Anul·lat el pla que permetia construir un hotel al costat del Palau de la Música : Servei de Premsa

Anul·lat el pla que permetia construir un hotel al costat del Palau de la Música

20/02/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La Subcomissió d’urbanisme de Barcelona aprova definitivament, a instàncies de l’Ajuntament, la derogació del planejament que fins ara admetia l’ús hoteler per als immobles dels carrers de Sant Pere Més Alt i Amadeu Vives, i el retorn de la seva qualificació d’equipament

L’anul·lació dona resposta al rebuig frontal del veïnat i les entitats socials de Ciutat Vella a un nou hotel al cor de Ciutat Vella, i també al consens polític en contra del projecte, ja que el ple municipal ha sol·licitat dos cops revertir el planejament

 

El planejament urbanístic que permetia construir un hotel al costat del Palau de la Música ja no té efecte. Aquest dimarts, la Subcomissió d’urbanisme de Barcelona ha aprovat definitivament, a instàncies de l’Ajuntament, que les finques del carrer de Sant Pere Més Alt, 13b, 15 i 17 i del carrer d’Amadeu Vives, 2-8 recuperin la qualificació d’equipament i deixin d’admetre usos hotelers, tal com establia el planejament que ha quedat anul·lat.

En concret, s’ha aprovat definitivament una Modificació del Pla general metropolità (MPGM) que reconsidera i deroga l’MPGM en el mateix àmbit aprovada definitivament per la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona el 22 de juliol de 2009. Per tant, es retorna a l’ordenació preexistent i les qualificacions urbanístiques vigents abans de la seva aprovació, amb els ajustos necessaris per adequar-la a la situació actual. El Govern municipal va iniciar els tràmits per aprovar l’MPGM al setembre de 2017, i l’ha treballat conjuntament amb la Generalitat de Catalunya.

Així doncs, avui s’ha deixat enrere definitivament el projecte impulsat per la Fundació del Palau de la Música, amb Fèlix Millet al capdavant, ja que anava contra l’interès públic i perjudicava els veïns d’un entorn necessitat d’espais per a nous equipaments. A partir d’ara, es treballarà per dotar les finques amb un ús que vagi d’acord amb les necessitats actuals del districte.

La derogació va en sintonia amb el rebuig frontal que han mostrat reiteradament els veïns i veïnes i les entitats socials de Ciutat Vella a un nou hotel al cor de Ciutat Vella, i també al consens polític en contra del projecte. De fet, el Consell Plenari ha aprovat en els últims anys dues propostes, una al juny de 2010 i l’altra al juliol de 2016, que sol·liciten revertir el planejament vigent en aquest àmbit i recuperar la qualificació d’equipament que tenien aquestes finques abans que la Modificació de Pla general metropolità (MPGM) del 22 de juliol de 2009 els atorgués l’ús hoteler.

El planejament aprovat fa gairebé deu anys pretenia millorar amb serveis complementaris el Palau de la Musica i actualitzar i modernitzar el Col·legi Comtal. El document estava promogut per la Fundació del Palau de la Musica i justificava la importància de disposar d’un hotel com a servei complementari del Palau que estigués ubicat a prop de les seves instal·lacions. A més, preveia la consolidació com a equipament públic de l’àmbit del carrer Ciutat, 1 –també inclòs en l’MPGM–, així com la millora de la política d’habitatge social. Totes aquestes previsions van fer que en el moment de la seva aprovació es considerés plenament justificada i adequada a l’interès públic.

L’MPGM establia un termini de quatre anys per portar-ne a terme l’execució i l’elaboració d’un Pla de millora urbana o planejament derivat per desenvolupar el projecte hoteler a les finques de Sant Pere Més Alt. El 2009, però, coincidint amb la intervenció judicial en el Palau de la Música, es van fer paleses les discrepàncies entre l’entitat propietària dels terrenys, Olivia Hotels, S.A., i l’entitat promotora, la Fundació del Palau de la Musica, pel que fa a continuar impulsant el planejament. Així mateix, es va posar de manifest la voluntat de la Fundació, expressada per la nova direcció, de no considerar necessària la dotació hotelera al servei del Palau. Per tant, la causa fonamental que havia justificat la Modificació de PGM va decaure.

A això, cal sumar-hi els acords del Consell Plenari ja citats a favor de revertir-lo, i el fet que des de 2010 no s’ha aprovat cap instrument de planejament definit per l’MPGM. De fet, el març de l’any passat la Comissió de Govern va denegar un pla urbanístic per a un nou projecte hoteler a les finques de Sant Pere Més Alt perquè no justificava l’interès públic i el plenari ja s’havia expressat reiteradament en la línia de tramitar una nova MPGM en l’àmbit que descartés l’hotel.

I també cal tenir en compte que el Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics i altres (PEUAT) considera l’àmbit de tot Ciutat Vella com a àrea de decreixement, i per tant la tendència és disminuir el nombre de places i d’establiments hotelers, i no incrementar-los.

Per tot això, era necessari tirar enrere la situació urbanística vigent, ja que perpetuava una situació clarament superada, amb una qualificació de zona hotelera que no es justifica amb cap iniciativa de desenvolupament per portar a terme un projecte d’hotel com a servei complementari del Palau de la Musica. La derogació del planejament, doncs, es produeix una vegada superat amb escreix el termini previst per a la seva execució i havent constatat que no s’han produït noves iniciatives vinculades, i en el marc de reiterats pronunciaments del plenari municipal per desfer el planejament vigent.

D’aquesta manera, es deixa sense efecte la previsió central de l’MPGM 2009 de desenvolupar en l’àmbit un projecte hoteler que ha esdevingut obsolet, i, a partir d’aquí, es recupera el disseny general del planejament anterior. Es retorna la qualificació d’equipament de caràcter docent –clau 7.1– a les finques del carrer de Sant Pere Més Alt, 13b, 15 i 17 –propietat d’Olivia Hoteles– i d’Amadeu Vives, 4-8 –propietat de l’Institut dels Germans de les Escoles Cristianes (IGEC)–, i la finca del carrer Ciutat 1 –propietat de la Generalitat– resta qualificada com a zona de conservació de centre històric. A partir de l’aprovació d’aquest nou planejament, els operadors públics i privats implicats podran adoptar les iniciatives més adients en funció a les necessitats de l’entorn.





Paraules clau

palau de la música/