La plaça Folch i Torres estrena nova imatge per esdevenir un nou punt de trobada pel veïnat del Raval : Servei de Premsa

La plaça Folch i Torres estrena nova imatge per esdevenir un nou punt de trobada pel veïnat del Raval

24/12/2017



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament ha finalitzat les actuacions de reurbanització d’aquest espai públic del barri del Raval, pressupostades en 2’6 milions d’euros

Aquest projecte dóna resposta a una llarga reivindicació veïnal que demanava millores en aquest entorn

A més, la plaça guanyarà més espai públic gràcies a noves actuacions que inclouran la retirada de la tanca de l’institut Milà i Fontanals i la reurbanització del carrer Reina Amàlia

 

L’Ajuntament de Barcelona ha finalitzat les actuacions de reurbanització de la Plaça Folch i Torres, al barri del Raval. D’aquesta manera es busca que aquest espai públic esdevingui un punt de trobada pel veïnat del Raval i guanyi un major ús veïnal i comunitari. La plaça està delimitada pels carrers Reina Amàlia i Lleialtat, la Ronda Sant Pau i l’institut Milà i Fontanals i compta amb un total de 6.072 metres quadrats.

Aquesta reurbanització, que ha suposat una inversió d’uns 2’6 milions d’euros, és una actuació molt esperada pel veïnat de l’entorn que portaven anys reclamant millores en aquest espai lliure del districte. Per aquest motiu, per a la redacció del projecte es van tenir en compte les conclusions de les reunions que es van tenir amb ells. I és que aquesta remodelació és fruit d’un procés participatiu que va tenir lloc durant el mandat anterior.

La connexió entre la cantonada dels carrers Reina Amàlia i Lleialtat i la ronda de Sant Pau resulta fonamental per a la bona articulació de la plaça amb el seu entorn i perquè aquesta acompleixi la funció urbana que se li sol•licita: ser punt d’accés al barri des de la Ronda i no un cul de sac del Raval.

El gran pla inclinat que configura el nou espai articula doncs un recorregut peatonal accessible. En la seva arribada a la ronda, configura una placeta triangular que constitueix la porta d’entrada al barri i distribueix els fluxos de vianants. A l’altra banda de la plaça, davant de l’institut Milà i Fontanals, s’articula també un itinerari accessible que permeti enllaçar el carrer de la Reina Amàlia amb la ronda sense crear espais residuals davant de l’edifici.

En aquest cas, la nova urbanització permet unir el punt més baix de la plaça (carrer Reina Amàlia) amb el més alt (ronda de Sant Pau) amb una pendent totalment accessible i que evita l’aparició d’elements construïts que segreguin els espais. En dos punts, i per qüestions d’accessibilitat a les finques de l’entorn, s’han buscat solucions arquitectòniques alternatives a aquesta pendent: al carrer Lleialtat s’ha fet un talús enjardinat entre la nova cota de la plaça i els accessos als habitatges; a la ronda Sant Pau s’ha executat un accés amb escales per salvar el desnivell en un punt concret en el que hi ha l’accés a un habitatge.

L’espai situat a la cota del carrer Lleialtat té les característiques pròpies d’un carrer del barri i és totalment pavimentat, amb alguns arbres i un parterre floral. El talús que l’enllaça amb el pla general de la plaça és un pla vegetal. En una posició aproximadament central d’aquest talús se situa una rampa que permet l’accés directe des de l’espai situat a la cota del carrer Lleialtat a l’espai central de la plaça.

Per la seva banda, tenint en compte les superfícies necessàries per a desenvolupar les funcions requerides i la voluntat de disposar també d’un espai notablement vegetal, l’espai principal de la plaça es divideix en aproximadament dues meitats: una acull les pistes de petanca i els jocs infantils i l’altra esdevé un espai fonamentalment verd.

 

Millores en la distribució dels usos

La nova plaça Folch i Torres té la pista de bàsquet a la cantonada entre l’Institut Milà i Fontanals i la ronda de Sant Pau, allunyada dels habitatges dels carrers Reina Amàlia i Lleialtat. S’ha implantat en un plataforma que permet generar altres usos entorn d’ella i, molt particularment, acollir les activitats lúdiques que tenen lloc a la plaça dos o tres cops l’any. Per tal de garantir el seu bon funcionament, la pista es troba uns 60 cm per sota de la cota de la ronda de Sant Pau. El desnivell se salva mitjançant un talús inclinat d’obra i una barana que contribueix a dificultar que les pilotes puguin sortir de l’espai.

Les tres pistes de petanca se situen a la part inferior del nou espai, a tocar del carrer Reina Amàlia, enfront del centre de barri. En aquest mateix front, però més proper a l’edifici de l’institut, se situa el nou punt verd, de manera que no quedi enfront de cap dels equipaments existents al carrer de la Reina Amàlia i que sigui possible servir-lo des d’aquest carrer -sense que l’espai necessari per a l’aturada dels camions de servei ocupin la zona de càrrega i descàrrega, la qual es manté davant d’una de les pistes de petanca. A l’estiu de 2018, es preveu la construcció d’un nou punt verd a la plaça.

Els jocs infantils se situen en una posició central del nou espai. Ocupen una superfície de 422,92 m2 i estan adaptats. Es divideixen en dues zones: una destinada a nens menors de cinc anys i una altra per a nens entre sis i dotze anys. La primera d’elles disposa de tancament mentre que la segona disposa d’una barana de tubs metàl•lics per protegir el desnivell que es crea degut a la diferència de pendent entre la zona de jocs i l’espai general de la plaça.

L’espai aproximadament triangular que queda entre els jocs infantils i les pistes de petanca, d’una banda, l’institut Milà i Fontanals, de l’altra, i la pista de bàsquet, per una tercera banda, es destina a espai per a lleure amb forta presència de vegetació, tant arbustiva com arbòria.

 

Més espai públic gràcies a la retirada de la tanca de l’Institut Milà i Fontanals i a la reurbanització del carrer Reina Amàlia

A més de la reurbanització ja finalitzada, l’Ajuntament de Barcelona ha fet una altra actuació a l’entorn de la plaça per tal que aquesta guanyi més espai per a l’ús del veïnat. També s’està treballant en el projecte per reurbanitzar el carrer Reina Amàlia al seu pas per la plaça. Gràcies a aquestes dues actuacions, la plaça Folch i Torres guanyarà uns 800m2 aproximadament, que se sumaran als 6.072 amb els que compta actualment.

Així, en el cas del centre educatiu, la plaça arriba fins a la seva façana, de manera que tot l’espai que abans estava entre la tanca del centre i l’edifici passarà a ser d’ús públic. Aquesta decisió és fruit d’un acord entre el districte de Ciutat Vella, la comunitat educativa i el veïnat que contempla també la rehabilitació de la façana de l’institut, actuació pendent des de fa anys. És el districte de Ciutat Vella qui finançarà les actuacions a la façana del centre amb un pressupost de 780.000 euros.

La urbanització de l’espai guanyat a l’institut s’inclou dins de les obres finalitzades. Pel que fa a la rehabilitació de la façana del centre, està previst redactar el projecte durant aquest any i executar les obres a principis del segon semestre de 2018. En el cas de la reurbanització del tram del carrer Reina Amàlia en aquest àmbit, s’està treballant en el projecte i les obres s’iniciaran el segon semestre de 2018.

A més, també està previst que durant els propers mesos es duguin a terme obres al casal de barri per reubicar el seu accés a la façana que dóna directament a la plaça.





Paraules clau

raval/