel 2018 negociat i consensuat amb la majoria d’aquest Consell Municipal i que, en tot cas, només s’apliqui la qüestió de confiança com a últim recurs després d’haver esgotat qualsevol possibilitat de pacte. L’alcaldessa ha expressat que la voluntat del govern és poder aprovar els pressupostos amb el màxim consens possible, i ha explicat que la primera aprovació inicial es va produir després de tenir converses amb tots els grups municipals, inclòs el Grup Municipal Demòcrata i ha afegit que la qüestió de confiança ha de ser l’últim recurs per aprovar els pressupostos. L’alcaldessa ha recordat que són uns pressupostos que consoliden el canvi de prioritats iniciats a la ciutat el 2015, i ha detallat que els pressupostos de 2018 tindran un volum total de 2.634milions, el que suposa un creixement del 2,4% respecte a l’any anterior i que reforçarà àrees com habitatge, serveis socials, millora del transport públic o cultura. “Són uns comptes que no retallen cap partida social, educativa o sanitària, que reverteixen retallades fetes per altres administracions.”, ha dit l’alcaldessa. ”Crec que són uns bons pressupostos per a la ciutat, una bona base per al diàleg i estic convençuda que podem aconseguir acords i consensos que beneficiïn a la ciutat”

 

Prec del Grup Municipal C’s perquè l’alcaldessa de Barcelona en nom del Govern Municipal condemni l’homicidi de Saragossa per odi i motius ideològics, es disculpi expressament amb la Guàrdia Urbana de Barcelona i retiri el reconeixement de la ciutat de Barcelona al documental “Ciutat Morta”. L’alcaldessa ha recordat que el Govern Municipal ha condemnat sempre tot acte de violència, ha lamentat l’homicidi i ha traslladat el condol als seus familiars. Ha qualificat de “fora de lloc” el prec de C’s, del que ha dit que “demostra imprudencia i falta de rigor voler barrejar uns fets passats ara a Saragossa amb uns fets de fa 11 anys a Barcelona. Barrejar els dos fets potser respon a interessos partidistes però no a la realitat dels fets.” Colau ha volgut també lamentar i condemnar el fets que es van produir a Barcelona i que van deixar un agent de la Guàrdia, Juan José Salas, greument ferit. L’alcaldessa també ha demanat que si C’s vol defensar la Guàrdia Urbana, hauria de recolzar al govern municipal quan aposta per augmentar la plantilla d’agents i per disposar d’una policia adaptada als nous reptes socials. “La Guàrdia Urbana se la recolza a través dels fets, i ara mateix té la millor nota històrica de valoració dels ciutadans. Això és un fet”.

 

Prec del Grup Municipal d’ERC perquè Govern creï una pàgina web on la ciutadania pugui posar en coneixement de l’administració municipal els delictes d’odi que puguin esdevenir-se dels atacs feixistes que es produeixin a la ciutat de Barcelona, per tal que aquesta pugui estudiar la possibilitat d’emprendre accions legals i així refermar el compromís de la ciutat a lluitar contra les conductes violentes, feixistes i xenòfobes. L’alcaldessa ha explicat que el govern municipal ja està fent el que demana el prec i ha recordat que l’Ajuntament té una web on es poden comunicar les vulneracions de drets, i que aquesta informació es trasllada a l’IRIS i a l’Oficina per a la no Discriminació. Ada Colau ha destacat la implicació inequívoca de l’Ajuntament en la lluita contra l’odi, en els àmbits de denúncia, però també de la prevenció i de la sensibilització i qualificat com a  “punt d’inflexió “ les accions que s’estan prenent en aquest mandat: jornades internacionals, acusació en casos contra la impunitat del feixisme, suport a les víctimes d’agressions feixistes i xenòfobes,  elaboració d’eines i materials per combatre l’odi a les xarxes així com treball actiu d’acompanyament i assessorament a les víctimes.  Colau ha recordat també que l’Ajuntament es va personar davant l’agressió islamofòbica a una dona embarassada per dur nicab que va acabar amb sentència de condemna de 2 anys als agressors i l’impuls d’accions judicials en dos casos d’aporofòbia. “Aquesta lluita és prioritària,” ha explicat l’alcaldessa, i ha demanat el compromís de tots els grups municipals per traslladar aquestes exigències a la proposta de nova ordenança de Convivència perquè esdevingui “un instrument per perseguir conductes d’odi i discriminació governi qui governi

 

Prec del Grup Municipal PSC per instar al Govern a dedicar el Palau d’Esports de Barcelona a usos esportius, complint la doble funció d’equipament de proximitat i de ciutat, així com iniciar els tràmits per a la ubicació d’una nova sala conjunta de coordinació (CECOR) de la Guàrdia Urbana i d’altres centres d’emergència de forma immediata. L’alcaldessa ha explicat que el Palau d’Esports té importants patologies estructurals i ha recordat que l’anterior comissionat d’esports del PSC mai va formular cap proposta alternativa per aquest espai en el que des de fa temps es treballa amb la Generalitat de Catalunya per crear una nova sala conjunta de prevenció i gestió d’emergències. Colau ha manifestat que pel govern la seguretat “és una prioritat, més des de l’atemptat del 17 d’agost, i la Sala Conjunta de Comandament, és una peça fonamental de la coordinació operativa a la ciutat”. La creació d’aquesta Sala Conjunta és un acord de la Junta Local de Seguretat, on hi participen l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, i la Delegació del Govern de l’Estat. D’altra banda, Colau ha destacat la importància de l’esport a la ciutat i al districte de Sants-Montjuïc i ha recordat que el govern municipal va aconseguir de la Generalitat la cessió de 15.000 m2 per fer nous espais esportius, i l’obertura el mes de juliol d’un nou poliesportiu a La Marina.

