Els veïns del carrer Secretari Coloma de Gràcia voten canviar-li el nom per Pau Alsina : Servei de Premsa

Els veïns del carrer Secretari Coloma de Gràcia voten canviar-li el nom per Pau Alsina

23/12/2017



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El districte ha realitzat una consulta ciutadana entre els veïns empadronats al carrer per tornar-li el nom anterior

Els veïns i veïnes empadronats al carrer Secretari Coloma del districte de Gràcia han votat canviar-li el nom pel de Pau Alsina. Aquest és el resultat de la consulta ciutadana vinculant que ha dut a terme el districte de Gràcia amb l’objectiu d’eliminar aquest nom del nomenclàtor barceloní, i que incloïa l’opció de nom prèviament seleccionada per la comissió de Nomenclàtor del Districte de Gràcia.

La Comissió de Nomenclàtor de Gràcia havia debatut en diverses ocasions el possible canvi de denominació d’aquest carrer i les alternatives elegibles. Finalment es va concloure que el més adient era proposar com a possible alternativa a l’actual denominació la de carrer Pau Alsina, atès aquest havia estat el nom anterior d’aquest carrer.

Pau Alsina fou un teixidor barceloní i va ser diputat representant del Partit Republicà Democràtic a les Corts Generals l’any 1866. També va ser regidor per Barcelona. El nom de Secretari Coloma fa referencia a Joan de Coloma, secretari dels Reis Catòlics i del Tribunal del Sant Ofici de la Inquisició.

Les Normes de funcionament de la Ponència del Nomenclàtor dels carrers de Barcelona estableixen que els canvis de denominació de carrers i espais públics només s’acceptaran en casos justificats per criteris tècnics, històrics o de ciutadania i que se sotmetran a consulta i s’informarà de les possibles incidències que pot tenir el canvi en el veïnat.

Per aquesta raó, la comissió de govern del districte va elaborar una consulta en base a unes normes reguladores del procés que establien, com a criteri, que es faria una consultar als veïns del carrer Secretari Coloma sobre la denominació del seu carrer, que inclouria les persones que en data 15 de setembre de 2017 fossin majors de 16 anys i estiguessin inscrites en el Padró Municipal amb domicili al carrer Secretari Coloma. En total, es van remetre 2.201 cartes.

En la papereta de votació es va incloure el següent text: “Vol que el seu carrer torni a denominar-se Pau Alsina?” i dues opcions de resposta: sí o no.

El Districte de Gràcia va lliurar per correu ordinari a totes les persones cridades a participar un carta amb una breu explicació del procés, una papereta amb la pregunta i un sobre per introduir-la. Aquest sobre, amb franqueig pagat, es podia dipositar en una bústia de correus o bé portar-la presencialment a les oficines del Districte. Els veïns van tenir un mes per a remetre la carta amb el seu vot.

En total, s’han recollit 1.041 vots, dels quals 654 s’han mostrat partidaris del canvi.





Paraules clau

Gràcia/ Secretari Coloma/