La Guàrdia Urbana millora el seu protocol de resposta per actuar davant de situacions de discriminació i delictes d’odi : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana millora el seu protocol de resposta per actuar davant de situacions de discriminació i delictes d’odi

21/03/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Guàrdia Urbana ha millorat la resposta per actuar davant de situacions de discriminació i delictes d’odi. Aquesta iniciativa que s’emmarca en el Pla Director de la Guàrdia Urbana sorgeix d’un protocol elaborat conjuntament amb l’Oficina per a la no Discriminació de l’Ajuntament (OND), amb l’objectiu que els agents puguin actuar davant de casos de discriminació i situacions que podrien constituir delictes d’odi a la ciutat.

A la formació se’ls donarà pautes per aplicar el procediment corresponent, que incorpora els delictes d’odi que no estaven previstes abans, així com diferents normatives que preveuen sancions davant de conductes discriminatòries, com la Llei contra la violència en l’esport, la Llei per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifobia i la transfòbia o la Llei de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives -que regula el dret d’admissió-.

El protocol, a més de pautes d’actuació davant els diferents casos, inclou un catàleg d’indicadors per facilitar la detecció d’infraccions d’odi i discriminació, així com tots els elements que han de constar en l’atestat amb la finalitat de garantir la qualitat que permeti avançar en la investigació posterior. També s’incorporen totes les mesures d’actuació per una correcta atenció a les persones que hagin estat víctimes d’aquestes infraccions i la informació que els han de brindar perquè puguin obtenir l’assessorament legal i psicosocial que dóna l’OND, en cas que ho desitgin.

Aquest instrument posa el focus en la prevenció i en la necessitat de generar relacions de confiança amb la ciutadania per animar-los a denunciar els fets a l’autoritat davant aquestes situacions, ja que tot i que cada any s’incrementen les denúncies en aquest tipus de delictes, encara és molt freqüent que no es denunciï, per por o per desconfiança en la resposta del sistema. Amb aquesta formació, els agents podran detectar situacions de risc o de vulneració de drets, especialment els equips que fan funció de policia de barri.

A l’any 2008, la Guardia Urbana de Barcelona va aprovar un protocol per prevenir i evitar actituds discriminatòries, i es va convertir així en la primera policia de Catalunya a fer-ho. Vuit anys després, el 2016, el Pla Director de la Guardia Urbana va establir la necessitat d’actualitzar tant el procediment intern com la formació permanent sobre el tema.

La formació que rebrà la Guàrdia Urbana també inclou una part específica per detectar i denunciar, si s’escau, la denegació d’accés a locals públics amb una aplicació incorrecta del dret d’admissió, una pràctica que ha vist incrementar-se recentment a la ciutat. Per aquesta raó, s’ha creat un grup interdepertamental amb presència de Districtes i operadors municipals que intervenen per fer un diagnòstic més acurat dels problemes.

 

Actuacions recents de la Guardia Urbana contra delictes d’odi

La Guardia Urbana de Barcelona ha actuat recentment en casos greus d’actituds discriminatòries a Barcelona. Van intervenir  en l’agressió d’una dona embarassada que portava nicab, protegint a les víctimes i identificant els seus agressors, i redactant un atestat minuciós que incorporava el component discriminatori que va ser incorporat en la sentència judicial. També ho varen fer en la denuncia contra el youtuber que va filmar a una persona sense llar quan l’hi feia menjar una galeta amb pasta de dents i el vexava. Després d’una denúncia ciutadana a les xarxes socials, l’agressor va ser identificat per Guàrdia Urbana i posat a disposició judicial.​





Paraules clau

prevenció/ seguretat/