Més de 1.000 nois i noies de Barcelona participen a programes de divulgació científica i tecnològica per descobrir noves vocacions : Servei de Premsa

Més de 1.000 nois i noies de Barcelona participen a programes de divulgació científica i tecnològica per descobrir noves vocacions

16/03/2018

Barcelona Activa, conjuntament amb el Consorci d’Educació de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, ha posat en marxa diversos tallers pràctics per acostar a estudiants de secundària al món de la ciència i la tecnologia

En total, han participat joves d’una cinquantena de centres escolars de la ciutat amb l’objectiu de conèixer aquest món i incorporar-lo al seu imaginari per a que el puguin contemplar com una opció professional de futur

Per reconèixer i impulsar el rol de les dones científiques, l’Ajuntament convoca una nova categoria als premis femtalent, una iniciativa que aquest any ha celebrat el desè aniversari i que busca promoure la igualtat en els diferents àmbits econòmics i posar en valor el talent femení

Aquest matí, el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha participat a la 1a jornada “Nenes, Dones i Ciència” que ha organitzat l’Ajuntament de Barcelona per impulsar el talent femení en un àmbit tradicionalment masculinitzat i, alhora, despertar l’interès professional en les futures generacions que s’incorporaran al mercat de treball per trencar amb les desigualtats que encara existeixen a l’entorn laboral.

 

Trencar la bretxa de gènere en el món de la ciència i la tecnologia

Barcelona Activa ha dissenyat una oferta de programes de caràcter pràctic per sensibilitzar i acostar al jovent en edat prelaboral a les professions d’àmbit científic i tecnològic que, a curt termini, generaran ocupació. Es tracta d’accions promogudes conjuntament amb el Consorci d’Equació de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra per trencar la bretxa de gènere a les TIC i per presentar aquest sector com una opció de futur per a les joves que han de triar un itinerari formatiu. D’aquesta manera, també es busca fomentar l’accés d’aquest col·lectiu a les carreres tecnològiques i acostar a les noies a aquestes opcions professionals.

En total, al llarg de l’actual curs acadèmic, han participat en els diferents tallers 1.026 nois i noies estudiants de secundària d’una cinquantena d’escoles de la ciutat. L’objectiu és que coneguin el món de la ciència i la tecnologia a través de la metodologia learning by doing i que l’incorporin al seu imaginari per poder-lo contemplar com una opció de futur, just quan es troben a les portes de decidir el seu itinerari formatiu.

Doncs la bretxa de gènere en el camp de la ciència i la tecnologia es detecta ja en aquesta etapa. Actualment, les noies només representen un 6% de les persones matriculades en la branca d’informàtica i comunicació de Formació Professional. I pel que fa a les carreres tecnològiques, només 1 de cada 10 (13%) persones inscrites són dones. Així mateix, avui en dia, al mercat de treball la participació de les dones al sector de les TIC s’acosta al 35% del total de la població assalariada en aquest àmbit, el que suposa poc més d’una tercera part i, per tant, encara lluny d’una distribució paritària.

Igualment, s’està avançant cap a un món cada vegada més tecnificat i digitalitzat i aquesta transformació està impactant de forma transversal a tots els sectors del mercat laboral. Per tant, és també necessari comptar amb talent professional format i capacitat, i per a això és necessari despertar vocacions en les properes generacions.

 

Aprendre practicant

Les activitats que s’estan duent a terme aquest curs escolar consisteixen en:

Amb aquesta oferta es busca fer les ciències accessibles a tothom, tant nois com noies, ampliant la perspectiva de gènere i desmitificant la figura del científic lligada a un estatus socioeconòmic.

 

Impuls a les dones científiques

A més, l’Ajuntament de Barcelona convoca una nova categoria als premis femtalent que es lliuraran durant el Fòrum que tindrà lloc l’any vinent, per reconèixer i impulsar el rol de les dones científiques. L’actual edició, organitzada des de Barcelona Activa en col·laboració amb la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya, va reunir la setmana passada a més de 300 dones del món de la ciència, la tecnologia, la recerca i la innovació. L’objectiu de la trobada és promoure la igualtat en els diferents àmbits econòmics del mercat laboral i posar en valor el talent femení en la societat.Compartiu aquest contingut