Barcelona i Madrid exigeixen a l’Estat que utilitzi les seves competències per unir-se a les administracions que ja lluiten contra la contaminació i a favor de la salut de les persones : Servei de Premsa

Barcelona i Madrid exigeixen a l’Estat que utilitzi les seves competències per unir-se a les administracions que ja lluiten contra la contaminació i a favor de la salut de les persones

07/02/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

 

La contaminació és un problema d’Estat que afecta a la salut de les persones. Enfront aquesta situació Barcelona i Madrid estan treballant, cadascuna des del seu àmbit competencial, desenvolupant els seus plans específics. Unes mesures que han estat recollides respectivament al Programa de Mesures contra la Contaminació Atmosfèrica de Barcelona i al Pla A de Madrid.

Donat que la contaminació atmosfèrica no entén de fronteres administratives, i que són necessaris canvis de model, principalment en la mobilitat, que superen l’estricament municipal, cal una aproximació multinivell per resoldre el problema amb èxit.. És per això que des de l’àmbit municipal s’està treballant a escala local, al mateix temps que s’insta a promoure que la resta d’administracions amb competències rellevants en la lluita contra la contaminació s’involucrin activament.

En aquest sentit s’han produït alguns progressos significatius.

L’any 2017 el conjunt d’administracions catalanes, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, 40 municipis de l’Entorn Metropolità i la Generalitat de Catalunya, van ser capaces d’acordar, cadascuna des del seu àmbit competencial, un Pla d’Acció Conjunt.

Igualment també al 2017, per primera vegada els ajuntaments de Barcelona i Madrid en una acció conjunta van demanar a l’Estat que implantés dotze mesures contra la contaminació atmosfèrica en els àmbits de la seva competència.

Fins al moment només s’han vist avanços en dues de les mesures, i en una d’elles només de manera parcial. Ambdues administracions consideren que no és suficient. El dret a la salut ha de ser garantit per totes les administracions, i per tant és imprescindible que totes les administracions actuïn de manera decidida.

Per la seva part, l’Ajuntament de Madrid també va proposar al Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient el mes de maig, la creació d’un grup de treball interministerial per promoure mesures nacionals de millora de la qualitat de l’aire, sense que s’hagi obtingut resposta fins el moment.

També la Comissió Europea ha reclamat a l’Estat espanyol, com a estat membre, un nou pla més ambiciós per afrontar els alts nivells de contaminació. Barcelona i Madrid ja estan aplicant els seus plans però creuen que l’Estat no fa prou en temes que són de la seva estricta competència.

Per exemple, la mateixa Unió Europea assenyala al seu dictamen contra Espanya del darrer mes de febrer, que l’Estat és responsable d’un sistema fiscal que incentiva l’ús de vehicles dièsel i que les mesures contingudes al Pla AIRE nacional no conté cap mesura que serveixi per reduir significativament les emissions de NO2 dels vehicles dièsel, de forma que es dificulta a les entitats locals el compliment dels límits de contaminació. La Comissió Europea remarca la importància de prendre mesures a escala estatal. Barcelona i Madrid compartim aquesta visió, per això  exigim de nou a l’Estat que prengui les següents mesures:

DEMANDES CONJUNTES DE LES CIUTATS DE BARCELONA I MADRID A L’ADMINISTRACIÓ ESTATAL REFERENTS A LA LLUITA CONTRA LA CONTAMINACIÓ ATMOSFÈRICA

Tant Barcelona com Madrid a través dels seus plans de qualitat de l’aire i de mobilitat han mostrat la clara voluntat municipal d’establir les mesures necessàries per reduir la contaminació atmosfèrica i afavorir unes ciutats més confortables per als seus ciutadans, garantint així el dret a la salut que tots ells tenen.

Tanmateix, com s’ha posat de manifest clarament en el Dictamen motivat dirigit al Regne d’Espanya, de conformitat amb l’article 258 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, per l’incompliment de les obligacions derivades de la Directiva 2008/50 / CE , de 21 de maig de 2008, relativa a la qualitat de l’ambient hi ha una atmosfera més neta a Europa, en relació amb els valors límit de NO2, per aconseguir els resultats necessaris en paral·lel a aquest esforç extraordinari de caràcter local és imprescindible que les mesures locals siguin recolzades tant per les polítiques regionals com estatals. Per això sol·licitem al govern espanyol els següents elements:

 

 





Paraules clau

contaminació/