Ada Colau inaugura les mitgeres en homenatge a la rumba catalana del barri del Raval : Servei de Premsa

Ada Colau inaugura les mitgeres en homenatge a la rumba catalana del barri del Raval

20/01/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat avui en la festa ciutadana d’inauguració de les mitgeres de la rumba catalana que l’Ajuntament de Barcelona ha instal·lat en el carrer de la Cera, al barri del Raval.

Durant la inauguració, l’alcaldessa a afirmat que “les mitgeres són una gran obra col·lectiva que ha tingut la participació de moltíssima gent”. “També hem d’agrair a la comunitat gitana tot el que ha donat a aquesta ciutat. Aixó és la cultura popular, la que es fa a peu de carrer. Barcelona sense la cultura pop no és res i homenatjant la rumba catalana homenatgem la nostra memòria”, ha dit.

Aquestes dues peces són obra de l’artista Lluís Zafrilla i es troben als números 6 i 57 del carrer de la Cera, que es considera l’origen històric d’aquest gènere musical al barri del Raval. Durant tot el dia se celebra una festa ciutadana que inclou programes de ràdio, cercavila, tallers i concerts, entre d’altres activitats.

En concret, són dues escultures que s’han instal·lat en aquests dos espais i que representen la rumba catalana, des dels seus inicis i fins a l’actualitat. Aquestes són el resultat d’un procés participatiu i plural en el que l’obra ha anat prenent forma progressivament fins arribar al projecte definitiu i que recull la demanda de la comunitat originària del barri i l’esforç de les entitats i persones implicades en el procés.

Es tracta d’una instal·lació projectada en dues parts independents i complementàries conformant totes dues una sola unitat artística, un díptic composat per dues parts gairebé simètriques i lligades formal i conceptualment. Així, en el cas de la mitgera del carrer de la Cera, 57, aquesta descriu l’evolució i els protagonistes del gènere musical des dels seus inicis, cap als anys 60, fins als anys 70 aproximadament, integrant diverses il·lustracions al·lusives a l’origen de la rumba, imatges de diversos artistes de l’època, frases retalls de cançons, títols de peces i noms d’artistes amb variats tipus i formats de lletres. Pel que fa a la peça de la paret mitgera del número 6, il·lustra i descriu també en sentit ascendent com la rumba catalana ha influenciat i nodrit a d’altres artistes durant les darreres dècades tot barrejant-se amb d’altres músiques. Així, aquesta compta amb imatges dels diversos artistes amb lletres, títols de cançons i noms amb variats tipus i formats de lletres.

Arran del disseny i instal·lació de les dues mitgeres, s’ha engegat un important treball comunitari impulsat pel programa Cultura Viva de l’ICUB, i conduït per la cooperativa LaFundició, que proposa als veïns i veïnes del barri recuperar la memòria de la rumba catalana a la vida quotidiana del Raval. Aquest procés de treball s’emmarca en una iniciativa a nivell de ciutat per impulsar les “Comunitats de Memòria” per impulsar en xarxa processos col·lectius de creació cultural a l’entorn de les memòries diverses de la ciutat, i donar suport a aquelles comunitats vinculades.





Paraules clau

Ciutat Vella/ raval/ rumba catalana/