 

Prec del Grup Municipal del PP perquè el Govern municipal porti a terme accions per reforçar la Marca Barcelona, i entre aquestes, la creació de l’Agència Marca Barcelona. L’alcaldessa ha recordat que el febrer passat el govern municipal va presentar una Mesura de Govern on s’explicitava l’aposta per a la reactivació de la identitat i la reputació internacional de la ciutat. Colau ha explicat que la Coordinadora del projecte Marca Barcelona ha estat treballant  en el disseny i execució d’un nou Pla d’Impuls de la Reputació de Barcelona a mig i on es plantejaran múltiples accions, així com una aliança de ciutat per implicar tant a ciutadans, institucions com empreses, grups polítics, empreses i actors socials perquè siguin portaveus actius de la difusió del nou relat de la reputació de Barcelona al món i dels valors als quals volem que s’associï la nostra ciutat. “No es pot dubtar de les nostra voluntat de fer accions per reforçar aquesta reputació,” ha explicat l’alcaldessa, i ha afegit que “en qualsevol cas, el fet rellevant per nosaltres no és que s’associï a una agència sinó que respongui a una estratègia de ciutat que sigui el més compartida possible.”

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat la següent Declaració Institucional:

Instar al Congrés i al Govern de l’Estat a ratificar el conveni 189 de l’OIT sobre equiparació de drets laborals de les persones treballadores de la llar.

  1. Instar al Congrés i al Govern de l’Estat a:
    1. Ratificar de forma immediata el Conveni 189 de l’OIT, que obliga a l’equiparació dels drets laborals de les persones treballadores de la llar als de la resta de treballadors del Règim General de la Seguretat Social.
    2. Eliminar el Sistema Especial de la Seguretat Social per a les persones treballadores de la llar i a la seva incorporació immediata al Règim General de la Seguretat Social, per la igualtat de drets amb el conjunt de les persones treballadores. Fent especial menció a l’equiparació en el dret a la prestació d’atur, la cobertura de maternitat, les prestacions per incapacitat laboral transitòria; així com la introducció de mesures correctores en les cotitzacions per garantir el dret a una jubilació digna.
    3. Eliminar la finalització del contracte per lliure desistiment –que equival a un acomiadament lliure–, i que es garanteixi la protecció dels drets fonamentals de les persones treballadores
    4. Complir amb l’obligatorietat de que tots els contractes siguin per escrit, per garantir els drets laborals de totes les persones treballadores de la llar i, especialment, per evitar la irregularitat sobrevinguda
    5. Flexibilitzar els requisits i tràmits previstos en la Llei d’Estrangeria per a l’obtenció i renovació de les autoritzacions de residencia i treball.
  1. Instar al Congrés, al Govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat a:
    1. Reconèixer la feina de la llar com una part de l’economia de les cures creant un departament sobre l’economia de les cures.
    2. Promoure un major control del compliment de la normativa, especialment per part de les agències de col·locació i de les entitats privades, com ara les parròquies o associacions, on es fan intermediacions per a treballs de la llar i les cures.
  1. Manifestar el compromís de de l’Ajuntament de Barcelona a:
    1. Incentivar la contractació de les persones treballadores de la llar i de cures des de l’Ajuntament de Barcelona, estudiant la viabilitat d’introduir possibles incentius.
    2. Promoure mesures de prevenció, denúncia i sanció de la violència masclista en el treball de la llar, amb èmfasi en abusos sexuals, investigant i posant especial atenció en la incidència del tràfic i explotació laboral de persones en el marc de la Unitat de Tràfic d’Éssers Humans.
    3. Promoure la creació d’un servei especialitzat que ofereixi atenció integral a les persones treballadores en el sector de la llar i cures.
    4. Promoure la sensibilització i formació sobre riscos laborals, incloent l’ús de productes químics, així com d’altra formació per a millorar la preparació per a la seva tasca i la qualificació per a la promoció professional, adaptant-los als horaris de treball del sector.
    5. Impulsar un diagnòstic de la situació del sector i de les condicions laborals de les persones treballadores de la llar i les cures, incloent el règim d’internes.
  1. Donar suport al Document de les 68 propostes per la dignificació i sensibilització en l’àmbit del treball de la llar i la cura de les persones elaborades pel Consell Municipal d’Immigració. Comprometre’s a treballar conjuntament amb el Consell per fer-ne difusió i fer incidència en les diferents administracions competents.




Paraules clau

Sessió de control a l’alcaldessa/