L’Ajuntament de Barcelona contracta 38 persones amb diversitat funcional per enllestir el diagnòstic sobre l’accessibilitat a la ciutat : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona contracta 38 persones amb diversitat funcional per enllestir el diagnòstic sobre l’accessibilitat a la ciutat

10/01/2018Temps estimat de lectura: 3 minuts

La mesura s’emmarca en el Pla d’Accessibilitat Universal de Barcelona 2018-2026 i ha estat impulsada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD)

Les 38 contractacions tindran una durada d’entre 6 i 8 mesos i es van concretar després d’un procés de selecció al qual van presentar-se 168 persones

La decisió dóna resposta a una demanda històrica del col·lectiu de persones amb diversitat funcional

 

 

L’Ajuntament de Barcelona ha contractat recentment 38 persones amb diversitat funcional per acabar d’enllestir el diagnòstic global sobra l’accessibilitat a la ciutat. Les contractacions, que tindran una durada prevista d’entre sis i vuit mesos, s’han fet a través d’un pla d’ocupació liderat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i després d’un procés de selecció al qual es van presentar 168 persones. La selecció dels candidats s’ha fet amb la col·laboració de la Xarxa d’Inclusió laboral de Barcelona (XIB), entre persones que estaven inscrites a l’atur i que complien una sèrie de requisits com és el coneixement de la matèria d’accessibilitat.

Els contractes s’emmarquen en el Pla d’Accessibilitat Universal de Barcelona 2018-2026 que l’Ajuntament va presentar el mes de maig passat, un ambiciós projecte que pretén radiografiar tots els serveis que es presten a la ciutadania, ja siguin públics o privats, per revisar la seva accessibilitat física, comunicativa i dels productes que ofereixen. El pla, a banda de fer aquesta anàlisi, també preveu oferir solucions adequades per a cada cas i reservar un percentatge de les inversions municipals per fer-les possibles. L’objectiu últim és aconseguir que l’entorn urbà sigui viscut per tothom en igualtat de condicions i que l’any 2026 Barcelona sigui totalment accessible, també per part de les gairebé 130.000 persones que hi viuen i tenen reconeguda algun tipus de discapacitat (el 8% de la població).

Hores d’ara el pla ja ha analitzat 47 teatres, 61 museus, 404 centres públics adscrits al Consorci d’Educació de Barcelona, 2.542 parades i estacions dels diferents operadors de transport, 257 autobusos, 52.300 establiments comercials a peu de carrer, 317 establiments hotelers, 22 centres esportius municipals i l’espai públic en tres barris de la ciutat de tres districtes diferents. En general, s’ha constatat que hi ha un alt índex d’accessibilitat física a la majoria d’equipaments i que és en el camp de l’accessibilitat comunicativa on hi ha més camp per recórrer.

Amb la incorporació de les 38 persones amb diversitat funcional ara es pretén fer el diagnòstic de 40 centres de serveis socials i 122 serveis socials especialitzats com residències i serveis a la infància, 50 centres d’atenció primària, les universitats, 40 mercats de la ciutats, 51 centres cívics, 85 zones esportives, 26 centres esportius municipals més, 46 biblioteques, 156 cinemes i la resta d’edificis municipals que no estiguin inclosos en les categories anteriors.

L’equip de persones contractades consta de 6 persones coordinadores de les tasques i 32 per a la recollida d’informació i el treball de camp, que a la vegada s’han dividit en 16 parelles per fer les sortides diàries en companyia. Totes ells treballen en un espai de l’Ajuntament de Barcelona a l’edifici del Banc de Sang i Teixits, disposen de la coordinació i atenció del personal de l’IMPD i han rebut una formació prèvia d’acollida per poder fer l’anàlisi de cada servei. Tant els col·laboradors del projecte, majoritàriament professionals provinents del món de l’arquitectura, com les persones contractades valoren fins ara l’experiència de manera excel·lent i presenten una motivació i implicació molt elevades.

La contractació de persones amb diversitat funcional ha estat una reivindicació històrica dels col·lectius de persones amb discapacitat i també del Consell Rector de l’IMPD, on hi participen. En el cas de l’Institut, de fet, el percentatge de persones amb discapacitat que hi treballen s’ha situat en un 15% del conjunt de la plantilla durant els últims anys. Conjuntament amb l’Institut de Parcs i Jardins són els ens municipals que més percentatge de persones amb diversitat funcional incorporen a la seva plantilla. Amb la incorporació de les persones amb discapacitat del pla d’ocupació l’IMPD fa un salt important i aconsegueix que el 44% de la seva plantilla siguin persones amb diversitat funcional. Aquest percentatge de persones amb discapacitat permet afirmar que l’Institut és al mateix nivell d’inserció de persones amb diversitat funcional que les grans entitats estatals del sector de la discapacitat.

Paraules clau

accessibilitat/ Pla d’Accessibilitat Universal de Barcelona 2018-2026/