La Model reviu el fenomen de l’antiga presó de Carabanchel : Servei de Premsa

La Model reviu el fenomen de l’antiga presó de Carabanchel

20/02/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La Model Espai Memorial programa per avui la conferència “Carabanchel: el patrimoni vindicat”, que recull el fenomen de l’antiga presó de Carabanchel, que prova de l’existència d’un espai memorial més enllà de l’existència de l’edifici, que va ser enderrocat.

Forma part del cicle de conferències “Un futur pel passat”, organitzat pel comissionat de Programes de Memòria, per conèixer experiències prèvies existents de centres penitenciaris, o de detenció i reclusió, que han esdevingut espais memorials actius, de coneixement i difusió.

La conferència que tindrà lloc a les 18:hores a l’antiga presó anirà a càrrec de l’antropòloga Carmen Ortiz, Investigadora del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

En aquest cicle de seminaris, exposaran la seva experiència els centres EL-DE Haus, Nazionalsocialismus Dokumentationszentrum, de Colònia; el Centre Nacional de la Memòria de la Presó de Montluc, de Lió, i els centres culturals de les antigues presons de la Corunya, Segòvia i Lugo.

 

Un espai de l’antiga presó Model es convertirà en un centre d’interpretació de la repressió i els moviments socials

 

La presó Model de Barcelona ha estat el centre penitenciari on van ser empresonades les persones participants a les revoltes i accions diverses del segle XX per reclamar millores socials, uns nivells d’igualtat més alts i reformes en les estructures polítiques, socials i econòmiques del país i la ciutat, i en la qual es van produir, entre el 1939 i el 1977, fins a 24 execucions documentades, amb garrot.

Barcelona és una ciutat en què els moviments socials i les resistències a les diverses desigualtats han tingut i tenen una presència important i reconeguda al món. No és estrany que destinar una part de l’edifici de l’antiga presó Model a aquesta funció memorial hagi estat un reclam antic d’entitats socials i agrupacions vinculades al coneixement de la història, la transmissió de la memòria popular i la defensa dels drets civils, i també de professionals de diverses branques del coneixement i vinculats al món acadèmic universitari.

La reconversió d’un centre penitenciari, o de detenció i reclusió, en espai memorial actiu, de coneixement i difusió, té referents importants a Europa, Amèrica, i Àfrica. És en aquesta tendència i moviment en què s’inscriu el projecte de convertir un espai de l’antiga presó model en un centre d’interpretació de la repressió i els moviments socials, amb una programació adequada a aquesta finalitat.





Paraules clau

Carabanchel/ La Model/