Barcelona llança l’APROP, un projecte innovador per reforçar les polítiques d’habitatge i evitar l’expulsió de veïnat dels seus barris : Servei de Premsa

Barcelona llança l’APROP, un projecte innovador per reforçar les polítiques d’habitatge i evitar l’expulsió de veïnat dels seus barris

14/02/2018Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament incorpora un nou model d’allotjaments de construcció ràpida amb l’objectiu d’accelerar els objectius fixats en el Pla de l’Habitatge

Les noves solucions habitacionals arriben a la capital catalana després de mesos de feina i l’anàlisi detallada de projectes similars que funcionen des de fa anys a d’altres grans ciutats com Àmsterdam, Copenhaguen o Vancouver

El programa Allotjaments de PROximitat Provisionals (APROP) arrencarà abans que acabi l’any a tres dels districtes de la ciutat amb més problemes de gentrificació: Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí

La primera fase del projecte té un pressupost de 5,3 milions d’euros i permetrà construir 92 allotjaments per a unes 250 persones

Una manera més ràpida de construir habitatges, garantint els estàndards de qualitat i amb la voluntat d’ampliar el parc públic de pisos i evitar l’expulsió de veïns i veïnes dels seus barris. Aquest és l’objectiu que s’ha fixat l’Ajuntament de Barcelona amb la posada en marxa del programa d’Allotjaments de PROximitat Provisionals (APROP), una nova iniciativa dissenyada per reforçar el Pla pel Dret a l’Habitatge i que ha de servir per donar una resposta més àgil a les necessitats d’habitatge públic de Barcelona. L’APROP és fruit de mesos de treball previ i una anàlisi detallada de les iniciatives similars que funcionen amb èxit des de fa anys a diferents ciutats del món, com per exemple Àmsterdam, Copenhaguen o Vancouver, tot i que Barcelona adaptarà el projecte a les realitats pròpies. Per aquesta raó, els blocs que es construeixin es repartiran pel conjunt de la ciutat, combinaran diferents perfils de residents i està previst que en alguns casos incloguin equipaments públics per reforçar la seva vessant comunitària. De fet, la intenció és desenvolupar el programa de la mà d’entitats de la ciutat, amb les quals està previst compartir els detalls del programa en una jornada monogràfica que se celebrarà en els propers dies. Fins ara ja s’ha compartit el projecte amb l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC), la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) o la Fundació Hàbitat 3, entre d’altres. La iniciativa ha comptat igualment amb l’impuls del Consell de l’Habitatge Social de Barcelona.

 

L’APROP serà una realitat abans que acabi aquest 2018, en una primera prova pilot que arrencarà amb un pressupost de 5,3 milions d’euros i la construcció d’un total de 92 allotjaments (21 individuals i 71 dobles) per a prop de 250 persones. Aquestes promocions s’aixecaran en tres solars diferents dels districtes que concentren un major problema de gentrificació: Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí, tot i que la previsió és que s’estenguin progressivament a solars de tots els districtes de la ciutat. El programa no substitueix les promocions que ja estan previstes i que suposen que a finals de mandat hi hagi un total de 4.000 habitatges fets o en procés, sinó que complementen l’esforç municipal que s’està fent per donar resposta a un dels principals reptes que afronta actualment la ciutat de Barcelona: l’habitatge.

 


Construir un habitatge públic requereix entre sis i set anys, segons els casos, des que s’inicien les feines administratives fins que l’habitatge està preparat per entrar a viure-hi. Amb el nou sistema que proposa l’APROP aquest temps es redueix a uns nou mesos i això permet oferir una resposta temporal fins que les noves promocions entrin en servei. A més a més, el fet que aquests allotjaments siguin transportables permet mobilitzar una sèrie de solars que actualment estan buits, a l’espera de construir els equipaments pels quals estan reservats, i que en cap cas seran substituïts. És a dir, la nova mesura és un complement a allò que ja està dissenyat o en marxa, però que per motius legals i burocràtics no pot entrar en servei amb tota l’agilitat que requeriria la situació de la ciutat.

L’APROP és una iniciativa innovadora a Barcelona, tot i que els exemples de projectes similars que hi ha a diferents ciutats del món són nombrosos. Per aquest motiu una delegació municipal encapçalada per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, va visitar ara fa prop d’un any el barri de Keetwonen, a Àmsterdam, on funcionen des de fa més d’una dècada més d’un miler allotjaments d’aquest tipus pensats principalment per a estudiants. Experiències similars existeixen també a Londres, Copenhaguen, Vancouver o diverses ciutats del Japó, tot i que Barcelona aspira a posar en marxa un model propi de construcció i d’allotjaments obert a l’entorn i a la resta del veïnat.

 

Enllaç relacionat

Imatge 1/3

Imatge 2/3

Imatge 3/3

Paraules clau

habitatge/