L’Ajuntament de Barcelona inaugura l’Any Panikkar amb un acte que recorda el seu llegat per la interculturalitat i la diversitat religiosa : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona inaugura l’Any Panikkar amb un acte que recorda el seu llegat per la interculturalitat i la diversitat religiosa

05/02/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’Alcaldessa ha reivindicat la figura i el pensament del filòsof, destacant que “el diàleg no és només parlar, és aprendre a posar-se en el lloc de l’altre”

 

Aquesta tarda, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, ha tingut lloc l’acte inaugural de l’Any Panikkar, que commemora el centenari del naixement de Raimon Panikkar, el que s’ha considerat uns dels pensadors catalans més universals de l’època contemporània. Aquesta commemoració és una oportunitat per difondre el seu pensament i posar en valor el seu llegat entorn el diàleg tradicions culturals i religioses molt diverses.

 

Per l’alcaldessa, Ada Colau, cal “reivindicar el diàleg, una paraula sovint menystinguda, fins i tot ridiculitzada, però que avui és més necessari que mai reivindicar-la, i més encara després dels atemptats del 17 d’agost, de la repressió al referèndum de l’1 d’octubre, dels empresonaments contra càrrecs polítics de la Generalitat i la societat civil”. I ha afegit, “diàleg no és només parlar, és aprendre a posar-se en el lloc de l’altre, a parlar incorporant la sensibilitat i la mirada de l’altre. Tot diàleg és sempre un aprenentatge, i aquí és on la proposta de Panikkar té avui plena actualitat. Diàleg és empatia, valentia, humilitat i intel•ligència”.

A més, l’Alcaldessa ha recordat, en aquest “acte de justícia per reconèixer tot el que ha aportat a la nostra societat el seu pensament”, que l’Ajuntament de Barcelona ja va incorporar els raonaments clau de Raimon Panikkar els anys noranta, aplicant una perspectiva intercultural i plurireligiosa a les polítiques municipals. Per això, ara fa nou anys la ciutat de Barcelona va lliurar-li la Medalla d’Or al Mèrit Cultural.

L’Any Panikkar, comissariat per Ignasi Moreta, és una celebració conjunta entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i diverses institucions i entitats culturals catalanes.

En l’acte inaugural d’aquesta tarda, conduït per Antoni Bassas, el compositor Jordi Savall, amic personal de Panikkar, ha fet un recital en la seva memòria. També han participat diferents coneixedors de l’obra del teòleg, entre els quals se’ns destaquen, Victoria Cirlot, Jordi Pigem, Milena Carrara, Swami Satyananda Saraswati i Agustí Pániker, qui ha parlat sobre l’àmbit més familiar.

La cloenda de l’Any Panikkar serà el proper desembre, al Saló Sant Jordi, a càrrec de la Generalitat de Catalunya.





Paraules clau

Any Panikkar/