L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya col·laboren en la celebració de l’Any Panikkar per posar en valor el llegat intercultural i interreligiós del filòsof i teòleg català : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya col·laboren en la celebració de l’Any Panikkar per posar en valor el llegat intercultural i interreligiós del filòsof i teòleg català

15/01/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Diverses entitats i institucions del món de la cultura i del diàleg interconviccional s’afegeixen a aquesta commemoració

Aquest 2018 fa cent anys del naixement de Raimon Panikkar, una oportunitat per difondre el seu pensament i posar en valor el llegat d’aquest filòsof i teòleg català. La Generalitat de Catalunya, que des del 2009 ja col·labora en l’edició de l’Obra completa de Panikkar, va decretar la celebració de l’efemèride i va nomenar-ne comissari Ignasi Moreta. Paral·lelament, l’Ajuntament de Barcelona ja havia iniciat l’organització del programa municipal per lloar la figura de Panikkar. Per aquest motiu ambdues institucions han decidit col·laborar, juntament amb altres entitats i associacions, en aquesta commemoració.

A parer d’Ignasi Moreta, comissari de l’Any, Panikkar és, després de Ramon Llull, el filòsof més important que ha donat Catalunya en el camp de la reflexió intercultural i interreligiosa.

La inauguració de l’Any Panikkar tindrà lloc el proper mes de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, on el compositor Jordi Savall, amic personal de Panikkar, farà un recital en la seva memòria. La cloenda, el proper desembre, serà al Saló Sant Jordi, a càrrec de la Generalitat de Catalunya.

Per Lola López, comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona, “cal apostar per potenciar un diàleg dialogat entre iguals”. Per fer-ho, la capital catalana té la perspectiva de Raimon Panikkar incorporada en el treball diari, generant un diàleg constant entre persones diverses de cultures diferents, i creant espais de reflexió amb una mirada intercultural”.

Durant l’any seran moltes les activitats que es relacionaran amb la figura del pensador. Entre les més destacades, hi haurà una exposició al Palau Robert, a través de la qual es podrà conèixer millor la persona i l’obra de Panikkar; una mostra visual que recordarà el pensament del filòsof català a l’Espai Avinyó -Llengua i Cultura; un cicle de debats al Reial Monestir de Pedralbes i a diverses biblioteques de Barcelona i d’arreu de Catalunya; la conferència de Kalpana Dass, experta en pluralisme i interculturalitat, que de 1979 a 2012 va ser directora executiva del reconegut Institut de Montreal, al qual Raimon Panikkar havia estat molt vinculat; la Nit de les Religions, que incorporarà la seva figura; la creació del web www.anyraimonpanikkar.cat i el compte de twitter @anypanikkar; l’espectacle musical de Lídia Pujol, que versionarà els cants vèdics traduïts per Panikkar; la creació de materials pedagògics per treballar els valors de la interculturalitat a l’escola; l’accent en Panikkar de la pròxima Mostra de Cinema Espiritual, i una activitat emmarcada en el Festival Grec. Per la seva banda, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Tavertet organitzaran unes Jornades a Tavertet. També cal destacar nombroses iniciatives privades: publicacions de diverses editorials, cicles i jornades de la Fundació Joan Maragall, l’Ateneu Barcelonès, l’Institut d’Humanitats de Barcelona, la Biblioteca Barri Vell de la Universitat de Girona, Cristianisme i Justícia, Casa Virupa, Linguapax, l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic, l’Associació Xarxa de Manresa, el grup Vivarium Minorisa de Manresa…

A més a més, la Fundació Vivarium Raimon Panikkar i l’Institut Ramon Llull donaran suport a diverses activitats que contribuiran a la internacionalització de l’Any Panikkar.

Més informació sobre el programa al dossier de premsa adjunt





Paraules clau

Raimon Panikkar/